Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.02.2019

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Харківської області у 2018 році

Прокуратурою Харківської області упродовж 2018 року вживались системні організаційно-практичні заходи, спрямовані на підвищення ефективності виконання покладених законодавством функцій та завдань, зміцнення законності, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Додаткові заходи щодо протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки та порядку, захисту від злочинних посягань визначались на двох координаційних нарадах та п’ятьох спільних нарадах керівників правоохоронних органів регіону, під час робочих зустрічей міжвідомчих груп, засідань антитерористичного центру, Ради оборони області при Харківській обласній державній адміністрації у ході запровадження правового режиму воєнного стану.
 
Першочергову увагу приділено питанням унеможливлення проявів тероризму, бандитизму, розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з фінансуванням сепаратизму, використанням бюджетних коштів та земельних ресурсів.
 
Скоординованими заходами правоохоронних органів області розкрито кожен другий злочин, підвищено ефективність викриття кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки,  пов’язаних з незаконним позбавленням волі та викраденням людини, у сферах службової діяльності, незаконного обігу наркотичних засобів.
 
У минулому році викрито 19 злочинних угруповань у складі 84 осіб, які вчинили 121 кримінальне правопорушення. Із загальної кількості угруповань: три - з корумпованими зв’язками, у тому числі одна злочинна організація; дві - сформовані на етнічній основі, чотири -  міжрегіональні, одна - у банківській системі.
 
Викрито та примусово повернуто до країн походження 47 прибічників радикальних рухів (громадян та підданих Королівств Йорданія, Марокко, Палестинської Автономії, Ісламської Республіки Іран, Республіки Азербайджан),  блоковано 3 стійкі канали надходження до регіону зброї (передусім із району проведення Операції Об’єднаних Сил).
 
Посилено протидію адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, до суду направлено 668 протоколів стосовно 367 осіб, до передбаченої законом відповідальності притягнуто 301 особу.
 
Забезпечено ефективне застосовування представницьких повноважень на захист інтересів держави. Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 545,8 млн. грн., за прокурорського втручання у власність держави та територіальних громад повернуто земельні ділянки, загальною площею 1162 га, вартістю понад 300 млн. гривень.
 
Під час засідань обласного антирейдерського штабу продовжено фахове обговорення питань оперативного захисту та відновлення порушених прав землевласників та землекористувачів.
 
Слідчими регіональної прокуратури до суду направлено обвинувальні акти у 121 кримінальному проваджені (найбільше по державі), з яких 30 – у сфері корупції (третій показник по державі). Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів - 73 стосовно 108 працівників правоохоронних органів.
 
У межах наданих повноважень активно застосовувалися заходи реагування за фактами порушень прав громадян у місцях несвободи. У цій сфері зареєстровано 80 кримінальних проваджень, у тому числі 16 – за фактами незаконного позбавлення волі громадян у центрах реабілітації алко- та наркозалежних осіб, звільнено 271 незаконно утримувану особу, внесено 710 документів реагування (найбільше по державі), за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 631 службову особу, приведено у відповідність або скасовано 83 незаконні акти.
 
У пенітенціарних установах області не допущено дій, безпорядків, що дезорганізують їх діяльність, вчинення особливо тяжких злочинів. На теперішній час триває процес удосконалення інституту пробації  та виправної роботи із засудженими, відходу від застарілих стандартів каральної системи державних органів влади.
 
Забезпечено ефективне реагування на порушення інтересів держави у сфері охорони дитинства, з цих питань пред’явлено 64 позови на загальну суму понад 7,2 млн. грн., розпочато 21 кримінальне провадження, у тому числі 15 - за фактами нецільового використання бюджетних коштів, виділених для функціонування закладів та установ освіти, оздоровчих закладів.
 
Завдяки вжитим заходам забезпечено ефективне оскарження незаконних судових рішень в апеляційному порядку, рівень апеляційного реагування у регіоні становить 93,6%. Вищим по державі є стан касаційного оскарження незаконних рішень - 63,6%.
 
Системна роз’яснювальна робота серед населення з питань змін у законодавстві в частині обсягу повноважень органів прокуратури у сфері захисту прав громадян сприяла зменшенню кількості звернень, направлених у подальшому прокурорами для розгляду в інші відомства (-23,6%).
 
Реалізовано системні заходи щодо підвищення професійної майстерності працівників органів прокуратури області. Упродовж 2018 року проведено 17  навчально-методичних семінарів, у структурних підрозділах регіональної прокуратури пройшли стажування 113 працівників місцевих прокуратур, у Національній академії прокуратури України підвищили кваліфікацію 250 прокурорських працівників, у тому числі 213 – місцевих прокуратур.
 
