Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2015

Прокуратура Харкова направила до суду справу стосовно організатора та координатора сепаратистського руху

Прокуратурою міста Харкова затверджено та передано до суду для розгляду по суті обвинувальний акт відносно Юрія Апухтіна.

Як повідомив заступник прокурора міста Олександр Бударний, обвинуваченому інкримінуються організація масових заворушень, що супроводжувались погромами (ч. 1 ст. 294 КК України) та  публічними закликами до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської облдержадміністрації. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення «Харківської народної республіки» та так званої «Конституції ХНР».   

У ході слідства проведено низку складних комплексних експертиз, філологічних та правових досліджень, допитано понад 100 свідків, вивчено та процесуальним чином оформлено великий обсяг фото-  та відеоматеріалів.

За клопотанням прокуратури обвинуваченому судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, у серпні 2014 року окружний адміністративний суд області задовольнив позов прокурора Харкова та припинив діяльність Громадської організації «Південно-Схід», шляхом примусового розпуску. Суд визнав, що організація, якою керував Апухтін, несе в собі загрозу суверенітету України та безпеці її народу.

Крім того, ще одному учаснику тих подій вже винесено обвинувальний вирок, що набрав чинності. У серпні минулого року до 5 років позбавлення волі засуджено харків’янина за ч. 1 ст. 294 КК України. Він брав участь у нападі на автобус з військовослужбовцями, що забезпечували порядок біля облдержадміністрації.


Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3874