Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2016

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Харківської області у І півріччі 2016 року

У поточному році викрито чотири злочинних угруповання, з яких одне - з корумпованими зв’язками. Припинено злочинну діяльність двох організованих груп з міжрегіональними зв’язками та однієї - у сфері економіки (нафтогазова промисловість).

Прокуратурою Харківської області упродовж І півріччя 2016 року вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на забезпечення ефективного виконання покладених на прокуратуру функцій і завдань, посилення нагляду, зміцнення законності та правопорядку в регіоні.
 
У поточному році викрито чотири злочинних угруповання, з яких одне - з корумпованими зв’язками. Припинено злочинну діяльність двох організованих груп з міжрегіональними зв’язками та однієї - у сфері економіки (нафтогазова промисловість).
 
У сфері протидії корупції до адміністративної відповідальності притягнуто 64 особи, ініційовано проведення службового розслідування стосовно понад 330 осіб із вжиттям заходів щодо усунення порушень вимог антикорупційного законодавства. Виявлено понад 100 кримінальних правопорушень, пов’язаних із хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди. До кримінальної відповідності притягнуто 47 осіб.
 
З урахуванням складної ситуації у державі, наближенням регіону до зони проведення АТО особлива увага приділялася запобіганню та протидії сепаратизму і тероризму. Попереджено терористичний акт, вчинення якого планувалося на території Лозівського району області. За результатами слідства направлено 16 обвинувальних актів у таких кримінальних провадженнях стосовно 24 осіб.
 
Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 70 млн. грн., за прокурорського втручання у державну власність повернуто та попереджено незаконне надання 878 га земель, вартістю майже 440 млн. грн.
 
Значно активізовано роботу щодо захисту прав і свобод дітей, пред’явлено низку актуальних позовів на загальну суму майже 25,5 млн. грн., зареєстровано 11 кримінальних проваджень.
 
Вжиті органами прокуратури заходи сприяли посиленню нагляду за дотриманням конституційних прав громадян в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань, а також при застосуванні заходів примусового характеру. За результатами розгляду документів реагування на виявлені порушення до відповідальності притягнуто понад 340 службових осіб, проводилася системна робота з метою недопущення випадків катування, іншого жорстокого поводження із ув’язненими та засудженими. 
 
Активною є позиція щодо оскарження незаконних судових рішень в апеляційному порядку, кожна третя апеляційна скарга внесена за підписом керівництва прокуратури області.
 
Системна роз’яснювальна робота серед населення з питань змін у законодавстві в частині обсягу повноважень органів прокуратури у сфері захисту прав громадян сприяла зменшенню кількості звернень, направлених у подальшому прокурорами для розгляду в інші відомства (-26%).
 
Вжиті заходи профілактичного характеру сприяли недопущенню вчинення у поточному році прокурорськими працівниками ганебних вчинків.
 
На виконання вимог Закону України «Про очищення влади» із розпочатих 866 перевірок 774 - закінчено, 83 перевірки припинені у зв`язку зі звільненням працівників з органів прокуратури, стосовно 9 працівників перевірки тривають. 
 
Упродовж першого півріччя 2016 року органами прокуратури області проведено системну роботу, спрямовану на підвищення ефективності боротьби правоохоронних органів області зі злочинністю, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, досягнення реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави.
 
Спільно з правоохоронцями розроблено та вжито низку скоординованих заходів, як на місцевому так і на регіональному рівнях.
Зокрема, під головуванням прокурора області проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області, на якій обговорено стан запобігання і протидії злочинності, у тому числі її організованим формам, правоохоронними органами області, розглянуто проблемні питання в роботі зазначених органів та визначено невідкладені спільні заходи, спрямовані на їх розв’язання.
 
Крім цього, координація діяльності правоохоронних органів постійно здійснюється у відповідних робочих групах, які створені та діють на території області, у тому числі міжвідомчих робочих групах з питань: координації діяльності правоохоронних органів Харківської області; координації роботи правоохоронних органів Харківської області щодо протидії проявам сепаратизму та громадського протистояння, моніторингу ситуації в області, обліку кримінальних правопорушень вказаної категорії; налагодження взаємодії під час судового розгляду кримінальних справ та проваджень, забезпечення явки до суду учасників процесу, сприяння суду у розгляді справ та проваджень у розумні строки; дотримання законів та процесуальних прав осіб, які тримаються під вартою, тощо.
 
Прокуратура області активно приймає участь у роботі обласного оперативного штабу, створеного при Харківській обласній державній адміністрації для вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення безпеки громадян і захисту об’єктів інфраструктури.
 
Вжиті у поточному році за ініціативи органів прокуратури додаткові організаційні та скоординовані заходи попри складну криміногенну ситуацію у Харківському регіоні в цілому сприяли зниженню темпів росту рівня злочинності.
 
І. Загальна характеристика злочинності
 
Упродовж 6 місяців 2016 року на території Харківського регіону обліковано 32346 кримінальних правопорушень проти 20807 за аналогічний період 2015 року або на 55,5% більше.

