Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.11.2015

Екс-суддю Луганської області, який оголосив себе президентом, судитимуть заочно - Ю. Данильченко

У вівторок, 10 листопада, уточнене клопотання про надання дозволу на спеціальне досудове розслідування стосовно колишнього голови Апеляційного суду Луганської області Візира А. М. направлено в Червонозаводський районний суд м. Харкова.

Про це, сьогодні, під час брифінгу розповів журналістам прокурор Харківської області Юрій Данильченко.
 
"Дані про кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР у квітні минулого року за фактом розповсюдження у ЗМІ відеозвернення, в якому Візир оголосив себе президентом Південно-Східної України і закликав до захоплення державної влади, а також зміни територіальної цілісності та державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України. Візир підозрюється у скоєнні цілого ряду злочинів, передбачених ч.3 ст.109, ч.3 ст.110, ч.1 ст.353, ч.1 ст.258-3 КК України", - розповів Ю.Данильченко.
 
За словами прокурора області, підозрюваний у своєму зверненні закликав до захоплення адмінбудівель на території Луганської, Донецької, Харківської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, а також створенні в межах цих територій самостійного державного утворення, яке не визнає український уряд.
 
"У нас є підтвердження від Служби безпеки України про те, що Візир переховується від слідства на територіях тимчасово непідконтрольних України. Тому ми і звернулися до суду за дозволом на проведення спеціального розслідування. Якщо суд задовольнить наше клопотання, матеріали провадження будуть відкриті для ознайомлення стороні захисту, після чого обвинувальний акт буде скерований до суду", - пояснив прокурор області.
 
Довідково:
 
Закон про заочне судочинство в Україні (Закон України «Про внесення до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини») набув чинності у жовтні 2014 року.
 
Ця форма судочинства називається спеціальним досудовим розслідуванням. Воно проводиться виключно за конкретними статтями Кримінального кодексу України – злочин проти основ національної безпеки, терористична діяльність, корупційні злочини та умисне вбивство.
 
Заочне правосуддя не застосовується до неповнолітніх.
 
Для України – це нова форма кримінального переслідування, тоді як в країнах Європи, зокрема Франції, Данії, Болгарії, Естонії, Литві, Швейцарії, Італії заочні вироки – звична судова практика.
 
 
 
Відділ зв'язків із громадськістю та
ЗМІ прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2032