Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.08.2017

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Харківської області у І півріччі 2017 року

Прокуратурою Харківської області упродовж І півріччя 2017 року вживались комплексні організаційно-практичні заходи, спрямовані на забезпечення ефективної реалізації визначених законом повноважень щодо захисту інтересів громадян і держави, зміцнення законності та правопорядку в регіоні.

У поточному році правоохоронними органами області знешкоджено 5 організованих груп у складі 18 осіб, з яких одне - з корумпованими зв’язками, три – з ознаками бандитизму, виявлено 157 кримінальних корупційних правопорушень, що майже утричі більше, ніж за аналогічний період минулого року, 127 кримінальних правопорушень, пов’язаних з хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди.
 
Завдяки скоординованим заходам у сфері протидії корупції складено 161 адміністративний протокол стосовно 76 осіб, ініційовано проведення службового розслідування стосовно понад 550 осіб із вжиттям заходів щодо усунення порушень вимог антикорупційного законодавства. На цей час до адміністративної відповідальності притягнуто 26 корупціонерів, з яких два - працівники органів Національної поліції. Адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, виявлялись у сферах освіти, охорони здоров’я, бюджетній системі, сфері земельних правовідносин тощо.
 
Органами прокуратури завершено розслідування майже у кожному другому провадженні (у державі у кожному третьому). Більше, ніж удвічі, зросла кількість направлених до суду обвинувальних актів (з 41 до 87) та майже удвічі - про корупційні правопорушення (з 16 до 27).
 
Активно застосовувалися представницькі повноваження на захист інтересів держави. Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму  426 млн. грн., за прокурорського втручання у власність держави та територіальних громад повернуто земельні ділянки, загальною площею    2130 га., вартістю 403 млн. гривень.
 
Під час реалізації конституційної функції представництва забезпечено ефективний захист інтересів держави у сфері державної та комунальної власності. З цих питань пред’явлено позови на загальну суму 22,5 млн. грн.,  задоволено 11 позовів на суму понад 2,5 млн. грн., реально виконано рішення суду на загальну суму 150,8 млн. гривень.
 
Вжиті заходи сприяли посиленню нагляду за дотриманням конституційних прав громадян у місцях несвободи. За виявленими порушеннями у цій сфері зареєстровано 34 кримінальні провадження, 2 з яких у сфері корупції, 19 – охорони здоров’я, внесено 389 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 360 службових осіб, приведено у відповідність або скасовано 28 актів піднаглядних органів та установ, звільнено трьох незаконно утримуваних осіб.
 
У межах наданих повноважень застосовувалися ефективні заходи, спрямовані на захист прав дітей. Зокрема, у сфері охорони дитинства розпочато 4 кримінальні провадження, з яких 3 – у сфері закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, 1 – за фактом самовільного зайняття земельної ділянки навчального закладу на території області. На захист житлових, майнових, соціальних та інших прав дітей, а також інтересів держави пред’явлено 19 позовів на суму 2,5 млн. грн., реально виконано рішення суду на загальну суму понад 2 млн. гривень.
 
Низку питань в управлінській та практичній діяльності органів прокуратури області своєчасно вирішено на оперативних нарадах. Зокрема, за участі прокурора області обговорено стан роботи з особистого прийому громадян, розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації;    організації прокурорського нагляду за додержанням в регіоні вимог кримінально-виконавчого законодавства та Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я» з питань медичного обслуговування засуджених осіб в установах виконання покарання ДКВСУ в області; професійної підготовки кадрів, профілактично-виховної роботи та дисциплінарної практики, а також стан досудового розслідування та процесуального керівництва у ряді актуальних (резонансних) кримінальних провадженнях.
 
За результатами вивчення питання навантаження та оптимізації штатної чисельності процесуальних керівників до Генеральної прокуратури України направлено подання щодо внесення змін до штатного розпису прокуратури області, яке задоволено шляхом встановлення 9 прокурорсько-слідчих штатних одиниць. Крім цього, за наслідками конкурсу у поточному році призначено на вакантні посади прокурорів місцевих прокуратур 15 осіб, з яких 10 – з числа зовнішніх кандидатів.
 
Налагоджено системну роботу з реалізації принципу гласності шляхом проведення прес-конференцій та брифінгів, надання коментарів щодо стану законності у регіоні, результатів розслідування злочинів, що мають суспільний резонанс. Упродовж першого півріччя працівниками органів прокуратури області здійснено 1920 виступів у засобах масової інформації, що є найкращим показником серед регіональних прокуратур. 
 
