Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.08.2021

Боролися за статистичне благополуччя і приховували тяжкі злочини — судитимуть трьох поліцейських (ФОТО)

Обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальні акти стосовно трьох співробітників поліції за фактом приховування тяжких злочинів (ч. 1 ст. 396 КК України).

За інформацією начальника відділу обласної прокуратури Олександра Цимбалістенка, досудовим розслідуванням встановлено, що в  березні 2020 року двоє осіб пограбували чоловіка, заволодівши його грошима. Потерпілий звернувся до Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області. Оперуповноважений, розуміючи, що скоєно тяжкий злочин, передбачений ч. 2 ст. 186 КК України, щоб не псувати статистичні показники стану правопорядку, вирішив не давати хід справі. Поліцейський відмовив потерпілому у прийнятті заяви та наказав йому підписати аркуш паперу з надрукованим текстом про те, що він нібито знайшов гроші.
 
У вересні 2020 року до міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О. І. Мещанінова Харківської міської ради доставили чоловіка із закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку та забоєм грудної клітини. Чоловік пояснив, що на нього напала група осіб, які нанесли йому тілесні ушкодження та пограбували. Незважаючи на ці пояснення, інший оперуповноважений Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області, також «борючись» за гарні показники та бажаючи приховати злочин, передбачений ч. 2 ст. 187 КК України, опитав потерпілого без письмової фіксації, заяву про злочин у нього не прийняв та вмовив чоловіка заявити під відеозапис на мобільний телефон про те, що він не має претензій з приводу вчиненого стосовно нього злочину.
 
5 лютого 2021 року двом зазначеним оперуповноваженим було повідомлено про підозру.
 
Крім того, у лютому 2020 року в Харкові, у Лосівському провулку, група осіб здійснила розбійний напад на чоловіка. Зловмисники завдали потерпілому тілесні ушкодження та пограбували.
 
Того ж дня потерпілого доставлено до лікарні. Поліцейський, який на той час обіймав посаду оперуповноваженого Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області, опитав потерпілого без письмової фіксації. Бажаючи приховати злочин, передбачений ч. 2 ст. 187 КК України, оперуповноважений наполягав на тому, що осіб, які вчинили злочин, поліція не знайде, а потерпілий нібито отримав тілесні ушкодження з власної необережності, грошові кошти загубив сам та претензій до будь-кого не має. Врешті-решт, поліцейський вмовив потерпілого не писати заяву про вчинення злочину.
 
12 травня цього року вказаному співробітнику поліції було повідомлено про підозру.
 
Приховані кримінальні правопорушення зареєстровано в ЄРДР та розслідувано лише за втручання обласної прокуратури під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактами укриття тяжких злочинів від обліку.
 
Досудове розслідування проводили слідчі Другого слідчого відділу (з дислокацією в м. Харкові) Територіального управління ДБР, розташованого у м. Полтаві, оперативний супровід здійснювали співробітники Управління внутрішньої безпеки в Харківській області Департаменту внутрішньої безпеки НП України.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2805