 

Найбільший ріст рівня злочинності спостерігається у Борівському (+75,7%) районі області, Московському (160,2%), Київському (87,5%), Індустріальному (85,7%), Холодногірському (83,6%), Немишлянському (+82,8%), Новобаварському (+79,6%) районах м. Харкова.
 
Відзначається збільшення скоєних злочинів всіх категорій тяжкості, у тому числі на 38,2% тяжких та на 79,6%  особливо тяжких.
Аналіз структури злочинності свідчить, що її зростання відбувається насамперед за рахунок збільшення числа кримінальних правопорушень, скоєних проти власності (+70,1%), питома вага яких протягом останніх років стабільно збільшувалася (2013 рік - 61,2%, 2014 рік - 63,4% , 2015 рік - 65,5%).
 
Більше ніж три чверті кримінальних правопорушень цієї категорії складають крадіжки (18080, або 79,7%).  Зросла кількість вимагань (+131,3%) та шахрайств (+88,2%).  Також спостерігається збільшення кількості грабежів (+39,1%) та розбійних нападів (+29,5%).
Спостерігається збільшення на 58,3% кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (399 проти 252).
 
Водночас, на 61,5% зменшилася кількість скоєних злочинів проти основ національної безпеки України (15); на 7% правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (827); на 4,4%  - у сфері службової та професійної діяльності (648).
 
Викрито на 14,4% більше кримінальних правопорушень (119), пов’язаних з хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди.
Майже на 30% менше в порівнянні з минулим роком скоєно злочинів особами, що раніше вчиняли злочини, на 13% зменшилося        злочинів, скоєних громадянами у стані алкогольного сп’яніння.
 
ІІ. Стан розкриття кримінальних правопорушень
 
У зв’язку з триваючим процесом реформування органів поліції у І півріччі 2016 року не відбулось суттєвої активізації роботи щодо розкриття кримінальних правопорушень. Як наслідок станом на 30.06.2016 правоохоронними органами області (за оголошеною на стадії досудового розслідування підозрою) розкрито 5941 кримінальних правопорушень, скоєних у поточному році, або 20% (по державі – 26,8%). За остаточними результатами досудового розслідування у кримінальних провадженнях відсоток розкриття складає 18,6% (24,2%).
 
Одним з можливих виходів з ситуації, що склалася, може стати якнайшвидше прийняття законодавства про кримінальні проступки, що надасть змогу передати дільничним інспекторам повноваження із розслідування нетяжких злочинів, зокрема, легких тілесних ушкоджень та дрібних крадіжок. Крім цього, зазначене дозволить розвантажити слідчі підрозділи, які зможуть зосередити свої зусилля на розслідуванні та розкритті більш тяжких і небезпечних злочинів.
 
Водночас, позитивна тенденція спостерігається при розкритті умисних  вбивств, який по області становить 88%, що вище ніж в середньому по Україні (85,5%). Із числа зареєстрованих у поточному році, до теперішнього часу залишаються не розкритими лише 9 злочинів вказаної категорії.
 
ІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції
 
Упродовж 6 місяців 2016 року у провадженні слідчих органів поліції перебувало 89183 кримінальних проваджень, з яких 20232 закінчено розслідуванням.
 
До суду скеровано 4114 проваджень, у тому числі 4086 з обвинувальними актами, за відсутністю події або складу злочину закрито 16118 кримінальних проваджень.
 
Забезпечено ефективне впровадження у роботу нових інститутів Кримінального процесуального кодексу України.
 
Так, органами поліції області дієво запроваджені інститути угод у кримінальному провадженні. Станом на 30.06.2016 надіслано до суду 390 кримінальних проваджень для розгляду питання щодо затвердження угод, з них - 142 угоди про визнання винуватості та 248 угод про примирення.
 
Водночас, і надалі залишається проблемним питання накопичення у слідчих органів поліції залишку кримінальних проваджень, який на кінець червня 2016 року становив 65231 кримінальне провадження (з них лише у 193 провадженнях особам вже повідомлено про підозру).
 
Упродовж 2016 року органами поліції у кримінальних провадженнях встановлено збитків, завданих злочинами, на суму 33355 тис. грн., з яких відшкодовано в ході слідства – 7419 тис. грн. (або 22,2%). З метою відшкодування інших збитків накладено арешт на майно на суму     14543 тис. грн.
 
Слід зазначити, що прокуратурою вживаються всі необхідні організаційні заходи, спрямовані на зосередження основних зусиль слідчих органів поліції на розслідуванні      актуальних          кримінальних проваджень та щодо злочинів, якими завдано значні збитки державним інтересам.
 
Як приклад, у поточному році СУ ГУ НП України в Харківській області повідомлено про підозру за ч.5 ст.191 КК України заступнику голови Солоницівської селищної ради, який підписав фіктивні акти виконаних підрядних робіт та, зловживаючи своїм службовим становищем, здійснив розтрату бюджетних грошових коштів в інтересах корпорації «Добробуд» на загальну суму 1 млн. 187 тис. грн. Досудове розслідування у кримінальному провадженні наразі знаходиться на стадії завершення.
 
