Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2017

Прокуратура направила до суду справу хакера-шпигуна, який запускав "віруси", щоб стежити за громадянами

Харківська місцева прокуратура №5 направила до Комінтернівського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно 23-річного студента одного з харківських ВНЗ за фактами несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до витоку інформації, та створення шкідливих програмних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів (ч.ч. 1,2 ст. 361, ч.ч. 1,2 ст. 361-1 КК України).

За інформацією заступника керівника місцевої прокуратури Дмитра Казака, досудовим розслідуванням встановлено, що студент розробив шкідливе програмне забезпечення (так званий "вірус") та самовільно, не маючи на це дозволів власників комп'ютерів, порушуючи конституційне право на таємницю особистого життя, вчинив несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів громадян та організацій на території м. Харкова та інших регіонів України.
 
"Вірус" надавав зловмиснику можливість отримати доступ до персональних комп'ютерів громадян на правах адміністратора. Хакер міг контролювати роботу комп'ютерів, а також використовувати веб-камери користувачів, стежити за їх особистим життям", - розповів Д. Казак.
 
У ході обшуку квартири зловмисника правоохоронці вилучили його персональний комп'ютер, на жорсткому диску якого знаходився "вірус", що використовувався для несанкціонованого доступу до персональної інформації користувачів мережі інтернет.
 
Відомо, що хакер "зламав" близько 100 персональних комп'ютерів.
 
Наразі перевіряється причетність підозрюваного до скоєння аналогічних злочинів.
 
Максимальна санкція статей передбачає 6 років позбавлення волі.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3107