Забезпечено конструктивну взаємодію з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом проведення відповідних зустрічей та постійного обміну необхідною інформацією. Створена прокуратурою області робоча група спільно з представниками Консультативної місії Європейського Союзу з питань реформування сектору цивільної безпеки працює над розробленням концепції оцінки ефективності роботи прокурора з урахуванням досвіду європейських країн.
 
Органами прокуратури області проведено роботу, спрямовану на підвищення ефективності боротьби правоохоронних органів області зі злочинністю, на забезпечення невідворотності покарання винних, досягнення реального поновлення прав громадян та інтересів держави. На допущені порушення та необхідності підвищення ефективності протидії злочинності в регіоні, передусім на пріоритетних напрямах, акцентовано увагу голів правоохоронних органів на державному рівні.
 
Крім цього, спільно з правоохоронцями розроблено та вжито низку скоординованих заходів як на місцевому, так і на регіональному рівнях.
 
Зокрема, у січні поточного року на координаційній нараді керівників правоохоронних органів області обговорено стан протидії злочинності та корупції, у тому числі її організованим проявам, визначено невідкладені спільні заходи, спрямовані на розв’язання існуючих проблемних питань (загалом упродовж 6 місяців 2017 року органами прокуратури області проведено 14 координаційних нарад).
 
Також на трьох спільних нарадах обговорено: стан додержання вимог чинного законодавства, ефективності діяльності щодо виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах, передусім у земельній та бюджетній сферах, з корупційними проявами; стан розкриття та розслідування кримінальних проваджень за фактами грабежів, розбоїв, незаконного заволодіння транспортними засобами, відомчого контролю та прокурорського нагляду на цьому напрямі; стан протидії злочинам у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, передусім вчинюваним з використанням інтернет-мережі, організованими злочинними угрупованнями.
 
Рішеннями нарад передбачено низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на усунення порушень і недоліків у роботі, активізації діяльності на даних напрямах.
 
За ініціативою прокуратури області розроблено та у квітні поточного року введено в дію Комплексний план додаткових спільних заходів, спрямованих на посилення роботи правоохоронних органів з протидії злочинності, насамперед у сфері оподаткування, бюджетній, банківській та земельній сферах, кредитно-фінансовій системі, незаконного видобутку корисних копалин, вирубки лісу і його реалізації, виявлення та припинення діяльності організованих злочинних угруповань у цих сферах, щодо транскордонної злочинності, з ознаками корупції тощо. 
Водночас, координація діяльністю правоохоронних органів прокуратурою області постійно здійснюється у відповідних робочих групах, які створені та діють на території області, а саме - у міжвідомчих робочих групах: з питань координації діяльності правоохоронних органів Харківської області; у сфері  протидії організованій злочинності; щодо протидії та розкриття кримінальних правопорушень, вчинених у бюджетній та земельній сферах; щодо протидії та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми; щодо координації діяльності правоохоронних органів у сфері декларування майна, доходів, грошових активів особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на предмет ухилення від сплати податків; щодо налагодження взаємодії під час судового розгляду кримінальних справ та проваджень, забезпечення явки до суду учасників процесу, сприяння суду у розгляді справ та проваджень у розумні строки.
 
Забезпечено активну участь у роботі обласного оперативного штабу при Харківській обласній державній адміністрації для вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення безпеки громадян і захисту об’єктів інфраструктури, координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ в області, спільних нарадах обласної державної адміністрації з правоохоронними органами області.
Використання координаційних повноважень з метою узгодження зусиль правоохоронних органів у протидії злочинності певною мірою сприяло активізації роботи з виявлення окремих видів злочинів.
 
Майже у чотири рази зросла ефективність роботи правоохоронних органів з  виявлення злочинів, пов’язаних зі збутом наркотичних засобів (з 37 до 142). Органами поліції на третину більше направлено до суду обвинувальних актів про корупційні правопорушення (36 проти 24 торік), майже учетверо - про правопорушення, вчинені у бюджетній системі (23, торік 6), майже удвічі - про правопорушення, вчинені організованими злочинними угрупованнями (5, торік 3), а у сфері земельних правовідносин - 6 (торік жодного).
 
Зросла кількість закінчених кримінальних проваджень органами Служби безпеки  (з 71 до 73), їх питома вага удвічі перевищує загальнодержавну (23,5%, у державі  11%).

І. Загальна характеристика злочинності
 
Упродовж 6 місяців 2017 року на території Харківського регіону обліковано 21629 кримінальних правопорушень проти 32346 за аналогічний період 2016 року або на 33,1% менше.

