Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.05.2017

Завдяки прокуратурі територіальній громаді повернуто землі лісопарку вартістю 80 млн. грн.

Прокуратура забезпечила реальне виконання рішення господарського суду області, який визнав недійсним та скасував рішення міськради щодо надання псевдоЖБК 2 га землі у зеленій зоні Харкова.

Як розповів заступник прокурора області Олег Мельник, на підставі рішення сесії міськради земельну ділянку, розташовану у Київському районі міста, безоплатно передали у власність одному з обслуговуючих кооперативів.
 
"Однак для прийняття такого рішення не було ніяких законних підстав. Зокрема, кооператив не відповідав критеріям житлово-будівельного, тому не мав права на безоплатну землю для будівництва", - сказав О. Мельник.
 
Вартість землі становить 80 млн. грн.
 
Наразі рішення суду виконано у повному обсязі, право власності за кооперативом скасовано.
 
Довідково:
 
Згідно з чинним законодавством  для поліпшення житлових умов мешканців міста міськрада має право безкоштовно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК"). 
 
Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше.
 
Організації, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безкоштовне отримання землі.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3200