Зосереджено увагу на забезпеченні неухильного дотримання прокурорами та слідчими вимог Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів, завдяки вжитим заходам  фактів вчинення дій, що порочать звання прокурора, не допущено.
 
Під час реалізації принципу гласності проведено низку прес-конференцій та брифінгів, надано коментарі щодо стану законності у регіоні, результатів розслідування кримінальних правопорушень, що мають суспільний резонанс. Упродовж 2018 року працівниками органів прокуратури області здійснено 3710 виступів у засобах масової інформації, що є найкращим показником серед регіональних прокуратур, особисто прокурором області та його заступниками - 152.
 
І. Загальна характеристика злочинності
У 2018 році попри зменшення на 7,5% зареєстрованих кримінальних правопорушень (67649 проти 73144) відбулося зростання на 3,9% кількості облікованих злочинів  (з 34986 до 36353).
 
 
Водночас, на 8,5% зменшилася кількість тяжких злочинів (з 14371 до 13152), у тому числі грабежів – на 21,4% (з 1499 до 1178), на третину розбійних нападів (з 287 до 196).
 
Основну кількість кримінальних правопорушень у загальній структурі злочинності і надалі складають злочини проти власності (24808 з 36353 облікованих кримінальних правопорушень). Проте, порівняно з попереднім роком їх питома вага зменшилася з 69,3% до 68,2%.
 
Спостерігається зменшення кількості завданих особам тяжких тілесних ушкоджень (з 187 до 153), на 18,6% зменшилося число кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 1307 до 1064), на 21,9% - громадського порядку та моральності (з 777 до 607).
 
Крім цього, на 21,5% зменшилася кількість злочинів, які вчиняються у громадських місцях (з 5761 до 4525), у тому числі на 24,8% - на вулицях (з 3756 до 2825). 
 
Суттєво активізовано роботу правоохоронців з виявлення кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності (1056 проти 831, +27,1%), у сфері обігу наркотичних засобів (2127 проти 1647, +29,1%), проти основ національної безпеки України (35 проти 23, +52,2%), також збільшилася кількість виявлених злочинів у сфері господарської діяльності (272 проти 269, +1,1%), з яких: 18 – фактів фіктивного підприємництва; 6 – легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом; 2 – незаконної приватизації державного, комунального майна; 13 – шахрайства з фінансовими ресурсами; 76 – ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).
 
Запроваджені профілактичні заходи зупинили зростання кількості кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участю (- 29,7%), проти громадського порядку та моральності (-21,9%), рецидивних злочинів (-1,7%).
 
ІІ. Стан розкриття кримінальних правопорушень
Вжитими скоординованими заходами активізовано роботу щодо розкриття кримінальних правопорушень. Упродовж 2018 року правоохоронними органами області розкрито майже кожен другий злочин (15822 з 36353 або 43,7%, по державі 43,3%).
 
 
Підвищився стан виявлення та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми (29 проти 23), до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів цієї категорії притягнуто 25 осіб. Питома вага розкриття таких злочинів складає 92% (у цілому по державі - 57,7%).
 
Як приклад, до суду направлено обвинувальні акти за  ч. 2 ст. 149 КК України стосовно двох громадян України, двох громадян Туреччини та громадянина Китаю, які за грошову винагороду підшукали на території міста Харкова осіб жіночої статі для подальшої відправки до Туреччини та Китаю з метою сексуальної експлуатації.
 
ІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції
Упродовж 2018 року слідчими органів Національної поліції в області закінчено 53401 кримінальне провадження, з яких до суду направлено обвинувальні акти у 8970 кримінальних провадженнях.
 
 
І надалі органами поліції в області активно використовуються запроваджені інститути угод у кримінальному провадженні. Зокрема, у минулому році до суду направлено 326 (3,6%) обвинувальних актів з угодами про примирення, 373 (4,2%) - з угодами про визнання винуватості.
 
Водночас, до суду направлено 66 клопотань про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності, що становить лише 0,1% від загальної кількості закінчених кримінальних проваджень.
 
У межах наданих повноважень вживалися заходи, спрямовані на зосередження основних зусиль слідчих органів поліції на розслідуванні актуальних кримінальних проваджень та щодо злочинів, якими завдано значні збитки державним інтересам. З числа направлених до суду обвинувальних актів 79 – про корупційні правопорушення.
 