 


Відмічається зменшення числа скоєних злочинів всіх категорій тяжкості: особливо тяжких (-41,9%), тяжких (-12,9%), середньої тяжкості (-41,1%), невеликої тяжкості (-39,6%). У поточному році на 52,4% менше вчинено злочинів проти життя та здоров’я, у тому числі на 15,4% знизилася кількість умисних вбивств (з 78 до 66), на 19,2% - умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть потерпілого (з 26 до 21).
 
Аналіз структури злочинності свідчить, що її зниження відбулося, насамперед, за рахунок зменшення на 33,2% кількості вчинених злочинів проти власності (з 22687 до 15146), у тому числі на 34,2% менше вчинено крадіжок (11892 проти 18080), на 19,4% зменшилась кількість скоєних грабежів (з 957 до 771), на 12,8% - розбоїв (з 180 до 157), на 59,5% - вимагань (з 37 до  15), на 32,1% - шахрайств (з 2772 до 1881). Також на 16,3% зменшилась кількість злочинів, пов’язаних з незаконним заволодінням транспортних засобів  (з 300 до 251).
 
Відмічається зниження на 26,7% числа вчинених злочинів проти основ національної безпеки України, а також на 31,7% - проти громадської безпеки.
 
Водночас, активізовано роботу щодо виявлення кримінальних правопорушень у сфері земельних відносин. Упродовж 6 місяців 2017 року органами поліції та прокуратури розпочато 86 кримінальних проваджень вказаної категорії.
 
Як приклад, у червні 2017 року Дергачівською місцевою прокуратурою за фактом незаконного виділення земельних ділянок лісового фонду, площею 10 га, вартістю 6,7 млн. грн., стосовно службових осіб Дергачівської  районної державної адміністрації розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. Проводиться досудове розслідування.

ІІ. Стан розкриття кримінальних правопорушень
У поточному році відмічається тенденція до активізації роботи щодо розкриття кримінальних правопорушень. Як наслідок, станом на 30.06.2017 правоохоронними органами області за оголошеною на стадії досудового розслідування підозрою розкрито 7183 кримінальні правопорушення або 34,1% (1 півріччя 2016 року – 5941 або 20,0%).
 
 
За остаточними результатами досудового розслідування у кримінальних провадженнях відсоток розкриття складає 31,8% (18,6%). Насамперед, високим є рівень розкриття умисних вбивств, який по області становить 88%, збільшилося також на 40%  число розкритих крадіжок (4050 проти 2893 торік).
 

ІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції
Упродовж 6 місяців 2017 року у провадженні слідчих органів поліції перебувало 114480 кримінальних проваджень, з яких 28376 закінчено розслідуванням.
 
За вказаний період до суду направлено 4409 проваджень, у тому числі 4362 з обвинувальними актами, за відсутністю події або складу злочину закрито 23967 кримінальних проваджень.

 

Вжито заходів, спрямованих на дотримання розумних строків проведення слідства та підвищення рівня розкриття злочинів, внаслідок чого суттєво зменшено темпи зростання залишку кримінальних проваджень в органах поліції, який на кінець червня склав 80646 справ. Вказаний залишок збільшився лише на 7517 проваджень (за 6 місяців 2016 року - на 22154).
 
Упродовж першого півріччя органами поліції встановлено у кримінальних провадженнях збитки, завдані злочинами, на загальну суму          99 млн. 934 тис. грн. (33,4 млн. грн.), з яких відшкодовано у ході досудового розслідування -  23 млн. 586 тис. грн. (23,6%). З метою забезпечення відшкодування завданої злочинами шкоди накладено арешт на майно на суму 49 млн. 342 тис. грн., заявлено позови на суму 74 млн. 182 тис. гривень.
Забезпечено вжиття дієвих організаційних заходів, направлених на зосередження зусиль слідчих органів поліції щодо розслідування актуальних кримінальних проваджень та злочинів, якими завдано значні збитки державним інтересам. 
 
Як приклад, у  поточному році органами поліції направлено до суду обвинувальні акти стосовно:

- чотирьох службовців - членів організованої злочинної групи, які шляхом підроблення офіційних документів та внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних будівельних робіт завищили вартість робіт з реконструкції очисних споруд Малоданилівської селищної ради Дергачівського району області та заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах на загальну суму 18,2 млн. гривень.
 
