Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.10.2018

Батьки, що до смерті замучили 3-річного малюка, отримали вироки

Прокуратура довела у суді вину батьків, які до смерті замучили 3-річного сина.

Як розповів керівник Харківської місцевої прокуратури №2 Олександр Фільчаков, сьогодні, 9 жовтня, за вироком Жовтневого районного суду м. Харкова батькові закатованого хлопчика призначили покарання у вигляді 10 років позбавлення волі (максимально можливе відповідно до санкції статей). Матір засудили до 8 років за ґратами.
 
Прокуратура довела у суді, що раніше судимий за крадіжку батько малюка систематично бив дитину. Це відбувалося у присутності матері, однак вона навіть не намагалася зупинити знущання.
 
Після чергового побиття у серпні 2017 року у хлопчика була переламана нога. За кілька днів батько зламав сину ще й ребра. Дитина перестала ходити. Та, замість того, щоб відвезти малюка до лікарні, батько продовжував катувати його. Як наслідок, у хлопчика виникла ще й тяжка черепно-мозкова травма. Увесь цей час дитина страждала від фізичного болю та тривалий час нічого не їла. Потім малюк впав у кому.
 
Швидку медичну допомогу викликала знайома матері,  яка прийшла у гості.  26 вересня 2017 року дитину у стані вкрай тяжкого фізичного виснаження та з чисельними тілесними ушкодженнями доправили до лікарні. Вранці, не приходячи до свідомості, хлопчик помер. Відповідно до висновків експертів смерть дитини настала внаслідок голоду й постійного фізичного та психологічного насильства, що мало характер особливого мучення і тривало більше року.
 
До судового вироку батько загиблого малюка перебував під вартою. Матір, яка на той момент була вагітною, а пізніше народила дитину, - під домашнім арештом. На вимогу прокуратури одразу після винесення вироку суд змінив жінці запобіжний захід. Її взяли під варту безпосередньо у судовій залі.
 
Нагадаємо, 31-річний чоловік підозрювався у катуванні сина, умисному нанесенні тілесних ушкоджень та умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть  (ч.1 ст. 127, ч.1 ст. 122, ч. 2 ст. 121 КК України). 27-річна жінка – у злісному невиконанні обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть (ст. 166, ч. 2 ст. 121 КК України).
 
Довідково:
 
Наразі також розпочався судовий розгляд справи стосовно директора центру соцслужб, підозрюваної у недбалості, що призвела до загибелі дитини (ч. 2 ст. 367 КК України).
 
За даними слідства, перевірку за заявою дядька загиблого хлопчика посадовиця організувала лише «на папері». Фактично ж помешкання проблемної родини відповідні фахівці не відвідували. При цьому документи щодо перевірки склали формально – зі слів матері малюків, яка інформацію про насилля в сім’ї заперечила.
 
На даний момент на вимогу прокуратури її відсторонено від посади.
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1051