Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2016

Засуджено шахраїв з кредитної спілки, які привласнили понад 28 млн. грн. Прокуратура вимагає суворішого покарання

Московський районний суд м. Харкова виніс обвинувальний вирок трьом службовим особам кредитної спілки «Слобода-Кредит».

Як повідомив начальник відділу прокуратури Ігор Чуб, організатор злочинної схеми разом зі своїми співвиконавцями привласнили понад 28 млн. грн. заощаджень вкладників, переважно пенсіонерів. 
 
Обставини справи:
 
У 2005 році  32-річний економіст, щоб реалізувати злочинний план привласнення чужих коштів, організував у Харкові кредитну спілку «Слобода-Кредит». У спільники він взяв друга, якого призначив директором спілки. Крім того, до схеми залучили бухгалтера.
 
Вони оформляли кредити на підставних осіб, підробляючи відповідні кредитні договори та видаткові касові ордери на їх отримання. У такий спосіб протягом трьох років, прикриваючись кредитною спілкою, вони присвоїли більше 28 млн. грн.  своїх вкладників.
 
Довідково:
 
Відповідно до вироку суду голову спостережної ради та директора кредитної спілки «Слобода-Кредит» визнано винними за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна у великих розмірах), ч. 1, ч. 2 ст. 209 (відмивання доходів) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) КК України та покарано до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Касира фінустанови засуджено за ст. 197 (порушення обов’язків щодо охорони майна) КК України до  2 років обмеженням волі.  
 
Проте прокуратура області вважає покарання для  зловмисників занадто м’яким.
 
Наразі готується апеляційна скарга з вимогою покарати організатора афери та його спільника до 12 років, а бухгалтера – до 8 років позбавлення волі, визнавши її також винною за ст. 366 та ст.191 КК України.
 
Відділ зв'язків із громадськістю та
ЗМІ прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3246