Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.06.2017

У справі щодо незаконного заволодіння землею за "кооперативною схемою" з'явилася - 9-та підозрювана

В рамках розслідування за фактом заволодіння земельними ділянками за, так званою, "кооперативною схемою", що проводиться слідчими прокуратури області, оголошено підозру 38-річній начальниці відділу - державному реєстратору одного із Департаментів Харківської міської ради.

Реєстратору інкримінується вчинення злочину передбачене ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння за попередньою змовою групою осіб чужим майном у особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).
 
Службова особа стала 9-ою підозрюваною у справі. Зокрема, як повідомлялося раніше, підозра за аналогічний злочин (ч. 5 ст. 191 КК України) оголошена ще одному державному реєстратору за  незаконну реєстрацію юридичної особи, результатом чого стало незаконне безоплатне виділення міською радою псевдоЖБК 1 га землі у м. Харкові вартістю понад 2,2 млн. грн. та 7 членам кооперативів.
 
Наразі в ході досудового розслідування проведено низку допитів, обшуків та судових експертиз. Слідство триває. Вживаються заходи, спрямовані на встановлення усього кола осіб, причетних до злочинної схеми незаконного виділення земельних ділянок.
 
На даний час існує два кримінальних провадження щодо незаконного виділення земель. Досудове розслідування за одним з них проводить Генеральна прокуратура України. За низкою фактів передачі землі, зокрема і в 2016 році – слідчі прокуратури області.
 
Доки досудове розслідування триває, прокуратура оскаржує рішення про передачу цих земель в судах.  Так, протягом 2016 року так званим псевдоЖБК виділено 36,6 гектарів землі. Лише одне з 4 рішень сесії стосувалося виділення ділянки реальному житлово-будівельному кооперативу, до складу якого входять учасники АТО.
 
Три рішення сесії 2016 року прокурорами оскаржено в суді.
 
З початку 2017 року рішення про передачу у власність  кооперативам земель Харківською міською радою поки що не приймалися.
 
Довідково:
 
Згідно з чинним законодавством  для поліпшення житлових умов мешканців міста міськрада має право безкоштовно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК").
 
Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше.
 
Організації, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безкоштовне отримання землі.
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3050