Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2017

Ю. Данильченко: Харківщина - одна з найкращих в боротьбі з організованою злочинністю (фото)

Під час брифінгу для ЗМІ, який відбувся після координаційної наради керівників правоохоронних органів області  за участю голови обласної державної адміністрації Юлії Світличної, прокурор Харківської області Юрій Данильченко розповів про досягнення у сфері протидії корупції та організованій злочинності.

"Протягом 2016 року на території регіону викрили вісім організованих злочинних груп. Це третій результат в Україні. У якості прикладу можу нагадати затримання у грудні минулого року злочинної хакерської групи. Трьом учасникам оголошено про підозру у незаконному втручанні у роботу автоматизованих систем та комп'ютерних мереж. Протягом двох останніх років хакери створювали та через інтернет збували програмне забезпечення для потужних DDOS атак на інформаційні ресурси та серверне обладнання", - розповів Ю. Данильченко.
 
Зокрема, викрито злочинну схему безакцизного ввезення скрапленого газу через митницю на територію України з Російської Федерації,  за якою з 2015 року імпортовано газу більш ніж на 600 млн. грн. У результаті незаконної діяльності державі завдано збитків на суму понад на 40 млн. грн.
 
"Але суспільству важливо знати не тільки про розкриття злочину, а й про логічне завершення слідства. Ми доводимо справи до справедливого вироку. Кілька днів тому винесено вирок 4 учасникам банди, які займалися розбоєм та викраданням людей. На момент скоєння злочину двоє бандитів працювали в спецпідрозділах міліції ("Беркут" та "Грифон"). Вирок суду - від 10 до 11 років позбавлення волі", - розповів прокурор області.
 
Говорячи про досягнення у діяльності прокуратури, Ю. Данильченко зазначив, що неможливо не сказати про роботу у сфері протидії корупції. У 2016 році виявлено 127 корупційних кримінальних злочинів. Правоохоронними органами області до суду скеровано 88 кримінальних проваджень  з ознаками корупції,  з яких майже половину (40) - розслідували слідчі прокуратури області.
 
Прокурор області повідомив, що кримінальні злочини з ознаками корупції виявлено у бюджетній сфері, у сфері земельних відносин, охорони здоров'я, освіти, у паливно-енергетичному комплексі, банківській системі, тощо.
 
Загальна сума збитків, нанесених кримінальними корупційними правопорушеннями, склала  близько 20 млн. грн. На таку ж суму накладено арешти на майно.
 
"Якщо раніше я неодноразово акцентував увагу на, скажемо, не завжди принциповій позиції судів, то зараз можна говорити про певні зрушення. У грудні підполковника податкової міліції засуджено до 5 років позбавлення волі. Заступник керівника податкової вимагав і отримав від директора ВАТ 5 тис. грн. за те, що податкова не буде проводити перевірки на підприємстві та накладати санкції за порушення. Я сподіваюся, що у майбутньому такі вироки не будуть поодинокими. Тільки невідворотність справедливого покарання може зупинити корупцію. Зусилля правоохоронців марні без послідовної позиції Феміди", - підкреслив Ю. Данильченко.
 
 
Фото - Марії Зайцевої
Більше фото - тут
Прес-служба прокуратури Харківської області

   
       

кількість переглядів: 2191