Упродовж минулого року до суду направлено обвинувальні акти стосовно:
 - директора ТОВ ВТП «Теплоенергопром», який заволодів грошовими коштами ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» на суму понад 4,5 млн. грн. при виконанні робіт з реконструкції газопроводу за ч.5 ст.191 КК України;
- п’яти осіб за ч. ч. 4, 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України  за фактом скоєння працівниками банківської установи  шляхом зловживання своїм службовим становищем привласнення грошових коштів банку на загальну суму 3,8 млн. гривень;
- особи за ч.3 ст.191 КК України, яка спричинила шкоду РФ «Південна залізниця» ПАТ «Українська залізниця» під час постачання продукції на загальну суму понад 1,5 млн. гривень.
 
ІV. Стан протидії корупції
Упродовж 2018 року правоохоронними органами області викрито 277 корупційних кримінальних правопорушень, з яких: органами поліції – 235, органами  безпеки – 25, органами прокуратури – 15. Переважна більшість вказаних правопорушень (199) - тяжкі та особливо тяжкі.
 
 
Із загальної кількості виявлених кримінальних правопорушень цієї категорії 42 - у сфері земельних відносин, 12 - в бюджетній системі, 9 - агропромисловому комплексі, 6 - банківській системі, по 4 - у сфері освіти та в паливно-енергетичному комплексі, 3 - у сфері охорони здоров’я, 1 – на транспорті.
 
У провадженні слідчих підрозділів упродовж минулого року перебувало 142 (11,3%) кримінальних провадження з ознаками корупції: органів прокуратури – 43; органів поліції – 95; органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства – 1; служби безпеки – 3.
 
За вказаний період закінчено розслідуванням та направлено до суду обвинувальні акти у 124 кримінальних провадженнях про корупційні діяння (119) стосовно 144 осіб (154). За вироками, що набрали законної сили, засуджено 17 корупціонерів.
 
У сфері протидії корупції органами поліції складено 668 протоколів про адміністративні правопорушення, що удвічі більше, ніж у 2017 році (353).
 
Наразі до адміністративної відповідальності притягнуто 301 особу, ініційовано проведення службового розслідування стосовно 138 осіб із вжиттям заходів щодо усунення порушень вимог антикорупційного законодавства.
 
Із загальної кількості осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за скоєння корупційного правопорушення: службова особа державної прикордонної служби; депутат обласної ради; 2 особи, що надають публічні послуги; 3 службові особи органів та підрозділів цивільного захисту, органів державної податкової служби; 4 працівники митної служби; 5 службових осіб державної кримінально-виконавчої служби; 6 службових осіб райдержадміністрацій та працівників Збройних Сил України; 16 посадових осіб органів місцевого самоврядування; 20 - інших органів державної влади; 46 службових осіб та працівників органів внутрішніх справ; 68 посадових осіб юридичних осіб публічного права; 120 депутатів сільських, селищних, міських рад.
 
Органами прокуратури внесено 138 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 13 службових осіб,   4 – звільнено із займаних посад.
 
V. Стан протидії організованій злочинності
Завдяки вжитим заходам забезпечено ефективну протидію кримінальним правопорушенням, що вчинені у складі організованих злочинних угруповань.
 
 
Правоохоронними органами області упродовж минулого року виявлено 19 стійких злочинних угруповань, з яких 3 - із корумпованими зв'язками, у тому числі 1 - злочинна організація, 2 злочинні групи, сформовані на етнічній основі. Злочинними групами у складі 84 особи вчинено 121 кримінальне правопорушення (1 - створення злочинної організації, 7 - розбоїв, 2 – вимагання, 2 – незаконний обіг зброї, 30 - злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, 16 – крадіжок та інші).
 
До суду направлено обвинувальні акти у 20 кримінальних провадженнях вказаної категорії стосовно 77 осіб.
 
Так, до суду направлено обвинувальні акти стосовно:
    - 3 учасників організованої групи, які вчинили на території трьох районів Харківської області 8 крадіжок чужого майна з проникненням до житла, чим завдали потерпілим матеріальну шкоду на загальну суму понад 1,1 млн. гривень.;
    - 8 членів злочинної організації, які з червня 2015 року по липень 2017 року, представляючись працівниками правоохоронних органів, вчинили на території м. Харкова 6 грабежів та розбоїв, спричинивши потерпілим матеріальну шкоду на загальну суму понад 731 тис. грн., а також скоїли викрадення людини;
    - 3 осіб за ч. 3 ст. 307 КК України за фактом вчинення у складі організованої групи 5 епізодів злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, зокрема виготовлення у створеній нарколабораторії  та збут метамфетаміну і канабісу.
 
