Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.11.2016

Прокуратура через касацію домоглася повернення майна підприємства-банкрута, яке незаконно продали за заниженою ціною

Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу прокуратури області про визнання недійсними результати відкритих торгів майна одного з товариств-банкрутів і направив справу на повторний розгляд.

Як розповів заступник прокурора Харківської області Олег Мельник, у 2014-2015 роках на торгах, проведених з порушенням чинного законодавства, було продано майно збанкрутілого  підприємства, що працювало на ринку металоконструкцій.
 
Його новим власником стала фізична особа – фактично єдиний учасник публічних торгів. 
 
«Крім того, всупереч законодавства початкова вартість майна була меншою від загальної суми кредиторської заборгованості. Стартували на торгах з 1 млн. грн., тоді як загальна сума конкурсних вимог кредиторів, затверджених ухвалою суду, становила 1,5 млн. грн. Більше того, виробничі площі в 6,7 тис. квадратних метрів разом з електростанцією, опалювальними котлами, кранами та іншими будівельними механізмами продали не цілісним комплексом, а частинами. І це також призвело до заниження ціни», - пояснив О. Мельник.
 
У зв’язку з цим  прокуратура звернулася до господарського суду області з вимогою визнати недійсним аукціон та зобов’язати нового власника повернути незаконно придбане майно у ліквідаційну масу банкрута.
 
Після того, як суд першої інстанції не підтримав ці вимоги, а апеляційний  господарський суд задовольнив їх лише частково, прокуратура оскаржила ці рішення у касації.
 
При новому розгляді Харківський апеляційний господарський суд скасував протоколи аукціону та свідоцтва про право власності на майно боржника  і зобов’язав його нового власника повернути незаконно придбане.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2597