Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2015

Встановлено та затримано членів злочинної групи, яка вчинила теракт у м. Харкові під час Маршу Гідності

26 лютого 2015 року в результаті широкомасштабної спеціальної операції Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою та МВС встановили та затримали членів злочинної групи, яка вчинила терористичний акт у м. Харкові 22 лютого цього року під час Маршу Гідності. Про це повідомив Генеральний прокурор Віктор Шокін на спільному брифінгу з Головою Служби безпеки України Валентином Наливайченком у Генеральній прокуратурі України.

«З метою координації дій спільно з СБУ і МВС та організації з’ясування всіх обставин злочину мною був відряджений до міста Харкова заступник Генерального прокурора Володимир Гузир», - повідомив Віктор Шокін, уточнивши, що слідчі СБУ області і процесуальні керівники прокуратури Харківської області та Генеральної прокуратури України інтенсивно розпочали кропітку роботу для встановлення винних.
 


Зловмисникам оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258 (терористичний акт, що призвів до загибелі людей) Кримінального кодексу України.


«Злочин проти власних громадян вчинила одна з ланок терористичної організації «Оплот». Вони отримували вказівки, знаряддя і гроші з Росії. Життя харків’ян було оцінено в 10 тисяч доларів», – поінформував Голова СБУ Валентин Наливайченко.


За його словами, в рамках розпочатого кримінального провадження було затримано 3 злочинців – організаторів та виконавців цього цинічного злочину проти своїх же співгромадян.

Встановлено, що усі вони - мешканці Харкова та Харківської області у віці від 28-ми до 42-років. Терорист, який привів у дію вибуховий пристрій, в минулому – співробітник спецпідрозділу «Беркут».
 

 

Члени злочинного угруповання ще навесні минулого року були завербовані ГРУ ГШ РФ. Злочинці виїжджали до Бєлгорода для отримання завдань від російських спецслужб на вчинення диверсій та терактів у Харкові.


Там вони дали згоду на співпрацю з іноземною спецслужбою та проведення диверсійно-терористичної діяльності. Після «успішного» виконання завдань їм було обіцяно і грошові винагороди, і організацію втечі до Росії, і так звані «гарантії безпеки».


Встановлено, що для вчинення терористичного акту зловмисники отримали від представника російських спецслужб «Ніколая» протипіхотну осколкову керовану міну направленої дії МОН-100 російського виробництва, яка містила 2 кг тротилу. Міну було приведено в дію дистанційно за допомогою мобільного телефону.


Один із затриманих спостерігав за початком руху колони та відправив ватажку групи повідомлення про її наближення.

Під час обшуків у помешканнях терористів співробітники СБУ вилучили гранати Ф-1, пластид, детонатори, набої до автоматичної зброї.

«Сьогодні ми чітко розуміємо, що антиукраїнські сили намагаються дестабілізувати ситуацію в Харкові і Харківській області. СБУ у взаємодії з Генеральною прокуратурою і МВС України здійснюють широкомасштабні контртерористичні заходи, щоб не допустити дестабілізації ситуації в регіоні», – наголосив Валентин Наливайченко.


Як відомо, під час пішої ходи Маршу Гідності 22 лютого в місті Харкові стався вибух невстановленого вибухового пристрою, у результаті якого чотири особи загинуло - двоє на місці події та ще двоє молодих людей померли у лікарні, та 10 осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.


Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 2765