Крім того, вказаним слідчим підрозділом наразі проводиться спеціальне досудове розслідування стосовно колишнього директора  Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації, який склав фіктивні документи про проведення ТОВ «Комунтрест» підрядних робіт щодо ремонту теплотраси (які фактично не проводилися) та заволодів державними коштами на загальну суму 1 млн. 285 тис. грн.
 
ІV. Стан протидії корупції
 
У поточному році правоохоронними органами області викрито 53 корупційних кримінальних правопорушень, з яких: органами поліції – 32  (60,3%), органами безпеки – 14, (26,4%), органами прокуратури – 7 (13,2%). Більша частина вказаних правопорушень (29 з 53)  тяжкі та особливо тяжкі.
 
Із загальної кількості виявлених кримінальних правопорушень 5 вчинено у сфері освіти, у бюджетній системі - 4,  у паливо-енергетичному комплексі - 3, у сфері земельних відносин – 1.
 
У кримінальних провадженнях вказаної категорії до кримінальної відповідальності притягнуто 55 осіб, з яких найбільше: посадових осіб публічного права (8); державних службовців; осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права (по 7); посадових осіб органів поліції та митної служби (по 5); посадових осіб державної податкової служби (4).
 
Крім того, упродовж 6 місяців 2016 року правоохоронними органами області складено і направлено до суду 84 протоколи про корупційні правопорушення, у тому числі органами прокуратури області – 18, Національною поліцією – 15, Службою безпеки – 51.
 
До відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 60 осіб, з яких 47 – депутати сільських, селищних, міських, районних рад, 9 – посадових осіб юридичних осіб публічного права, 2 – посадові особи органів місцевого самоврядування, 1 – службова особа кримінально-виконавчої служби, 1 – службова особа митної служби. Із загальної кількості притягнутих до відповідальності осіб, 9 - у сфері охорони здоров’я, 4 – у бюджетній сфері, 1 – у сфері освіти. 
 
V. Стан протидії організованій злочинності
 
Завдяки вжитим заходам забезпечено ефективну протидію кримінальним правопорушенням, що вчинені у складі організованих злочинних угруповань.
 
Так, правоохоронними органами області у поточному році знешкоджено 4 організовані групи у складі 15 осіб (3 місце в державі поряд з чотирма іншими регіонами), зокрема 1 - з корумпованими зв'язками в органах влади та управління, 2 - з міжрегіональними зв'язками та 1 - у сфері економіки (нафтогазова промисловість).
 
До суду направлено обвинувальні акти у 4 кримінальних провадженнях вказаної категорії, у тому числі слідчими Національної поліції - 3, фінансових розслідувань Державної фіскальної служби - 1, в яких розслідувано 24 кримінальних правопорушення.
 
Так, до суду направлено обвинувальний акт стосовно 7 осіб за ч.3 ст.307 КК України, які, діючи у складі організованої групи, в період з грудня 2014 по липень 2015 року на території м. Харкова вчинили 14 епізодів незаконного придбання, виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту, а також незаконного збуту особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин.
 
Направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.5 ст.191 КК України стосовно 3 осіб, які у складі організованої групи упродовж 2014 року на території Красноградського району області вчинили розкрадання газового конденсату, спричинивши державному підприємству ГПУ «Шебелинкагазвидобування» матеріальних збитків на загальну суму  524 тис. грн.
 
У закінчених кримінальних провадженнях цієї категорії встановлено матеріальних збитків на суму 524 тис. грн., з метою відшкодування яких пред'явлено цивільний позов на зазначену суму та накладено арешт на майно на  суму 624 тис. грн. 
 
Завдяки вжитим заходам покращено стан розшуку учасників злочинних угруповань, які переховуються від слідства та суду, розшукано 2 осіб, що роками уникали правосуддя.
 
У поточному році забезпечено дієвий прокурорський нагляд за додержанням законів і конституційних прав громадян у кримінальному провадженні та при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо організованої злочинності. Об'єктами прокурорського реагування стали порушення вимог законів України «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю».
 
VІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності
 
Органами прокуратури області приділяється значна увага нагляду за додержанням вимог закону під час проведення оперативно-розшукової діяльності, насамперед, питанням розшуку безвісно відсутніх осіб та осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання.
 
Завдяки втручанню органів прокуратури області вдалося на 3% зменшити залишок ОРС щодо розшуку підозрюваних, обвинувачених, засуджених осіб (з 1311 до 1299). Питома вага розшуку становить 17,6%. У той же час по державі відбулося зростання ОРС вказаної категорії на 10% (з 23853 до 26386), питома вага становить 16,5%.
 
Водночас, залишок розшукуваних осіб, що переховуються від слідчого судді, суду, засуджених залишається значним (626 осіб).
 