Під час слідства накладено арешт на майно на суму 18,2 млн. грн., у тому числі вилучено готівкою грошові кошти на суму майже 1,2 млн. грн.;
- службовців кредитної спілки «Будівництво та фінанси», які, зловживаючи своїм службовим становищем,  упродовж 2007-2008 років шляхом підробки та використання завідомо підроблених документів заволоділи грошовими коштами вказаної кредитної спілки на загальну суму 9,5 млн. грн.,  заподіявши 458 вкладникам матеріальну шкоду;
-  трьох службовців, у тому числі колишнього директора ДП «Завод ім. В.О. Малишева», які шляхом замовлення та надання фіктивних послуг з пошуку покупців продукції вищевказаного підприємства заволоділи державними грошовими коштами на загальну суму  1,1 млн. гривень.
Крім того, слідчими СУ ГУ НП в Харківській області викрито незаконну діяльність злочинної групи осіб, до якої входили приватні нотаріуси, які заволоділи нерухомим майном померлих громадян на території  міста Харкова, що спричинило шкоду інтересам Харківської територіальної громади. Наразі обвинувальний акт стосовно 5 осіб направлений до суду, в іншому кримінальному провадженні за підозрою 4 осіб досудове розслідування триває.

ІV. Стан протидії корупції
У поточному році правоохоронними органами області викрито 157 корупційних кримінальних правопорушень, що майже утричі більше, ніж за аналогічний період минулого року (53), більша частина з яких тяжкі та особливо тяжкі. Із загальної кількості виявлених правопорушень 73 вчинено у фінансово-кредитній системі, 3 - у бюджетній та земельній сферах; 2 – в агропромисловому комплексі, у сфері охорони здоров’я, 1 – у паливно-енергетичному комплексі.
 
Закінчено розслідуванням та направлено до суду 65 кримінальних проваджень (42) стосовно 84 обвинувачених. За вироками, що набрали законної сили, засуджено до позбавлення волі двох корупціонерів (із 17 у державі). Наприклад, Хорошевського селищного голову засуджено до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Загалом у закінчених провадженнях про корупційні злочини встановлено збитки, завдані злочинами на суму 40 млн. 356 тис. грн., з яких відшкодовано в ході слідства – 4 млн. 571 тис. гривень. З метою відшкодування інших збитків накладено арешт на майно на суму 27 млн. 127 тис. гривень.
 
Упродовж 1 півріччя поточного року у сфері протидії корупції складено 161 адміністративний протокол стосовно 76 осіб. На цей час до адміністративної відповідальності притягнуто 26 корупціонерів.

 


За вказаний період органами прокуратури внесено 90 подань в порядку   ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», якими ініційовано проведення службових розслідувань стосовно 550 осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
 
V. Стан протидії організованій злочинності
Вжиті заходи забезпечили ефективну протидію кримінальним правопорушенням, що вчинені у складі організованих злочинних угруповань.
 
Зокрема, правоохоронними органами області знешкоджено 5 організованих груп у складі 18 осіб, у тому числі 1 – з корумпованими зв’язками та у бюджетній системі, 3 – з ознаками бандитизму.

 

До суду направлено обвинувальні акти у 5 кримінальних провадженнях вказаної категорії, в яких розслідувано 39 кримінальних правопорушень.
 
Так, до суду направлені кримінальні провадження стосовно:

- членів організованої групи з 5 осіб, які упродовж 2016 року скоїли ряд розбійних нападів із використанням вогнепальної зброї та крадіжок чужого майна з проникненням, із залученням до скоєння окремих злочинів ще 2 осіб;
- членів організованої групи, які 01.10.2016 у складі банди вчинили розбійний напад на квартиру мешканців м. Харкова, під час якого скоїли умисне вбивство двох потерпілих та заволоділи їхнім майном, планували у подальшому продовжити вчинення бандитських нападів на громадян;
- членів організованої групи з 3 осіб, які упродовж минулого року у складі банди вчинили крадіжки, викрадення вогнепальної зброї та розбійний напад.
 
У кримінальних провадженнях вказаної категорії злочинами завдано збитки на загальну суму 19 млн. 115 тис. гривень. З метою їх відшкодування на стадії досудового розслідування у підозрюваних вилучено майна та готівкові грошові кошти на загальну суму 2 млн. 234 тис. грн., арештовано майно на суму 18 млн. 272 тис. грн., пред'явлено цивільні позови на суму  18 млн. 199 тис. гривень.
 
Завдяки вжитим заходам покращено стан розшуку учасників злочинних угруповань, які переховуються від слідства та суду, розшукано 2 осіб, що упродовж тривалого часу уникали правосуддя.
 
VІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності
Прокуратурою області вжито необхідних заходів щодо забезпечення ефективного нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, насамперед з питань розшуку безвісно відсутніх осіб та осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання.
 
Уповноваженими прокурорами перевірено 3277 оперативно-розшукових справ, скасовано 58 незаконних постанов, з метою активізації оперативно-розшукової діяльності у порядку ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 886 письмових вказівок. Крім цього, внесено 37 документів реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 40 працівників органів Національної поліції в області (найкращий показник серед регіональних прокуратур). 
 
