Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2019

Прокуратура повернула державі 2 га лісу у селищі Пісочин

Харківським апеляційним судом завдяки принциповій позиції прокуратури області скасовано судове рішення Харківського районного суду Харківської області і незаконні розпорядження районної адміністрації та зобов’язано громадянку повернути лісову земельну ділянку на користь держави в особі державного підприємства.

Харківською місцевою прокуратурою №6 у ході вивчення законності використання лісових ділянок встановлено, що Харківська РДА у 2010 році нібито для сільськогосподарського призначення безоплатно передала у власність однієї з мешканок міста Харкова земельну ділянку площею 2 га. Зазначена земельна ділянка знаходиться  за межами населеного пункту на території Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області.
 
Опрацюванням матеріалів Публічної кадастрової карти, планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування прокуратурою встановлено, що земельна ділянка, надана у власність, є частиною лісу, належить до земель лісогосподарського призначення державної власності та перебуває у постійному користуванні в одного з державних підприємств лісогосподарської галузі. Отже, райдержадміністрація, приймаючи розпорядження про безоплатну передачу земельної ділянки громадянці, незаконно, за відсутності належних повноважень, змінила цільове призначення земельної ділянки з земель лісогосподарського на землі сільськогосподарського призначення.
 
З урахуванням викладеного, прокурор звернувся з позовом до суду, в якому просив визнати недійсними розпорядження Харківської РДА, на підставі яких відчужено земельні ділянки у приватну власність, державний акт про право власності на земельну ділянку, а також про зобов’язання громадянку повернути зазначену земельну ділянку державі.
 
Наразі постанова суду набрала законної сили та хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.
 
Також за вказаним фактом проводилось досудове розслідування, за результатами якого обвинувальний акт у відношенні фізичної особи – підприємця, яким розроблявся відповідний проект землеустрою з численними порушеннями вимог законодавства, направлено до суду.
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2406