Набрали законної сили 9 вироків суду у кримінальних провадженнях стосовно 20 осіб, з яких 18 - засуджено за скоєння злочинів у складі організованих груп, у тому числі 15 - до позбавленні волі.
 
VІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності
Упродовж 2018 року уповноваженими прокурорами погоджено 7554 клопотання слідчих про проведення негласних слідчих (розшукових) дій. При цьому слідчим прокуратури та УСБУ в області узгоджено усі клопотання. У провадженнях слідчих органів Національної поліції області відмовлено у погодженні 245 клопотань, ДФС – 16. Припинено проведення 409 (проти 392 або +4,3%) негласних слідчих (розшукових) дій, у проведенні яких необхідність наразі відсутня.
 
Судами задоволено 8310 таких клопотань прокурорів та слідчих, їх питома вага становила 97,5%.
 
Прокуратурою області приділяється значна увага нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, насамперед питанням розшуку безвісно відсутніх осіб та осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання.
 
Станом на 01.01.2019 по області не розшуканими залишилося 420 осіб, у тому числі 92, які зникли безвісти упродовж 2018 року.
 
VІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України
У 2018 році основні зусилля органів УСБУ в області спрямовувалися на боротьбу із злочинами проти основ національної безпеки, тероризму та проявів сепаратизму. Завдяки запровадженим скоординованим заходам, направленим на боротьбу з тероризмом, починаючи з 2016 року на території Харківського регіону не вчинено жодного терористичного акту.
 
Упродовж минулого року до суду направлено 43 обвинувальні акти  зазначеної категорії стосовно 43 осіб, у тому числі 13 - за фактами фінансування сепаратизму та тероризму (29 – у державі). Судами розглянуто 31 провадження стосовно 31 особи, п’ятьох з яких засуджено до реального позбавлення волі.
 
За фактами контрабанди до суду направлено 39 кримінальних проваджень стосовно 41 особи.
 
Судами розглянуто 14 обвинувальних актів у найбільш резонансних кримінальних провадженнях, які набули суспільного розголосу, та постановлено обвинувальні вироки стосовно 16 осіб.
 
Як приклад ефективної боротьби та упередження особливо негативних явищ є затримання 23.06.2018 на «гарячому» мешканки міста Харкова, яка заклала саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням – мобільним телефоном в основу пам’ятника бійцям УПА в Молодіжному парку у місті Харкові. Останній оголошено  про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 258 КК України (замах на терористичний акт)  та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У подальшому обвинувальний акт направлено до суду, судовий розгляд справи триває.
 
Також  у липні 2018 року затримано громадянина України (переселенця з Луганської області) за спробу здійснити постріл реактивною протитанковою гранатою по рухомому складу вантажного потягу. Вироком суду злочинця засуджено до реального позбавлення волі.
 
Загалом упродовж  2018 року у провадженні слідчих СВ УСБУ в області перебувало 440 кримінальних проваджень, з яких закінчено 137, з них шляхом направлення до суду  - 110 або 80,3 % (по державі – 49,4%).

 
VІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області
Завдяки вжитим заходам організаційного та координаційного характеру вдалося підвищити ефективність та якість роботи СУ ФР ГУ ДФС в області, насамперед при проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях.
 
Упродовж минулого року у провадженні слідчого управління ФР ГУ ДФС у Харківській області перебувало 413 кримінальних проваджень. За результатами проведеного розслідування закінчено 140 проваджень, з яких закрито - 92.
 
Відмічається позитивна динаміка збільшення кількості направлених СУ ФР ГУДФС в області до суду обвинувальних актів (37 проти 33 у 2017 році), із установлених 64,1 млн. грн. збитків  під час досудового розслідування відшкодовано понад 13,7 млн. грн., накладено арешт на майно на суму 10,9 млн. грн., пред’явлено позови на суму 56,7 млн. гривень.
 
Наприклад, СУ ФР ГУ ДФС в області до суду направлено обвинувальний акти стосовно трьох осіб, які створили фіктивні підприємства для прикриття незаконної діяльності з ухилення від сплати податків на загальну суму 1,1 млн. гривень.
 
У вересні 2018 року до суду направлено обвинувальний акт стосовно службових осіб ТОВ «Харківгорліфт» за ч.2 ст.212 КК України за фактом умисного ухилення від сплати податків  на загальну суму 2,3 млн. гривень.
 
Крім цього, до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора ТОВ «Макрокап Девелопмент Україна» за ст.219, ч.4 ст.190, ч. 5 ст.191 КК України, який з корисливих мотивів, намагаючись уникнути виконання фінансових зобов’язань перед вкладниками,  передав на баланс ТОВ «СІ-ПІ-ЕМ» активи та зобов’язання підприємства на суму понад 199 млн. грн., після чого заявив про банкрутство, завдавши збитки на суму 44,8 млн. гривень.
 