Питома вага розшуку злочинців складає 18,5% (15,1% по державі),  розшуку безвісно зниклих осіб - 21,8% (21,7%). В оперативно-розшукових справах розшукано 301 та 80 осіб цих категорій відповідно.
 
Крім того, на 47 осіб (з 1345 до 1298) зменшився залишок підозрюваних, обвинувачених, засуджених та на 6 (з 282 до 276) - залишок безвісно зниклих осіб, розшук яких здійснюється в ОРС.
 
VІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України
Завдяки вжитим заходам підвищено ефективність роботи слідчих УСБУ в області, у провадженні яких упродовж поточного року перебувало 310 кримінальних проваджень, з яких закінчено 73 або 23,5% (11% по державі), з них шляхом направлення обвинувальних актів до суду - 60 або 82,2% від загальної кількості закінчених.
 
Значно активізовано роботу підрозділів з виявлення та розслідування злочинів у бюджетній, банківській, лісовій сферах.
 
Наприклад, до суду направлено кримінальне провадження стосовно громадянина, який упродовж 2014-2017 років здійснював у місті Харкові незаконну діяльність з відкриття карткових банківських рахунків, оформлення платіжних карток та соціальних виплат мешканцям тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, у тому числі представникам терористичної організації «ЛНР», пов’язану з незаконним отриманням вказаними особами паспортних та інших документів для їх використання при здійсненні протиправної діяльності на території України.
 

VІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області.
Вжиті заходи організаційного та координаційного характеру сприяли певному підвищенню ефективності роботи СУ ФР ГУ ДФС в Харківській області, насамперед при проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Зокрема, у провадженні вказаного слідчого управління перебувало 267 кримінальних проваджень, з яких закінчено провадженням 67, у тому числі 17 - направлено до суду з обвинувальними актами.
 
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки на загальну суму 10 млн. 397 тис. грн., з яких відшкодовано в ході слідства -      6 млн. 137 тис. грн. (59%), накладено арешт на майно на загальну суму  1 млн. 381 тис. грн., пред’явлено позови - 4 млн. 335 тис. гривень.
 
Як приклад, у поточному році СУ ФР ГУ ДФС в Харківській області до суду направлено обвинувальні акти стосовно:

- голови ліквідаційної комісії підприємства, який при списанні основних засобів умисно ухилився від сплати до бюджету податкових зобов’язань з податку на додану вартість в сумі понад 2,2 млн. грн.;
- громадянки, яка незаконно скористалась податковою пільгою, передбаченою для громадян-нерезидентів, при ввезенні на територію України двох транспортних засобів та ухилилась від сплати обов’язкових митних платежів у розмірі  1,2 млн. гривень.

ІХ. Стан досудового розслідування в органах прокуратури
У провадженні слідчих слідчого управління прокуратури області упродовж І півріччя 2017 року перебувало 1156 кримінальних проваджень, з яких у 87 - обвинувальні акти направлено до суду, 587 – закрито, 20 - направлено за підслідністю, 141 - приєднано до матеріалів інших кримінальних проваджень, у 23 провадженнях досудове розслідування зупинено, 298 - перебувають у залишку, у яких 9 особам повідомлено про підозру.
 
З указаної кількості 27 кримінальних проваджень (стосовно 41 особи) – про корупційні правопорушення, 1 обвинувальний акт стосовно 3 осіб - про правопорушення, вчинені у сфері земельних правовідносин.
 
Серед осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності, 83 - працівники правоохоронних органів, з яких 64 – органів Національної поліції, 14 – фіскальної служби, 3 – митної служби, по 1 – Національної гвардії та установи виконання покарань.
 
Серед направлених до суду кримінальних проваджень мають місце актуальні провадження, які набули суспільного резонансу.
 
Зокрема, до суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника митного посту «Куп’янськ-енергетичний» Енергетичної митниці ДФС  та старшого інспектора цього посту за фактом отримання неправомірної вигоди у розмірі 49 тис. грн.,  за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч.3 ст. 369  КК України.
 
Крім цього, до суду направлено обвинувальний акт стосовно державного реєстратора Харківської міської ради та засновників обслуговуючих кооперативів  за фактом заволодіння земельними ділянками, що належать територіальній громаді м. Харкова за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст. 209  КК України.
 
Загалом кримінальними правопорушеннями у розслідуваних органами прокуратури області кримінальних провадженнях завдано збитків на суму 703 тис. грн., з яких відшкодовано 160 тис. грн. (23%), заявлено позови на загальну суму 543 тис. гривень.
 
