Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.01.2015

ГПУ перевірила колонії на Харківщині, засуджені яких поскаржилися до Європейського комітету по запобіганню тортурам

Представники Генеральної прокуратури України перевірили доводи президента Європейського Комітету по запобіганню тортурам та нелюдському, або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню (ЄКПТ) Латіфа Хусейнова.

У звіті президента ЄКПТ зазначається про нібито порушення прав засуджених у Темнівській (№ 100) та Олексіївській (№25) виправних колоніях. 
 
Як повідомив заступник прокурора Харківської області Олег Кващук, всі доводи ретельно перевірено із залученням експертів з вишів та контролюючих органів регіону.
 
Зокрема, представник української секції Міжнародного товариства прав людини провів анонімне анкетування засуджених. Опитування проведено без участі персоналу установи, що унеможливило будь-який вплив на засуджених.
 
«Поставлені питання мали на меті викриття фактів, пов’язаних з проявами жорстокого поводження, катувань, приниження людської гідності осіб, які тримаються в установі, встановлення їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення, а також дотримання конституційних прав. Анкетуванням охоплено майже 900 осіб, що тримаються у вказаних установах», - зазначив О. Кващук.
 
За його словами, жоден з респондентів не заявив про факти утисків, насильства та іншого жорстокого поводження, безпідставного застосування сили, спеціальних засобів стосовно в’язнів, створення перешкод в реалізації права на звернення, отримання правової, соціальної, медичної допомоги.
 
Під час перевірки проведено особистий прийом засуджених. Усі, хто бажав поспілкуватися з правозахисниками та прокурором, мали таку можливість. Однак, опитані особи не підтвердили фактів негідного поводження або неналежних умов тримання. Порушені у ході зустрічі питання стосувалися порядку застосування амністії, помилування, дострокового звільнення від відбування покарання, зміни умов тримання в установі або переведення до іншої установи.
 
Крім того, Темнівську колонію відвідав представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Він оглянув усі без виключення дільниці, поспілкувався із засудженими.  Фактів здійснення днювальними обшукових заходів, накладення або виконання заходів стягнення стосовно засуджених, привласнення або використання повноважень адміністрації установи не встановлено.
 
Такими чином, доводи викладені в звіті ЄКПТ, не знайшли свого підтвердження. Прокуратура Харківської області і в подальшому здійснюватиме нагляд за дотриманням прав і свобод громадян, що відбувають покарання у виправних установах регіону. 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3153