ІХ. Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
У провадженні слідчих слідчого управління прокуратури області упродовж 2018 року перебувало 2421 кримінальне провадження, з яких у 121 – обвинувальні акти направлено до суду, 1519 – закрито, 76 – направлено за підслідністю, 502 – приєднано до матеріалів інших кримінальних проваджень, у 19 провадженнях досудове розслідування зупинено, 184 – перебувають у залишку, у яких 12 особам повідомлено про підозру.
 
За вказаний період до суду направлено 103 обвинувальні акти, з яких 73 стосовно працівників правоохоронних органів. Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів 30 стосовно 41 особи – про корупційні кримінальні правопорушення.
 
Серед осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності: 80 працівників органів Національної поліції; 10 – фіскальної служби; 6 – державної лісової охорони.
 
Під час розслідування кримінальних проваджень встановлено збитки, завданих злочинами, на загальну суму 13,3 млн. грн., з яких відшкодовано  231 тис. грн., накладено арешт на майно підозрюваних - 2,5 млн. грн., заявлено  позови – 17,3 млн. гривень.
 
Серед направлених до суду обвинувальних актів мають місце актуальні та такі, що набули суспільного резонансу.
 
Зокрема, до суду направлено обвинувальний акт стосовно головного державного ревізора управління податкового аудиту Харківської ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області, який під час перевірки ТОВ «Украгроресурс» укрив факти ухилення податків на загальну суму 1 млн. 255 тис. гривень.
 
Також направлено до суду обвинувальний акт стосовно працівників Управління патрульної поліції Харківської області, які систематично вимагали та отримували неправомірну вигоду від громадян за непритягнення до кримінальної відповідальності.
 
Упродовж 2018 року процесуальними керівниками розглянуто клопотань слідчих про проведення  1057  НС(Р)Д, самостійно проведено понад 632 слідчі дії, особисто внесено 261 клопотання про проведення певних дій.
 
У кримінальних провадженнях надано 41 письмову вказівку, контроль за виконанням яких здійснюється процесуальними керівниками, скасовано 52 постанови про закриття кримінальних проваджень.
 
Працівниками управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури розглянуто 4061 звернення громадян, з них 73 - що надійшли від народних депутатів України, взято  участь у розгляді слідчим суддею 288 скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурора.
 
Х. Стан організації підтримання обвинувачення в суді
Завдяки вжитим системним заходам робота органів прокуратури з питань організації участі прокурорів у кримінальному судочинстві є стабільною та залишається  на належному рівні. За участі прокурорів судами за КПК України в редакції 1960 року розглянуто 40 кримінальних справ, з них з вироком - 13.
 
Забезпечено участь у розгляді судами 10366 кримінальних проваджень, з яких у 5577 - постановлено вирок, у тому числі 827 – на підставі угод (про примирення – 333, визнання винуватості – 494).
 
 
Забезпечено апеляційне реагування прокурорів на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях - 93,6%, що є вищим середнього по державі (87,7%).
 
 
У минулому році взято участь у перегляді судом апеляційної інстанції 1182 кримінальних проваджень та 13 кримінальних справ.
 
Триває робота щодо сприяння судам у якнайскорішому судовому розгляді залишку кримінальних справ.
 
Порівняно з 2017 роком майже на 13,4% зменшено залишок кримінальних справ, які перебувають на розгляді у судах першої інстанції (з 194 до 168), на 18% – провадження в яких зупинено у зв’язку із розшуком підсудних (з 145 до 119).
 
 
ХІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру
 
У минулому році органами прокуратури області вжито системні організаційно-практичні заходи, що сприяли підвищенню ефективності нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
 
Звернуто особливу увагу питанням захисту конституційних прав в’язнів, приведення умов їх тримання до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів, запобігання злочинним та корупційним діянням у сфері службової діяльності органів та установ виконання покарань, додержання законодавства на гідні умови та оплату праці засуджених.
 
Завдяки вжитим заходам покращено стан правопорядку у місцях попереднього ув’язнення, обмеження та позбавлення волі, виключені випадки незаконного тримання в’язнів.
 
Налагоджено співпрацю з представниками громадських та правозахисних організацій, які залучаються до проведення перевірок додержання законів та конституційних прав громадян в установах виконання покарань області.
 
