Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.07.2016

Прокурор Харківської області Юрій Данильченко дав оцінку роботі правоохоронних органів регіону та визначив пріоритети в роботі органів прокуратури (фото)

11 липня у прокуратурі Харківської області за наслідками координаційної наради щодо стану запобігання і протидії злочинності, у тому числі її організованим формам, правоохоронними органами області у першому півріччі поточного року, відбувся брифінг прокурора області Юрія Данильченка.

Спілкуючись з журналістами, прокурор області розповів, що на сьогодні можна констатувати зменшення числа злочинів проти основ національної безпеки, умисних вбивств, незаконного позбавлення волі, забезпечення призову та мобілізації, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. Майже на 30% менше в порівнянні з минулим роком скоєно злочинів особами, які раніше порушували Закон, та на 13% зменшилося злочинів, скоєних громадянами у стані алкогольного сп'яніння.
 
Однак Юрій Данильченко зазначив, що негативних результатів роботи правоохоронців регіону, на жаль, значно більше, ніж позитивних.
 
"За рівнем злочинності Харківська область посідає 3 місце в Україні. Найгіршим цей показник є у Київському, Холодногірському та Московському районах міста Харкова. Ріст загального рівня злочинності спостерігається майже в усіх районах області. І це вже два роки поспіль є сталою тенденцією. За 6 місяців 2016 року число скоєних злочинів зросло наполовину, у тому числі на 38% тяжких та на 80% особливо тяжких правопорушень", - повідомив прокурор області.
 
Крім того, Юрій Данильченко розповів, що в області розкрито лише кожен шостий злочин (у минулому році - кожен третій).
 
Як один з можливих виходів з ситуації, що склалася, прокурор області назвав можливе і якнайшвидше прийняття законодавства про кримінальні проступки, яке дасть змогу передати дільничним інспекторам  повноваження із розслідування нетяжких злочинів, зокрема, легких тілесних ушкоджень та дрібних крадіжок.
 
"Це дозволить, по - перше, розвантажити слідчі підрозділи, які зможуть зосередити свої зусилля на розслідуванні та розкритті більш тяжких, а отже небезпечних злочинів. По-друге, зменшити час, який витрачається працівниками прокуратури на участь у судових засіданнях. Це відбудеться завдяки застосуванню спрощеної процедури розгляду судами обвинувальних актів щодо кримінальних проступків без виклику учасників провадження до суду", - пояснив Ю.Данильченко.
 
Також прокурор області окреслив головні завдання у роботі прокуратури у поточному році. Так, серед першочергових та пріоритетних для прокурорів мають стати питання:
 
- боротьба з корупційними проявами у всіх ешелонах влади;
 
- захист державного майна та бюджетних коштів від розкрадань;
 
- припинення незаконних оборудок із землею;
 
- безумовного реагування на всі порушення законів, які можуть виникати при виконанні заходів з бойової та мобілізаційної готовності;
 
- налагодження тісної співпраці з військовими комісаріатами під час проведення мобілізації громадян на військову службу;
 
- забезпечення дотримання конституційних прав громадян, особливо у соціальній сфері, де знову набирає обертів практика невиплати керівниками підприємств заробітної плати.
 
 
 
 
 Фото Марії Зайцевої

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3068