Залишок ОРС щодо розшуку безвісно відсутніх осіб збільшився на 2,8% (з 250 до 257). При цьому питома вага розшуку становить 25,8%. По державі відбулося зменшення ОРС вказаної категорії на 2,6% (з 5703 до 5553), питома вага - 24,6%.
 
VІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України
 
У поточному році основні зусилля органів УСБУ в області спрямовувалися на боротьбу з тероризмом та попередження фактів вчинення терористичних актів.
 
Внаслідок ефективної оперативної роботи упродовж І півріччя 2016 року на території області не скоєно жодного терористичного акту. Водночас попереджено терористичний акт, вчинення якого планувалося на території Лозівського району області.  Наразі кримінальне провадження стосовно винної особи розглянуто судом з постановленням обвинувального вироку.
 
Загалом упродовж  1 півріччя 2016 року у провадженні слідчих СВ УСБУ в області перебувало 298 кримінальних проваджень, з яких закінчено 71. До суду направлено 50 обвинувальних актів (друге місце по державі), у тому числі 21 з угодами про визнання винуватості (перше місце по державі).
 
За наслідками розслідування злочинів за фактами проявів сепаратизму та тероризму до суду направлено 16 обвинувальних актів стосовно 24 осіб (9 з угодами про визнання винуватості), з яких 10 наразі розглянуто судом та винесено обвинувальні вироки.
 

VІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області.
 
Завдяки вжитим організаційно-практичним заходам вдалося  підвищити ефективність та якість роботи СУ ФР ГУ ДФС в області, насамперед, при проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях.
 
Упродовж 6 місяців 2016 року у провадженні слідчого управління ФР ГУ ДФС у Харківській області перебувало 315 кримінальних проваджень, з яких закінчено провадженням 85.
 
Із загального числа закінчених проваджень 16 направлено до суду з обвинувальними актами,  у тому числі 10 з угодою про визнання винуватості (за 6 місяців 2015 – 14), 1 – з клопотаннями про звільнення підозрюваних осіб від кримінальної відповідальності, 68 проваджень закрито.
 
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитків на загальну суму 6,7 млн. грн., з яких відшкодовано в ході слідства 1,8 млн. грн., накладено арешт на майно на суму 1 млн. грн., пред’явлено позови на загальну суму 4,9 млн. грн.
 
Наприклад, у червні поточного року СУ ФР ГУ ДФС в Харківській області направлено до суду кримінальне провадження за ч.2 ст. 205-1 КК України стосовно учасників  організованої групи, які займалися створенням та організацією діяльності на території області низки фіктивних підприємств, за допомогою яких підприємства реального сектору економіки ухилялися від сплати податків.
 
ІХ. Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
У провадженні слідчих слідчого управління прокуратури області упродовж 1 півріччя 2016 року перебувало 1281 кримінальне провадження, з яких 761 закінчено, 41 кримінальне провадження направлено до суду з обвинувальним актом, з них 10 з угодами про визнання винуватості. За вказаний період закрито 720 кримінальних проваджень.
 
Із 16 направлених до суду з обвинувальним актом кримінальних   проваджень (стосовно 18 осіб) про корупційні кримінальні правопорушення, 1 (стосовно 1 особи) - про правопорушення у сфері земельних правовідносин, 3 (стосовно 4 осіб) -  про правопорушення, вчинені у бюджетній системі.
 
Так, з обвинувальним актом до суду направлено кримінальне провадження стосовно директора Данилівського дослідного державного лісгоспу,який при розгляді проекту відведення земельної ділянки вніс завідомо неправдиві відомості до офіційного документу – акту погодження меж земельної ділянки, засвідчивши, що вказана земельна ділянка не належить до лісового фонду, що суперечило наявним планово-картографічним матеріалам, внаслідок чого державі спричинено збитків на суму 195 тис. грн.
 
До суду  направлено обвинувальний акт за ч.3 ст.368 КК України стосовно слідчого Шевченківського ВП Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області.
 
На даний час у провадженні слідчих слідчого управління перебуває 8 кримінальних проваджень, у яких особам повідомлено про підозру.
Зокрема, кримінальне провадження за фактом складання та видачі службовими особами КП «ХРБП» та ТОВ ТВП «Астек» завідомо неправдивих офіційних документів (актів прийому-передачі спецтехніки, видаткових накладних, платіжних доручень), на підставі яких КП «ХРБП» перерахувало бюджетні грошові кошти на розрахунковий рахунок ТОВ ТВП «Астек» у сумі 5140770 грн.
 
Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні директору ТОВ ТВП «Астек», директору комунального підприємства «Харківське ремонтно-будівельне підприємство» та начальнику служби механізації КП «ХРБП» повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.366  КК України.
 
Протягом першого півріччя 2016 року процесуальними керівниками розглянуто клопотань слідчих або ініційовано проведення 437 НСРД, самостійно проведено понад 385 слідчих дій, особисто внесено 236 клопотань про проведення певних дій.
 
У кримінальних провадженнях надано 76 письмових вказівок, контроль за виконанням яких здійснюється процесуальними керівниками, скасовано 24 постанови про закриття кримінальних проваджень, які винесені передчасно та необґрунтовано.
 
