Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.05.2017

Банда «чорних колекторів» викрадала харківських підприємців. Прокуратура домоглася арешту учасників угрупування

За клопотанням прокуратури  для двох киян - учасників злочинного угрупування, що підозрюються у викраданні людей та вимаганні (ч.2. ст. 146 та ч.2 ст. 189 КК України), суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою  без права внесення застави.

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Нвер Антонян, 59-річного організатора міжрегіонального угрупування так званих «чорних колекторів» та 31-річного учасника банди затримали наприкінці минулого тижня у Харкові.
 
Крім них до угрупування входило ще троє чоловіків – один киянин та двоє харків’ян.
 
Банда за винагороду виконувала «замовлення» з «віджимання» майна харківських підприємців-боржників.
 
Замовник  називав ватажку банди ім’я свого боржника і вказував суму, яку той йому не повернув. Далі харків’яни збирали інформацію на клієнтів і передавали її організатору. Після цього розроблялася схема «вибивання» грошей.
 
Боржників під різними приводами виманювали на зустріч, викрадали їх і вивозили в заздалегідь обумовлене місце.  Зловмисники видавали себе за правоохоронців. Погрозами та насильством вони змушували своїх жертв підписати боргові розписки на ім’я кредиторів, інші документи, які давали право звертатися до суду для витребування коштів.
 
Щоб підприємці були більш «слухняними», «колектори» застосовували кайданки, зброю, електрошокер.
 
Протягом кількох місяців 2016-2017 років жертвами зловмисників стали троє  боржників. Причому одного з них викрадали двічі: перший раз – щоб змусити написати боргову розписку, другий – щоб переоформив майно на кредитора. Крім того, один підприємець від отриманих травм та катувань помер.
 
Організатора банди та його колегу-киянина затримали на орендованих квартирах у Харкові. Під час обшуків вилучили вогнепальну зброю, наркотики, боєприпаси, низку боргових розписок, документи на майно та підприємства.
 
Трьох інших фігурантів справи затримали раніше. Усім їм оголошено підозру за ч.2. ст. 146 та ч.2 ст. 189 КК України (викрадання людей та вимагання). Крім того, одному із них інкримінується умисне вбивство, вчинене групою осіб (ч. 2 ст.115 КК України).
 
Досудове розслідування триває.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3371