В установах виконання покарань відсутня заборгованість з виплати заробітної плати засудженим, у тому числі звільненим з місць позбавлення та обмеження волі, наразі рівень заробітної плати засуджених складає 2142 грн. (середньо по державі - 1991 грн.).
 
Забезпечено принципове реагування на порушення вимог законодавства при забезпеченні режиму тримання осіб у спеціальних приміщеннях органів Національної поліції.
 
Запроваджено практику здійснення моніторингу та ведення реєстрів виконання кримінального покарання у виді штрафу. Вжито додаткові заходи кримінально-процесуального характеру щодо заміни грошового стягнення особам, які не сплатили його у встановлені строки, іншим покаранням, визначеним ст. 53 КК України.
 
За виявленими порушеннями під час  здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру зареєстровано 80 кримінальних проваджень, у тому числі 16 – за фактами незаконного позбавлення волі громадян у центрах реабілітації алко- та наркозалежних осіб, звільнено 271 незаконно утримувану особу, внесено 710 документів реагування (найбільше по державі), за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 631 службову особу (найбільше по державі), приведено у відповідність або скасовано 83 незаконні акти.
 
Наприклад, у ході перевірки встановлено факти службової недбалості службових осіб Київського ВДВС м. Харків ГТУЮ у Харківській області при здійсненні виконавчих дій за виконавчими листами про конфіскацію майна 8 засуджених осіб. Відомості за вказаними фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
 
ХІІ. Діяльність у сфері ювенальної юстиції
Завдяки вжитим заходам упродовж 2018 року рівень злочинності серед неповнолітніх зменшився на 29,7% (282 злочин проти 401), на 12,5% (з 8 до 7) зменшилась також кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення під час перебування на обліку в органах з питань пробації.
 
 
Загалом, за виявленими порушеннями законодавства, спрямованого на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, органами прокуратури області внесено 36 вказівок, за наслідками їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 посадових осіб.
 
Упродовж 2018 року під час досудового розслідування та судового розгляду забезпечено дотримання конституційних прав неповнолітніх та не допущено факти їх безпідставного притягнення до кримінальної відповідальності.
 
На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 64 позови на суму понад 7,2 млн. грн., розпочато 21 кримінальне провадження.
 
Підвищено ефективність роботи у сфері реального виконання судових рішень минулих років. Реально виконано рішень суду, постановлених в інтересах держави у зазначеній сфері на 2,6 млн. грн. (89,6 %).
 
Активізовано діяльність ювенальних прокурорів щодо представництва інтересів держави у бюджетній сфері, з цих питань пред’явлено 7 позовів на загальну суму 4,23 млн. гривень. За фактами нецільового використання бюджетних коштів, виділених для функціонування закладів та установ освіти, оздоровчих закладів, розпочато 15 кримінальних проваджень.
 
Значну увагу приділено питанням додержання вимог законодавства у сфері земельних відносин, у тому числі фактам відсутності правовстановлюючих документів на земельні ділянки під навчальними закладами, що створює передумови для зловживань у цій сфері.
 
З метою усунення вищезазначених порушень пред'явлено 14 позовних заяв про зобов’язання оформлення земельних ділянок, на яких розташовані навчальні заклади, загальною площею 32,13 га та оціночною вартістю 64,6 млн. грн., розпочато 2 кримінальних провадження.
 

ХІІІ. Представництво інтересів держави в суді

У межах наданих законом повноважень забезпечено ефективне застосування представницьких повноважень на захист інтересів держави в суді.  У 2018 році судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 545,8 млн. грн., задоволено 298 позовних заяв на 151,6 млн. гривень.
 
 
За вказаний період реально виконано рішень суду на суму 353,6 млн. грн., з них: з питань земельних відносин - 321,9 млн. грн.; захисту державної та комунальної власності - 13,6 млн. грн.; охорони навколишнього природного середовища – 2,1 млн. грн.; про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 4,3 млн. грн. Відсоток реального виконання судових рішень складає 84,3%.
 
 
Забезпечено участь у розгляді 1040 справ, сума за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, складає 1,59 млн. гривень.
 
Вжито заходи щодо подальшої активізації представницької діяльності у сфері земельних відносин, у тому числі в частині ефективного реагування на факти так званого «псевдофермерства», сприяння стягненню безпідставно збережених коштів за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів, визнання незаконними та скасування рішень органів державної влади з цих питань.
 
Всього у сфері земельних відносин органами прокуратури пред’явлено позови на загальну суму 459,9 млн. грн., задоволено 105 позовів на суму 137,8 млн. грн., площа повернутих земель у власність держави та територіальних громад складає 1162 га, вартістю понад 300 млн. гривень.
 