Процесуальними керівниками розглянуто клопотання слідчих або ініційовано проведення  225  НС(Р)Д, самостійно проведено 378 слідчих дій, особисто внесено 137 клопотань про проведення певних дій. У кримінальних провадженнях надано 27 письмових вказівок, контроль за виконанням яких здійснюється процесуальними керівниками, скасовано 6 постанов про закриття кримінальних проваджень як винесені передчасно та необґрунтовано.
 
Працівниками управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури протягом І півріччя 2017 року вирішено 1959 звернень, прийнято участь у розгляді слідчим суддею 168 скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурора.
 

Х. Стан організації підтримання публічного обвинувачення в суді 
Робота органів прокуратури з питань організації публічного обвинувачення в суді є стабільною та залишається  на належному рівні.
 
За участі прокурорів судами за КПК України в редакції 1960 року  розглянуто 31 кримінальну справу, з  вироком - 18. Забезпечено участь у розгляді судами 5206 кримінальних проваджень, з яких у 2920 постановлено вироки, у тому числі  415 – на підставі угод (про примирення – 223, визнання винуватості – 192).

 

Забезпечено своєчасне апеляційне реагування прокурорів на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях, що є вищим середнього по державі 92,3% (по державі – 87,5%). 
 
 
Упродовж першого півріччя забезпечено участь у перегляді судом апеляційної інстанції 575 кримінальних проваджень та 26 кримінальних справ.
 
Порівняно з аналогічним періодом минулого року майже на 19,3% зменшено залишок кримінальних справ, які перебувають на розгляді у судах першої інстанції (з 269 до 217), на 20,5% - провадження, у яких судове слідство триває (з 73 до 58), на 18,8% – провадження зупинено у зв’язку з розшуком підсудних (з 196 до 159). 
 
 
 
ХІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру
У полі зору органів прокуратури області постіно перебувають питання забезпечення захисту конституційних прав в’язнів, приведення умов їх тримання до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів, запобігання злочинним та корупційним проявам у сфері службової діяльності органів та установ виконання покарань, додержання законодавства на гідні умови та оплату праці засуджених. 
 
Реалізація розробленого комплексу заходів та належний контроль за їх виконанням у цілому дозволили забезпечити системний нагляд за додержанням законності у діяльності органів та установ виконання покарань області.
 
Завдяки вжитим заходам покращено стан правопорядку у місцях попереднього увязнення, обмеження та позбавлення волі, зокрема виключені випадки незаконного тримання в’язнів, відсутня заборгованість з виплати заробітної плати засудженим, у тому числі звільненим з місць позбавлення та обмеження волі. Рівень заробітної плати засуджених складає 1748 грн. при середньодержавному показнику - 1345 грн.
 
Налагоджено ефективну співпрацю з представниками громадських та правозахисних організацій, які залучаються до проведення перевірок додержання законів та конституційних прав громадян в установах виконання покарань.
 
Забезпечено принципове реагування на порушення вимог законодавства з питань режиму тримання осіб у спеціальних приміщеннях органів Національної поліції.
 
За виявленими порушеннями внесено 389 актів реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 360 службових осіб, скасовано, приведено у відповідність 28 актів піднаглядних органів та установ, звільнено за ініціативою прокурора 3 незаконно утримуваних осіб.
 
Крім цього, зареєстровано 34 кримінальні провадження за фактами вчинення працівниками піднаглядних органів та установ кримінальних правопорушень, у тому числі 2 - з ознаками корупції, 9 - щодо порушення трудових прав в’язнів, 19 - у сфері охорони здоров’я.
 
Наприклад, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом перевищення службових повноважень працівниками Харківського ВП ГУНП в області при затриманні 2 громадян, які протиправно тримались у приміщенні зазначеного відділу, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 365 КК України.
 
Також розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України, за фактом незаконного позбавлення свободи 7 громадян у центрі боротьби з наркоманією та алкоголізмом.
 
Досудове слідство  у вказаних кримінальних провадженнях триває.
 
ХІІ. Захист прав і свобод дітей
Здійснюючи заходи щодо захисту прав і свобод дітей, а також інтересів держави у сфері охорони дитинства, органами прокуратури області розпочато 4 кримінальні провадження, з яких 3 – за фактами закупівлі товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб освітніх закладів області за завищеними цінами, 1 – за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, що належить навчальному закладу, пред’явлено 19 позовів на суму 2,5 млн. грн., реально виконано рішення суду, постановлених в інтересах держави у зазначеній сфері на суму понад 2 млн. гривень.
 
Водночас, площа майна, яка підлягає поверненню до державної власності за позовами прокурорів, складає 11180 кв. м.
 