Працівниками управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури у поточному році вирішено 1988 звернень громадян, прийнято участь у розгляді слідчим суддею 226 скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурора.
 
Х. Стан організації участі у кримінальному провадженні в суді
 
У першому півріччі 2016 року органами прокуратури області забезпечено належну роботу з питань організації участі прокурорів у кримінальному провадженні.
 
Так, за участі прокурорів судами за КПК України в редакції 1960 року  розглянуто 40 кримінальних справ, з них з вироком - 27.
Постановлено 7815 судових рішень у кримінальних провадженнях, з яких у 3071 з постановленням вироку, у тому числі 377 – на підставі угод (про примирення – 227, визнання винуватості – 150).

 
На належному рівні забезпечено апеляційне реагування прокурорів на незаконні судові рішення, що є вищим за середній по державі    (83,3% - КПК України 1960 року (по державі – 77%) та 88,3% - КПК України 2012 року (по державі – 79%).
 
Упродовж першого півріччя поточного року забезпечено участь                     у перегляді судом апеляційної інстанції у 665 кримінальних провадженнях та     37 кримінальних справах.
 
Триває робота щодо сприяння судам у якнайскорішому судовому розгляді залишку кримінальних справ.
 
Порівняно з аналогічним періодом минулого року майже на 34% зменшено залишок кримінальних справ, які перебувають на розгляді у судах першої інстанції (з 408 до 269), на 37,8% – провадження по яких зупинено у зв’язку з розшуком підсудних (з 315 до 196). Істотно скорочено кількість осіб, які утримуються під вартою (з 19 по 2).

 

ХІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру
 
У проточному році органами прокуратури області вжито низку організаційно-практичних заходів, що сприяли підвищенню ефективності нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
 
Зокрема, проведено 3 оперативні наради, на яких розглянуто актуальні питання дотримання законодавства, у тому числі щодо захисту конституційних прав в’язнів, залучення їх до праці.
 
З огляду на законодавчі зміни та реформування органів прокуратури організовано проведення перевірок стану додержання адміністраціями установ виконання покарань управління Державної пенітенціарної служби України в області вимог законодавства щодо соціально-виховної роботи із засудженими, застосування до них заохочувальних норм закону та заходів стягнення, оплати їх праці, відшкодування ними шкоди, завданої злочинами, а також судових витрат та витрат на лікування потерпілих, проведення відрахувань за виконавчими документами, утримання обов’язкових внесків до цільових соціальних фондів.
 
За ініціативою галузевого відділу прокуратури області проведено перевірки додержання вимог Закону України «Про психіатричну допомогу» психіатричними закладами при наданні громадянам психіатричної допомоги у примусовому порядку, дотримання підрозділами Головного управління Національної поліції в області та кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в області вимог законодавства при виконанні адміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
 
У квітні поточного року проведено семінар з питань організації та проведення перевірок додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженням та при застосуванні інших заходів примусового характеру.
 
Завдяки вжитим заходам покращено стан правопорядку в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби. Зокрема, не допущено масових заворушень, дій, що дезорганізують їх діяльність, тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, інших надзвичайних подій, які набули б суспільного резонансу.
 
Вперше за останні роки намітилась тенденція до зменшення рівня смертності серед в’язнів (19 проти 30 або менше на 57%).
 
У поточному році установами виконання покарань виготовлено продукції та надано послуг на загальну суму 57 млн. грн., що становить 156% планового завдання та 112% відносно рівня 2015 року.
 
Тільки для потреб Харківської області цими установами виготовлено продукції та надано послуг на загальну суму 7 млн. грн.
В установах кримінально-виконавчої служби області відсутня заборгованість з виплати заробітної плати засудженим та працівникам.
Наразі забезпечено погашення заборгованості перед позивачами за утриманими із заробітку засуджених, але не перерахованими сумами за виконавчими листами, яка станом на 01.01.2016 становила 1440 тис. грн.
 
Завдяки вжитим заходам за 6 місяців поточного року заборгованість за виконавчими листами зменшилась на 82,6 тис. грн., у тому числі за аліментами – на 13,5 тис. грн.
 
Суттєво зменшена чисельність ув’язнених у Харківській установі виконання покарань № 27 (раніше – Харківський слідчий ізолятор).           У середньому в цій установі тримається 1600 осіб при нормі, розрахованій згідно з чинним законодавством на тримання 2951 осіб, що є одним з найкращих показників у цілому по державі. Вирішено проблемне питання щодо недопущення тривалого тримання у вказаній установі засуджених осіб, вироки відносно яких набрали законної сили.
 
Приведено у відповідність до вимог законодавства умови тримання у Харківській установі виконання покарань № 27 жінок та неповнолітніх. Після ремонту і переобладнання камерних та побутових приміщень у відділеннях, де тримаються особи вказаних категорій, за активного втручання прокуратури області вирішено проблему матеріально-побутового забезпечення цих ув’язнених.  Крім того, в установі повністю приведено у відповідність з вимогами кримінально-виконавчого законодавства умови тримання засуджених, які залишено для робіт з господарського обслуговування, та осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.
 
