Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2016

Прокурор області: за фактами проявів сепаратизму винесено 64 обвинувальні вироки

Прокурор Харківської області Юрій Данильченко взяв участь у міжнародній науковій конференції «Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку країни».

Темою виступу прокурора області стали проблеми та досягнення у розслідуваннях категорії справ за фактами проявів сепаратизму і тероризму.
 
«Харків завжди займав унікальне місце в історико-політичному житті України. Неодноразово наріжні питання української державності вирішувалися саме в нашому регіоні, - підкреслив Данильченко, -  В рамках реалізації проекту «Русская весна» Харкову також відводилася одна з центральних ролей в якості столиці якоїсь подоби державного формування під назвою «Новороссия». Саме самовизначення Харкова, як українського міста, запобігло реалізації цього проекту. Упевнений, що важливу роль в цьому зіграли прокуратура, Служба безпеки і поліція».
 
За словами прокурора області, скоординовані дії органів прокуратури та правоохоронних органів регіону забезпечили ефективну протидію проявом сепаратизму на території Харківщини.
 
«Ще кілька років тому статті Кримінального кодексу, пов'язані з посяганнями на територіальну цілісність і недоторканність України, діями, спрямованими на насильницьку зміну конституційного ладу або захоплення державної влади, розглядалися представниками правоохоронної і судової систем як теорія. Незважаючи на повну відсутність практики розкриття, розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень цієї категорії, підкріплене певною неготовністю політичних і соціально-культурних еліт протистояти подібним явищам, вважаю, що нам вдалося в короткі терміни мобілізуватися і дати той результат, який був необхідний країні», - заявив очільник відомства.
 
Також він повідомив, що починаючи з 2014 року в провадженні тільки слідчих управління Служби безпеки України в Харківській області перебувало 126 кримінальних проваджень за фактами проявів сепаратизму, тобто злочинів проти основ національної безпеки України.
Це 104 кримінальних провадження за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.
 
Виявлялися і попереджалися злочини, пов'язані з фінансуванням дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу (4 провадження), факти державної зради (11 кримінальних проваджень).
 
Понад дві третини кримінальних проваджень даної категорії вже направлено до суду, по 47 провадженням судами винесено обвинувальні вироки.
 
Цього року за фактами злочинів, пов'язаних з сепаратизмом і тероризмом, до суду направлено 26 кримінальних проваджень, 17 проваджень судами вже розглянуто, винним призначено передбачене законом покарання.
 
Напевно, наймасштабнішими подіями, які викликали резонанс і найбільше обурили громадськість, можна назвати події 19 лютого біля Академії внутрішніх військ, два захоплення будівлі облдержадміністрації (березневий і квітневий), два теракти, в яких постраждали і загинули люди.
 
За квітневим захопленням облдержадміністрації 10 обвинувальних актів щодо 63 осіб з травня 2014 року слухаються в суді. Це унікальне провадження для судової практики: 63 обвинувачених, сотні свідків.
 
Що стосується погрому облдержадміністрації в березні 2014 року, то вже 6 учасників тих подій отримали обвинувальні вироки. Щодо трьох -  вироки вступили в силу, і вони відбувають 5-річний термін ув'язнення.
 
«Ще належить теоретикам кримінального права провести аналіз і дати певну оцінку такому прояву сепаратизму як диверсії і серія актів пошкодження майна, які використовувалися в 2014-2015 роках як спроба сформувати громадську думку про безсилля влади і правоохоронців і як наслідок необхідності перетворень, в тому числі і зміни існуючих кордонів України. Але і тут у нас є однозначна відповідь цифр: з 44 терористичних проявів (вибухів і диверсій) розкрито 41, тобто 94%. Крім того, після певного перегрупування сил і правильної розстановки акцентів ми перейшли в наступальну позицію. 15 терактам вдалося запобігти», - зазначив Юрій Данильченко.
 
Тепер боротьба в основному проходить в судових залах. Десятки справ, вже рік і більше перебувають на стадії судових розглядів.
 
Короткий перелік:
 
- провадження стосовно колишнього мера міста Слов'янськ Неллі Штепи за фактом сприяння діяльності терористичної організації;
 
- провадження щодо 46-річної громадянки РФ з позивним «Тереза», яка працювала в так званій «ДНР» під керівництвом начальника управління контррозвідки псевдоміністерства державної безпеки «ДНР». Вона займала посаду так званого «коменданта» кількох населених пунктів Донецької області, захоплених терористами; на стадії досудового розслідування зібрані докази безпосередньої участі підозрюваної в допитах полонених - як мирних місцевих жителів, так і військових Збройних сил України;
 
- провадження щодо одного з лідерів антимайдану Апухтіна, який закликав не визнавати легітимність органів української влади;
 
- теракт біля Палацу Спорту, де загинуло 4 людини. Троє підозрюваних також знаходяться на лаві підсудних.
 
«Якщо останні два названих провадження знаходяться на фінальній стадії розгляду - по теракту досліджуємо відеодокази, по Апухтіну вже почалися дебати, то в десятках інших проваджень перспектива справедливого вироку, на жаль, непрогнозована. На мою думку, на такий стан справ впливає комплекс факторів. Це і судова реформа, внаслідок, якої пройшла хвиля звільнень суддів, тому ряд судових розглядів довелося починати спочатку. Це і все та ж відсутність практики винесення вироків у такій категорії проваджень. Це і закон України №3413 "Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув'язнення в строк покарання", який стимулює окремих представників захисту обвинувачених затягувати судові процеси», - резюмував прокурор області.
 
 
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1249