 
Активізовано діяльність щодо виявлення фактів самовільного зайняття сільгоспугідь. За результатами досудового розслідування кримінальних проваджень встановлено порушників на самовільно зайнятих землях, площею 1,774 га, яким нараховані збитки на суму 2,5 млн. грн., з них наразі добровільно відшкодовано 2 млн. гривень.
 
Відпрацьовувалось питання повноти надходження коштів до бюджету за укладеними договорами оренди земельних ділянок та повернення земельних ділянок у зв’язку із систематичною несплатою платежів за землю, невиконання умов договору тощо.
 
Так, рішенням господарського суду Харківської області від 27.11.2018 задоволено позов Харківської місцевої прокуратури №3 про стягнення з ПП «Східна Брама» 171 тис. грн. та розірвання договору оренди земельної ділянки, площею понад 1 га, вартістю 31 млн. гривень.
 
Рішенням Барвінківського районного суду від 26.10.2018 задоволено позов Лозівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області  про стягнення 153 тис. грн. шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, загальною площею 106 га, вартістю 3,4 млн. грн., та зобов’язано повернути  вказані земельні ділянки.
 
Виявлені численні факти «псевдофермерства», а саме: одержання в оренду земельних ділянок для фермерського господарства без наміру та можливостей вести такий вид господарської діяльності.
 
Наприклад, Лозівською місцевою прокуратурою до Барвінківського районного суду пред’явлено позов до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області про визнання незаконним та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, скасування їх державної реєстрації та повернення у віддання держави земель, загальною площею 195,5 га, вартістю 5,9 млн. гривень.
 
Харківською місцевою прокуратурою №2 пред’явлено 12 позовів за фактами «псевдофермерства» щодо земель, загальною площею 91,09 га, вартістю понад 6,9 млн. гривень.
 
Також встановлені непоодинокі випадки використання земельних ділянок власниками нерухомого майна без оформлення правовстановлюючих документів, як наслідок – відсутність обов’язкових надходжень коштів до місцевих бюджетів.
 
Так, Харківською місцевою прокуратурою № 1 до господарського суду пред’явлено позов в інтересах держав, в особі Харківської міської ради про стягнення з товариства безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки у розмірі понад 2 млн. гривень.
 
Первомайською місцевою прокуратурою організовано проведення сільськими радами розрахунку сум безпідставно збережених коштів за використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів, у подальшому до суду пред’явлено 5 позовних заяв про стягнення до місцевого бюджету майже 1,5 млн. гривень. Харківською місцевою прокуратурою №5 - 6 позовних заяв цієї категорії на загальну суму понад 2,6 млн. гривень.
 
У 2018 році прокурорами активно застосовувалися повноваження у сфері охорони державної та комунальної власності, судами з цих питань відкрито провадження на загальну суму 22,3 млн. грн., задоволено 25 позовів на суму 4,2 млн. грн., реально виконано (з урахуванням рішень минулих років) - 13,6 млн. гривень.
 
Зокрема, у провадженні господарського суду області перебуває позов Харківської місцевої прокуратури № 2 щодо розірвання договору купівлі-продажу цілісного майнового комплексу, площею понад 7 тис. кв. м., вартістю 5,6 млн. грн., та повернення його у власність держави.
 
Харківською місцевою прокуратурою № 2 до Київського районного суду м. Харкова 04.10.2018 пред’явлено позов в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області до ТОВ «Будівельна компанія «Алара», ТОВ «Мега трейд плюс» та двох громадян України про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нежитлової будівлі, пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення, загальною площею 104,1 кв. м.
 
Активізовано представницьку діяльність у бюджетній сфері, судами відкрито провадження у справах за позовами прокурорів на суму понад 16,9 млн. грн., задоволено 9 позовів на 2 млн. грн., сума коштів чи вартість майна, вибуття яких попереджено, складає понад 20,5 млн. гривень.
 
Наприклад, Ізюмською місцевою прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави до Аркадівської сільської ради Шевченківського району області, ПАТ НАК «Нафтогаз України» про визнання недійсним договору про фінансування добудови (будівництва) об’єкта газопостачання та додаткової угоди в частині зобов'язання сільської ради повернути грошові кошти в сумі 20,5 млн. гривень. НАК «Нафтогаз України». Наразі позов розглянуто та задоволено.
 
У сфері охорони навколишнього природного середовища судами відкрито провадження та задоволено 9 позовів органів прокуратури, на загальну суму 191 тис. грн., реально виконано судових рішень вказаної категорії (з урахуванням рішень минулих років) на загальну суму понад 2,1 млн. гривень.
 