Завершено роботу по обладнанню приміщень установ виконання покарань технічними засобами для проведення судових засідань у режимі відеоконференції. Вже на даний час проводяться судові засідання у режимі відеоконференції не тільки з судами міста Харкова та області, а й з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та судами інших областей держави (Київської, Дніпропетровської, Черкаської, Луганської, Донецької та інших), що у свою чергу дало змогу значно зменшити витрати державних коштів на доставляння підсудних безпосередньо у судові засідання.
 
На даний час понад 94% (48 з 51) кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів національної поліції та 94,4% (17 з 18) ізоляторів тимчасового тримання відповідають вимогам національного законодавства та міжнародним стандартам.
 
Приведено у відповідність до вимог законодавства 17 (з 24)  спеціалізовані палати для стаціонарного лікування затриманих та заарештованих осіб у відділеннях центральних районних лікарень міста та області.
 
Прокуратурою області запроваджено практику використання бланку протоколу виконання положень Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, який обов’язково заповнюється особами, що поміщуються до місць застосування примусових заходів органів національної поліції.
 
Крім цього, забезпечено здійснення моніторингу та ведення реєстрів виконання кримінального покарання у виді штрафу. Вжито додаткових заходів кримінально-процесуального характеру щодо заміни грошового стягнення особам, які не сплатили його у встановлені строки, іншим покаранням, визначеним ст. 53 КК України.
 
ХІІ. Захист прав і свобод дітей
 
Захист прав та інтересів дітей, гарантованих Конституцією України, Конвенцією про права дитини, законами України, а також інтересів держави у сфері охорони дитинства є одним із пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури області.
 
Упродовж 1 півріччя 2016 року прокуратурою пред’явлено 49 позовів у сфері охорони дитинства на загальну суму 25,4 млн. грн. (за 6 місяців 2015 року - 58 позовів на суму 2 млн. грн.), з яких на цей час судами задоволено на суму 10,7 млн. грн.
На захист інтересів дітей заявлено  21 позов на загальну суму 13 млн. грн.
 
Так, встановлено, що усупереч вимогам бюджетного законодавства Ізюмською, Лозівською та Первомайською міськими радами не були заплановані у місцевих бюджетах видатки на підготовку робітничих кадрів у професійних ліцеях. Внаслідок такої бездіяльності з початку року не було вирішено питання щодо фінансування закладів професійно-технічної освіти.
 
З метою усунення цих порушень органами прокуратури області пред’явлено позовні заяви до міських рад про визнання бездіяльності протиправною, зобов’язання розглянути питання щодо фінансування за рахунок місцевого бюджету професійно-технічних навчальних закладів.
 
За результатами розгляду вищезазначених позовів заклади освіти профінансовано, поновлено право на отримання стипендій 1300 студентів, 47 з числа яких – діти-сироти, погашено заборгованість із заробітної плати понад 400 співробітникам професійно-технічних навчальних закладів.
 
У сфері захисту прав дітей за 6 місяців 2016 року розпочато 11 кримінальних проваджень.
 
Так, за результатами вивчень додержання вимог законодавства під час використання державного майна та земель, які перебувають в користуванні навчальних закладів зареєстровано 2 кримінальні провадження за фактами зловживання службовими особами своїм службовим становищем, внаслідок чого заподіяно збитки у розмірі понад 5 млн. грн.
 
Наприклад, встановлено, що земельні ділянки, відведені навчальному закладу  м. Харкова, загальною площею 0,672 га, усупереч вимогам ст.ст. 83, 84 Земельного кодексу України рішеннями сесій Харківської міської ради відведено суб’єкту підприємництва. При цьому службові особи Управління Держкомзему у місті Харків, достовірно знаючи, що вказані земельні ділянки фактично є державними землями та закріплені за державним вищим навчальним закладом, а їх розпорядником є державний орган виконавчої влади і вони не можуть передаватись у приватну власність, погодили відповідну документацію із землеустрою.
 
Прокуратурою області за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Управління Держкомзему у місті Харкові, внаслідок чого у власність суб’єкту підприємництва незаконно передано земельні ділянки із земель державної власності вартістю 4,2 млн. грн., що спричинило тяжкі наслідки, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. Досудове розслідування триває.
 
Крім цього, органами прокуратури області активно вживалися заходи щодо збереження майна закладів освіти. Вивченням вказаного питання встановлені непоодинокі факти порушення вимог ст.63 Закону України «Про освіту», в частині заборони передачі в оренду приміщень навчальних закладів суб’єктам господарювання для здійснення підприємницької діяльності. Загалом у цій сфері пред’явлено 28 позовів на суму майже 12 млн. грн.
 
Упродовж 1 півріччя 2016 року рівень злочинності серед неповнолітніх зменшився на 35,5% (26,9% по державі), неповнолітніми скоєно 127 кримінальних правопорушень проти 197 за аналогічний період 2015 року.
Питома вага злочинів, вчинених неповнолітніми, нижча ніж у середньому по державі і складає 2,9% (по державі 4%).
 
