Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.09.2017

Прокуратура через суд повертає громаді землю у центрі міста, незаконно надану псевдоЖБК

Харківська місцева прокуратура №1 направила до господарського суду області позовну заяву з вимогою визнати незаконним та скасувати рішення міської ради про безплатне надання псевдоЖБК землі.

За інформацією керівника місцевої прокуратури Катерини Шевцової, понад 0,6 га землі у центрі Харкова на вул. Сумській міська рада незаконно надала у приватну власність в грудні 2016 року.
 
"Власниками земельної ділянки, виділеної за рахунок житлової та громадської забудови землі, стали громадяни - члени так званого ЖБК. Однак ніхто з них не перебував на квартирному обліку і не потребував поліпшення житлових умов", - розповіла К. Шевцова.
 
У подальшому земельна ділянка була зареєстрована за псевдоЖБК та надана іншому акціонерному товариству під забудову.
 
Наразі позов знаходиться на розгляді суду.
 
Довідково:
 
Згідно з чинним законодавством для поліпшення житлових умов мешканців міста міськрада має право безплатно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК").
 
Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше.
 
Організації, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безплатне отримання землі.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2837