Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.11.2020

Суд задовольнив позов прокуратури про повернення державі 19 земельних ділянок вартістю 10 млн грн

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено позовну заяву Лозівської місцевої прокуратури в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру у Харківській області та фермерських господарств про визнання незаконними та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди та суборенди земельних ділянок, скасування їх державної реєстрації та повернення земельних ділянок державі.

Встановлено, що 19 земельних ділянок загальною площею понад 320 передано в користування фермерським господарствам. При цьому перевірку з боку органів Дежгеокадастру щодо наявності у заявника бажання створити фермерське господарство та спроможності здійснювати відповідну діяльність не проведено. Фактично земельні ділянки отримано в користування нібито для ведення фермерського господарства з метою ухилення від процедури земельних торгів. Застосування зазначеної процедури забезпечило би отримання максимальної орендної плати на користь держави.

Таким чином, було порушено вимоги ст. ст. 116, 118, 122-124, 134 Земельного кодексу України та ст. ст. 7, 8, 12, 14 Закону України «Про фермерське господарство», що і стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

На даний час рішення суду не набрало законної сили.



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1911