Проте, незважаючи на позитивну тенденцію щодо зменшення кількості злочинів, в окремих районах спостерігається зростання підліткової злочинності, найбільше у Шевченківському (з 2 до 3), Слобідському  (з 2 до 7), Холодногірському (з 4 до 9), Індустріальному (з 2 до 7) районах м. Харкова,  Балаклійському (з 8 до 13), Богодухівському (з 0 до 4), Зачепилівському (з 0 до 2), Красноградському (з 0 до 3) районах області.
 
За звітний період зареєстровано 4 неповнолітніх, які раніше вчиняли злочин (за 6 місяців 2015 - 6), що становить 3,44% від загальної кількості неповнолітніх осіб, які приймали участь у скоєнні кримінальних правопорушень.
 
Незважаючи на зменшення на 33,3% (з 6 до 4) кількості дітей, які вчинили рецидивні злочини, перебуваючи на обліку у підрозділах КВІ ДПтС України в області, у деяких районах області це явище продовжує повторюватись із року в рік. Так, у Близнюківському та Зміївському районах області факти скоєння неповнолітніми повторних злочинів мали місце у минулому та у поточному роках.
 
Основними причинами скоєння неповнолітніми повторних злочинів під час строку випробування є негативний вплив на поведінку дітей асоціального середовища, у якому вони опинилися, а також складна економіко-соціальна ситуація.
 
Крім цього, на стан рецидивної злочинності серед неповнолітніх засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, негативно впливає неналежне виконання свої обов'язків територіальними підрозділами Національної поліції, що проводять індивідуально-профілактичну роботу з такою категорією неповнолітніх.
 
Загалом за виявленими порушеннями законодавства, спрямованого на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, органами прокуратури області у 2016 році внесено 21 документ реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб.
 
ХІІІ. Представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених Законом України «Про прокуратуру» Реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва залишається однією із дієвих форм захисту порушених прав громадянина та інтересів держави в суді.
 
Упродовж 1 півріччя 2016 року органами прокуратури області пред’явлено 143 позовні заяви на загальну суму 70 млн. грн. За вказаний період задоволено 179 позовів на суму 28,7 млн. грн., за закритими справами добровільно відшкодовано 514 млн. грн.
 
У поточному році реально виконано рішень суду (з урахуванням рішень суду минулих років) на загальну суму 497 млн. грн., з них з питань земельних відносин на суму 440,7 млн. грн.; захисту державної та комунальної власності - 59 млн. грн., охорони навколишнього природного середовища – 3 млн. грн., про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 1,6 млн. грн.
 
 
Органами прокуратури області забезпечено участь у розгляді 478 справ, сума за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, складає 183 млн. грн.
 
Прокурорами активізовано представницьку діяльність у сфері земельних відносин, зокрема за фактами заниження розмірів орендної плати, її визначення без врахування нормативно-грошової оцінки землі, а також незаконного розпорядження землями сільськогосподарського та лісогосподарського призначення.
 
З початку поточного року у сфері земельних відносин органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 61,7 млн. грн., задоволено 78 позовів на суму 18,9 млн. грн., площа повернутих земель у власність держави та територіальних громад складає 878 га.

 
Наприклад, за позовом керівника Харківської місцевої прокуратури №6 рішенням апеляційного суду Харківської області визнано незаконними та скасовано накази ГУ Держгеокадастру в Харківській області щодо відведення 16 земельних ділянок сільськогосподарського призначення (рілля), загальною площею 539 га, вартістю 11 млн. 415 тис. грн. Вже у липні забезпечено реальне виконання судового рішення шляхом скасування записів про відповідне речове право за відповідачами по справі.
 
Виявлено факти незаконного відчуження органами місцевої влади земель водного фонду із перевищенням наданих їм повноважень.
 
Так, прокуратурою області до господарського суду Харківської області пред’явлено позов до Балаклійської районної державної адміністрації та фізичної особи–підприємця про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди і повернення земельних ділянок водного фонду у власність держави, загальною площею 108 га вартістю понад  502 тис. грн.
 
Упродовж поточного року активізовано діяльність щодо виявлення фактів незаконного відчуження органами місцевої влади земель лісогосподарського призначення для їх подальшої забудови. Зокрема, пред’явлено 26 позовів до місцевого суду щодо повернення у власність держави земельних ділянок загальною площею понад 3 га.
 
Крім цього, прокурорами активно застосовувалися повноваження у сфері охорони державної та комунальної власності.
 
Наприклад, рішенням господарського суду Харківської області  задоволено позов прокуратури в інтересах РВ ФДМУ по Харківській області до ПП «Дар’я» та стягнуто 112265 грн. штрафних санкцій за порушення, допущені під час процесу приватизації державного майна.
 
