Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.11.2015

Прокурор Харківської області: до суду направлено перший обвинувальний акт за процедурою заочного судочинства

Сьогодні прокуратура Харківської області направила до суду обвинувальний акт стосовно колишнього в.о. керівника Слов`янського міськвідділу міліції Донецької області.

Про це прокурор Харківської області Юрій Данильченко повідомив журналістам під час брифінгу.
 
"43-річному правоохоронцю оголошено підозру за фактом участі в діяльності терористичної організації та службовій недбалості (ч. 1 ст.258-3, ч. 2 ст. 367 КК України)", - розповів прокурор області.
 
За даними досудового розслідування встановлено, що міліціонер знав про намір бойовиків так званої «ДНР» захопити місто, але ніяких дій, щоб запобігти цьому не вжив.
 
"Мало того, 12 квітня 2014 року він після зустрічі з одним з керівників терористичної організації «ДНР» Гіркіним, дав своїм підлеглим вказівку залишити приміщення міськвідділу", - підкреслив Ю.Данильченко.
 
Після здачі відділення міліції Давиденко організував спільне з бойовиками патрулювання Слов'янська. Таким чином, терористи отримали повноваження міліції і скористалися цим для вчинення протиправних дій.
 
"6 жовтня Червонозаводським районним судом Харкова задоволено клопотання прокуратури про здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Давиденка А. А. Вчора, 11 листопада, адвокат і представник потерпілих ознайомилися з матеріалами провадження. Сьогодні обвинувальний акт напрвлений до суду", - зазначив прокурор області.
 

Довідково:
 
Закон про заочне судочинство в Україні (Закон України «Про внесення до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини») набув чинності у жовтні 2014 року.
 
Ця форма судочинства називається спеціальним досудовим розслідуванням. Воно проводиться виключно за конкретними статтями Кримінального кодексу України – злочин проти основ національної безпеки, терористична діяльність, корупційні злочини та умисне вбивство.
 
Заочне правосуддя не застосовується до неповнолітніх.
 
Для України – це нова форма кримінального переслідування, тоді як в країнах Європи, зокрема Франції, Данії, Болгарії, Естонії, Литві, Швейцарії, Італії заочні вироки – звична судова практика.
 
 
 
 
 
Відділ зв'язків із громадськістю та
ЗМІ прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1463