Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.05.2020

Харків’янин, який продавав бази даних митниці хакерам, постане перед судом

Харківська місцева прокуратура №5 скерувала до суду обвинувальний акт стосовно мешканця м. Харкова за фактом вчинення ним кримінального правопорушеня, передбаченого ч. 1 ст. 361-2 КК України (несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства).

Як повідомив керівник місцевої прокуратури Олексій Лесенко, зловмисник продавав бази даних митниці на  сайтах хакерської тематики. Він розмістив на зазначених сайтах оголошення з продажу інформації про переміщення товарів через державний кордон України вітчизняними суб'єктами господарювання, яка міститься у автоматизованій базі даних Митної служби України. Для анонімізації чоловік спілкувався з «покупцями», використовуючи програмне забезпечення, яке позбавляє можливості аутентифікації  особи. А за інформацію він прохав розраховуватись з ним криптовалютою.
 
Незважаючи на використання зловмисником відповідного програмного забезпечення, правоохоронцями задокументовано факт розповсюдження вказаної інформації.
 
Під час обшуків за місцем мешкання фігуранта провадження виявлено та вилучено комп'ютерну техніку з базами даних, що є власністю держави та мають обмежений доступ.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснював слідчий відділ Основ’янського ВП ГУНП в Харківській області, оперативний супровід – УСБУ у Харківській області та Слобожанське Управління кіберполіції ДКП НП України.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до двох років.
 
 
 

Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 206