Наприклад, пред’явлено позови про повернення з незаконного користування до державної власності 2 майнових комплексів, а саме: санаторію «Ялинка», що розташований у Зміївському районі області та дитячого оздоровчого табору «Зміна» у  Лозівському районі області.
 

Зосереджено увагу на дотриманні прав дітей, передбачених Конвенцією ООН про права дитини, зокрема права на освіту, безпечне середовище, дозвілля, у тому числі при здійсненні органами державної влади та місцевого самоврядування покладених функцій та завдань.
 
У полі зору органів прокуратури перебувають питання забезпечення безпеки дорожнього руху поблизу дитячих закладів, умови утримання бомбосховищ на відповідних територіях, порядок встановлення та паспортизації дитячих майданчиків. За виявленими порушеннями вживались ефективні заходи представницького характеру.
 
Так, Первомайською місцевою прокуратурою до суду пред’явлено позов про зобов’язання Красноградської міської ради вжити необхідних заходів щодо обов’язкової паспортизації понад 30 дитячих майданчиків.
 
Упродовж першого півріччя поточного року рівень злочинності серед неповнолітніх збільшився на 35,4%, неповнолітніми скоєно 172 кримінальні правопорушення проти 127 за аналогічний період минулого року. Водночас, на 3,4% зменшилась кількість неповнолітніх осіб, якими скоєно кримінальні правопорушення (з 116 до 112).
 
Таким чином, встановлено, що зростання рівня злочинності серед неповнолітніх відбулось переважно за рахунок скоєння останніми багатоепізодних злочинів. Наприклад, у Слобідському районі м. Харкова одним неповнолітнім скоєно 17 крадіжок, у Індустріальному районі двома неповнолітніми - 9 крадіжок.
 
Прокуратурою вживаються ефективні заходи реагування на порушення законодавства, спрямованого на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, внесено 26 вказівок, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 службових осіб.
 
ХІІІ. Представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених Законом України «Про прокуратуру»
Незважаючи на законодавчі зміни, реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва залишається однією із пріоритетних форм захисту інтересів держави в суді. Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 426 млн. грн., задоволено 212 позовів    (1 місце по державі) на суму 181,4 млн. гривень.
 

 
Реально виконано рішень суду, постановлених на користь прокурора  (з урахуванням рішень суду минулих років) на суму 563,7 млн. грн., з них з питань: земельних відносин - 405,7 млн. грн.; захисту державної та комунальної власності - 150,8 млн. грн.; охорони навколишнього природного середовища – 4,4 млн. грн.; про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 0,7 млн. гривень. Забезпечено участь у розгляді 877 справ (1 місце по державі), відсоток реального виконання судових рішень складає 94,6% (2 місце по державі). 
 
 
Активізовано представницьку діяльність у сфері земельних відносин, зокрема за фактами заниження розмірів орендної плати, її визначення без врахування нормативно грошової оцінки землі, а також незаконного розпорядження землями сільськогосподарського та лісогосподарського призначення.
 
З початку поточного року у сфері земельних відносин органами прокуратури області пред’явлено позови на загальну суму 398,8 млн. грн., задоволено 98 позовів на суму 175 млн. грн., площа повернутих земель у власність держави та територіальних громад складає 2130 га.
 
Так, Лозівською місцевою прокуратурою пред’явлено позов про визнання незаконними договорів оренди та суборенди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, площею 140 га, вартістю 3,2 млн. грн., у зв’язку з фактичним невикористанням землі, а також порушенням порядку її надання у оренду (без аукціону).
 
Харківською місцевою прокуратурою № 6 заявлено позов про повернення незаконно зайнятої ТОВ «ЮКПФ» земельної ділянки сільськогосподарського призначення (багаторічні насадження), площею 626 га, вартістю   54 млн. гривень. Судовий розгляд позовів триває.
 
Господарським судом Харківської області  задоволено позов Чугуївської місцевої прокуратури до ТОВ «Курганський бройлер» про повернення у власність держави земельних ділянок, загальною площею 12,5 га. Підставою для представництва інтересів держави та звернення до суду стало самовільне використання земельних ділянок державної форми власності, які відносяться до особливо цінних земель. 
 
 
 
Продовжено роботу з виявлення фактів незаконного відчуження органами місцевого самоврядування земель для їх подальшої забудови ЖБК.
 
Так, рішенням господарського суду Харківської області задоволено  позов прокуратури в інтересах держави до Харківської міської ради, ОК «ЖБК «Стройіндустрія-1» про визнання незаконним та скасування рішення, зобов’язано повернути незаконно виділену земельну ділянку, загальною  площею 1,2124 га.
 
