Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.09.2017

Прокуратура наполягає визнати безплатну передачу понад 2 га земель на Олексіївці у власність псевдоЖБК, незаконною

Харківська місцева прокуратура №1 передала до господарського суду області позов щодо визнання незаконним та скасування рішення міськради про незаконну передачу понад 2 га землі так званому житлово-будівельному кооперативу.

Як розповіла керівник місцевої прокуратури Катерина Шевцова, земельну ділянку на Олексіївському житловому масиві, міська рада безплатно надала у власність псевдоЖБК у вересні 2016 року.
 
Однак, при передачі землі, міськрада не врахувала додержання засновниками основних вимог чинного законодавства щодо створення житлово-будівельного кооперативу. Зокрема, мету створення кооперативу, порядок його діяльності тощо. Крім того, члени ЖБК не перебували на квартирному обліку та не потребували поліпшення житлових умов.
 
Наразі позов знаходиться на розгляді суду.
 
Довідково:
 
Згідно з чинним законодавством для поліпшення житлових умов мешканців міста міськрада має право безплатно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам ("ЖБК").
 
Для створення "ЖБК" потрібно дотриматися низки умов. Зокрема, кількість членів об'єднання (не менше 5 осіб), обов'язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше.
 
Організації, які мають абревіатуру "ЖБК" тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безплатне отримання землі.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2231