Постановою Харківського апеляційного господарського суду  задоволено позовні вимоги прокурора та визнано недійсними результати відкритих торгів у формі аукціону з продажу майна банкрута - АТЗТ "Ремонтно-механічний завод № 2", визнано недійсним акт про передання права власності на нерухоме майно, внаслідок чого попереджено незаконне відчуження нерухомого майна загальною площею 6,7 тис .кв. м.
 
Ізюмською місцевою прокуратурою до господарського суду Харківської області пред’явлено позов про розірвання договору купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва «Геолого-геодезична база», що розташований на земельній ділянці, розміром 1,7 га, та повернення його в державну власність. Наразі позов перебуває в провадженні суду.
 
Вживалися представницькі заходи щодо збереження об’єктів цивільного захисту населення.
 
Харківським окружним адміністративним судом задоволено адміністративний позов Первомайського місцевого прокурора до  КП «Жилсервіс» про зобов’язання привести в належний технічний стан і готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту (протирадіаційне укриття), загальною площею 226 кв. м. з можливістю розміщення 350 осіб.
 
Здійснюючи представницьку діяльність при виконанні судових рішень органами прокуратури області зареєстровано 3 кримінальні  провадження за фактами невиконання судових рішень, перешкоджання їх виконанню та правопорушень у цій сфері з боку посадовців. В порядку відомчого контролю подано 37 скарг на дії та бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби області, які розглянуто та задоволено.
 
Органами прокуратури області встановлені факти протиправної реєстрації права приватної власності на державні майнові комплекси за ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України».
 
Наразі за задоволеними позовами державі повернуто об’єкти нерухомості двох хлібоприймальних підприємств, площею понад 48,5 тис. кв. м. вартістю понад 40,6 млн. грн.

ХІV Стан роботи з розгляду звернень та запитів
Проведення роз’яснювальної роботи серед населення та законодавчі зміни в частині звуження обсягу повноважень органів прокуратури у сфері захисту прав громадян зумовили зменшення надходження до прокуратури області загальної кількості звернень громадян.
Так, упродовж 1 півріччя 2016  року прокуратурою області розглянуто 13,4 тис. звернень (- 14,3%).  Вирішено 8,5 тис. звернень (- 5,8%). Понад 5 тис. звернень (-26%) направлено за належністю.
 
Внаслідок зазначених обставин, а також обмеження категорій громадян, інтереси яких органи прокуратури мають право представляти в суді,   спостерігається значне зменшення кількості задоволених звернень.

 

Водночас, упродовж 1 півріччя 2016 року вирішено понад 6,6 тис. звернень (+8,7%) з питань досудового розслідування. Питома вага вирішених звернень зазначеної категорії до загальної кількості звернень громадян  складає 77,9%.
 
Органами прокуратури області приділено значну увагу організації  особистого прийому громадян. У 1 півріччі 2016 року на особистому прийомі прийнято 4,6 тис. громадян.
 
Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» прокуратурою області  забезпечено оприлюднення публічної інформації на офіційному веб-сайті прокуратури області, у ЗМІ, на спеціальних інформаційних стендах.
Систематично розміщуються та оновлюються певні організаційно-розпорядчі документи, оперативно оприлюднюється інформація про результати діяльності органів прокуратури, висвітлюються структурні, кадрові зміни, тощо.
 
Упродовж 1 півріччя 2016 року розглянуто 133 запити, з них задоволено 87, надано роз’яснення по 44 запитам, відмовлено у задоволенні 2 запитів, 20 запитів надіслано належним розпорядникам інформації.

 

Найбільш запитувана інформація у період реформування органів прокуратури стосується кадрових питань, у тому числі структури, штатного розпису, декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру працівників прокуратури, актуальною для запитувачів залишається інформація з питань досудового розслідування.
 
ХV. Стан інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури
 
Органи прокуратури області проводять системну роботу на напрямі висвітлення результатів діяльності прокуратури. Так, у 1 півріччі 2016 році працівники органів прокуратури області здійснено 2389 виступів у ЗМІ. Це найвищий показник у державі серед регіональних прокуратур. Особисто прокурором області та його заступниками здійснено 131 виступ.
 
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на висвітлення результатів розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, боротьби з проявами сепаратизму та тероризму, протидії корупції, питанням процесу реформування органів прокуратури, виявлення та розслідування економічних злочинів, особливо на державних підприємствах.
 
Впроваджено практику висвітлення майже кожного судового засідання у резонансних провадженнях щодо подій, пов’язаних з правопорушеннями під час проведення акцій Євромайдану та проявів сепаратизму, тероризму. 
 
У поточному році проведено  15  прес-конференцій та   брифінгів. Прес-секретарем прокурора області та прокурорами надано 55 коментарів з резонансних справ.
 
Окрім системного та своєчасного наповнення актуальною інформацією рубрик офіційного інтернет-порталу прокуратури області (розміщено 268 повідомлень), налагоджено роботу офіційних сторінок у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер (розміщено 628 повідомлень), відеохостингу Ютуб (23 відео).
 
Прокуратура Харківської області




  

кількість переглядів: 2148