Крім цього, вживались ефективні заходи представницького характеру за фактами незаконного надання у користування земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства, отримання у користування суб’єктами господарювання земель зазначеної категорії без проведення земельних торгів (аукціону), у сфері охорони навколишнього природного середовища тощо.
 
Наприклад, рішенням господарського суду Харківської області задоволено позовну заяву Первомайської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Харківській області до  ДП «Зміївське лісове господарство» про стягнення шкоди, заподіяної самовільною порубкою дерев, у розмірі 917832 гривень.
 
Активно застосовуються представницькі повноваження шляхом вступу у розгляд актуальних справ на захист законних інтересів держави.
 
Так, прокуратурою області здійснено вступ у справу шляхом внесення апеляційної скарги на рішення господарського суду Харківської області від 14.03.2017, яким задоволено позов ПСП «Світоч» до Староводолазької сільської ради про визнання права власності на під’їзну дорогу та інші обєкти. Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 19.06.2017 апеляційну скаргу прокурора задоволено, рішення господарського суду скасовано.
 
Здійснюючи представницьку діяльність при виконанні судових рішень, органами прокуратури області зареєстровано 7 кримінальних  проваджень за фактами невиконання судових рішень, перешкоджання їх виконанню та правопорушень у цій сфері з боку посадовців.
 
У порядку відомчого контролю подано 71 скаргу на дії та бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби області.
 
Постановою Харківського апеляційного господарського суду задоволено позов Ізюмської місцевої прокуратури Харківської області, скасовано рішення виконавчого комітету Ізюмської міської ради та визнано недійсним свідоцтво про право приватної власності на нежитлові будівлі, загальною площею  12,5 тис. кв. м., видане ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», оскільки власник цілісного майнового комплексу в особі Кабінету Міністрів України не надавав своєї згоди на відчуження зазначеного майна.
 
У подальшому завдяки принциповій позиції прокуратури поновлено права держави на нерухоме майно вартістю 127,7 млн. грн., про що внесені відповідні відомості до Державного реєстру речових прав.
 
ХІV Стан роботи з розгляду звернень та запитів
Внаслідок законодавчих змін продовжується тенденція до поступового зменшення кількості звернень, що надходять до органів прокуратури області. Розглянуто 12 тис. звернень (- 10,2%), вирішено - 7,9 тис. (- 7,2%), у тому числі 262 звернення, що надійшли від народних депутатів України (-23,8%), за належністю направлено понад 4 тис. звернень  (-15,2%). Водночас, у вказаний період задоволено 63 звернення (+85,3 %).
 
Переважну більшість звернень, що вирішується органами прокуратури,  становлять скарги з питань досудового розслідування – 6,1 тис. (77%).

 

 Значну увагу приділено питанням організації особистого прийому громадян в органах прокуратури області. У поточному році на особистому прийомі прийнято понад 4,6 тис. громадян, з них 317 - керівниками місцевих прокуратур та прокурором області особисто. 
 
Відповідно до Регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на 2016-2017 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 14.04.2016 №106-VІІІ, продовжується робота з проведення спільних прийомів громадян керівниками місцевих прокуратур, територіальних правоохоронних органів та місцевих органів виконавчої влади.
 
Органами прокуратури області розглянуто 97 запитів на інформацію, з яких 77 - задоволено, у 13 - надані роз’яснення. Іншим розпорядникам направлено 16 запитів.
 
 
Найбільш запитувана інформація стосується кадрових питань та досудового розслідування у конкретних кримінальних провадженнях.
 
ХІV. Стан інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури
Забезпечено системну роботу з реалізації принципу гласності. Зокрема, працівники органів прокуратури здійснено 1920 виступів у засобах масової інформації (найвищий показник серед регіональних прокуратур). Особисто прокурором області та його заступниками здійснено 84 виступи.
 
Висвітлення результатів розслідування резонансних злочинів, що викликали великий суспільний інтерес, боротьби з проявами сепаратизму та тероризму, протидії корупції, виділення землі за, так званою, «кооперативною схемою», виявлення та розслідування фактів незаконної вирубки лісів, економічних злочинів, особливо на державних підприємствах, залишається основним акцентом інформаційних повідомлень.
 
Упродовж першого півріччя відбулося 10 прес-конференцій та брифінгів,  надано 69 коментарів з резонансних справ, забезпечено участь у програмі на регіональному телеканалі.
 
Окрім своєчасного наповнення актуальною інформацією рубрик офіційного інтернет-порталу прокуратури області (346 повідомлень), новини розміщені на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер (758 повідомлень), відеохостингу Ютуб (15 відео).
 
Прокуратура Харківської області

кількість переглядів: 2218