За позовами органів прокуратури з питань відшкодування збитків, заподіяних кримінальними правопорушеннями, судами відкрито провадження на загальну суму 43,7 млн. грн., 111 позовних заяв на суму понад 7,4 млн. грн. - задоволено, реально виконано рішень суду на суму 4,3 млн. гривень.
 
Здійснюючи представницьку діяльність при виконанні судових рішень, органами прокуратури області зареєстровано 8 кримінальних проваджень за фактами невиконання судових рішень, перешкоджання їх виконанню та правопорушень у цій сфері з боку посадовців. У порядку відомчого контролю  до суду подано 271 скаргу на дії та бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби області, які розглянуто та задоволено.
 
ХІV. Стан роботи з розгляду звернень та запитів
Упродовж 2018 року органами прокуратури області розглянуто 21,3 тис. звернень (-14,7%), вирішено 14,6  тис. звернень (-10,6%), у тому числі 447 - що надійшли від народних депутатів України (-17,2%).
 
Тенденція до поступового зменшення загальної кількості звернень громадян, що надходять до прокуратури, пов’язана з ефективною роз’яснювальною роботою в умовах законодавчих змін.
 
Водночас, спостерігається тенденція до зменшення загальної кількості задоволених звернень – 84 (-16,8%%), направлених звернень в інші відомства - 6,4 тис. (-23,6%).
 
З огляду на надані законом функції та повноваження органів прокуратури 77,3 % звернень вирішено з питань досудового розслідування. Зокрема, з цих питань упродовж 2018 року вирішено 11,3 тис. звернень (-9,9%), з них на дії і рішення слідчих поліції - 4,3 тис. (- 20,3%).
 
 
Органами прокуратури області значну увагу приділено особистому прийому громадян. У минулому році на особистому прийомі прийнято 9,3 тис. громадян, з них 604 – керівниками.
 
На виконання регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2018-2019 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01.03.2018 №656-VII, у прокуратурі Харківської області систематично проводилися спільні зустрічі з громадськістю та виїзні  прийоми громадян керівниками місцевих прокуратур, територіальних правоохоронних органів та місцевих органів виконавчої влади з метою визначення проблемних питань щодо стану публічної безпеки і порядку на території регіону та визначення заходів щодо їх розв’язання.  Всього на особистий прийом під час проведення спільних прийомів до керівників місцевих прокуратур звернулося 170 громадян, здебільшого з питань досудового розслідування у кримінальних провадженнях.
 
Забезпечено належну організацію роботи щодо оприлюднення  публічної інформації, розгляду запитів на інформацію. На офіційному сайті прокуратури Харківської області оприлюднено визначену Законом для суб’єктів владних повноважень публічну інформацію. Наразі прокуратура області зареєстрована на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.
 
У минулому році розглянуто 1061 запит на інформацію, з яких: 432 – задоволено; 14 - відмовлено у задоволенні; 615 - надані роз’яснення. Іншим розпорядникам направлено 31 запит.
 
 
Найбільш запитувана інформація стосувалася питань досудового розслідування та кадрових питань.
 
ХІV. Стан інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури
Органи прокуратури області упродовж 2018 року проводили системну роботу на напрямку висвітлення результатів діяльності прокуратури.
 
Так, працівники органів прокуратури здійснили 3710 виступів у ЗМІ, що на 0,7% більше, ніж у 2017 році (3684). Це найвищий показник у державі серед регіональних прокуратур. Особисто прокурором області та його заступниками здійснено 152 виступи.
 
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на висвітлення результатів розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, протидії корупції, виявлення та розслідування економічних злочинів, особливо на державних підприємствах та в сфері земельних відносин, а також питань співпраці з міжнародними організаціями, такими як Консультативна місія Європейського Союзу, ОБСЄ, ООН.
 
Ефективною залишається практика висвітлення майже кожного судового засідання в резонансних провадженнях щодо проявів сепаратизму і тероризму, обрання запобіжних заходів та винесення вироків у провадженнях за корупційними злочинами, резонансними ДТП тощо.
 
Упродовж 2018 року відбулося 52 прес-конференції та брифінги (2017 рік - 28). Прес-секретарем прокурора області та працівниками органів прокуратури області надано 181 коментар з резонансних справ (150).
 
Окрім системного та своєчасного наповнення актуальною інформацією рубрик офіційного інтернет-порталу прокуратури області, активно ведеться робота на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер (розміщено 639 повідомлень), відеохостингу Ютуб (розміщено 23 відеокоментарі).
 
Прокуратура Харківської області
 




 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 2315