Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2014

Перший судовий вирок учасникам масових заворушень у Харкові - нападник на автобус ВВ отримав 5 років ув’язнення

Вироком Київського районного суду Харкова одного з нападників на автобус з військовослужбовцями визнано винним в активній участі у масових заворушеннях (ч. 1 ст. 294 КК України).

«Суд погодився з позицією державного обвинувача та призначив чоловікові покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, а також у повному обсязі задовольнив цивільний позов військової частини», - розповів прокурор району Олександр  Бударний.
 
Нагадаємо, 8 квітня група осіб закидала автобус «ПАЗ» з військовослужбовцями внутрішніх військ України камінням та іншими предметами. Таким чином нападники намагались не пропустити правоохоронців з будівлі облдержадміністрації.  Вони розтрощили скло та кузов службового транспорту, спричинивши військовій частині збиток на загальну суму понад 40 тис. грн.
 
Наразі вирок суду не набрав чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.
 
Разом з цим, під час досудового розслідування зазначеного факту був встановлений також організатор заворушень. Стосовно нього прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 294  КК України (організація масових заворушень, що супроводжувалися погромами та знищенням майна) та ч. 2 ст. 109 КК України (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади та розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій). Досудове слідство у провадженні на цей час триває.
 
Прокуратура в координації з іншими правоохоронними та судовими органами і в подальшому принципово реагуватиме на будь-які прояви сепаратизму, масових заворушень, спроби, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення держаної влади, посягань на територіальну цілісності і недоторканність України.
Слід зазначити, що за вчинення таких дій передбачено сувору міру покарання: ст. 294 КК України – позбавлення волі на строк до 8 років; ст. 109 КК України – позбавлення волі на строк до 10 років.



Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3864