Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2018

Прокурор області: кримінальне провадження - найбільш дієвий метод боротьби із боргами по заробітній платі



Питання своєчасної виплати заробітної плати обговорили на розширеному засіданні колегії Харківської облдержадміністрації. У засіданні взяв участь прокурор Харківської області Юрій Данильченко.

«На сьогоднішній день внесені до чинного законодавства зміни не залишають органам прокуратури вибору. Всі повідомлення про безпідставну невиплату керівниками підприємств заробітної плати негайно вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань і перевіряються слідчим шляхом на предмет вчинення злочину», - розповів прокурор області.
 
Він наголосив, що часи, коли органи прокуратури спочатку направляли керівникам підприємств приписи про погашення заборгованості із заробітної плати, а вже потім розпочинали кримінальну справу – минули.
 
«Вказаний захід впливу звісно є кропітким, - вважає Юрій Данильченко, - але найбільш дієвим. Оскільки у більшості випадків - як тільки слідчий починає з’ясовувати причини невиплати заробітної плати – у керівників підприємств одразу виявляється фінансова можливість погасити існуючу заборгованість, а в деяких випадках і кошти для здійснення авансових платежів».
 
Як повідомив прокурор області, лише минулого року правоохоронцями за повідомленнями громадян та контролюючих органів розпочато 54  кримінальні провадження щодо фактів умисної невиплати заробітної плати за ст. 175 Кримінального кодексу України, з яких 20 в подальшому закрито у зв’язку із погашенням керівниками підприємств існуючої заборгованості на загальну суму понад  25 млн. грн.
 
Як приклад, під час розслідування Київським відділом поліції кримінального провадження стосовно службових осіб науково-дослідного інституту «Укрводгео», останніми вжито заходів до погашення заборгованості перед працівниками інституту у розмірі 1 млн. грн.
 
Вже у лютому місяці цього року, після відповідного прокурорського втручання, керівництвом акціонерної компанії  «Харківобленерго» знайдено фінансову можливість здійснити виплату працівникам підприємства заборгованості по заробітній платі на загальну суму 18 млн. грн.

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2012