Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.08.2019

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Харківської області у І півріччі 2019 року

Прокуратурою Харківської області упродовж І півріччя 2019 року вживались комплексні організаційно-практичні заходи, спрямовані на  забезпечення ефективної реалізації визначених законом повноважень щодо зміцнення законності і правопорядку в регіоні, захисту інтересів громадян та держави.

Продовжено роботу щодо підвищення ефективності боротьби правоохоронних органів області зі злочинністю. Спільно з органами правопорядку регіону розроблено та вжито низку скоординованих заходів як на місцевому, так і на регіональному рівнях, які в цілому сприяли подальшій стабілізації криміногенної обстановки, зниженню рівня злочинності у Харківській області.
 
Створені та ефективно працюють спільні міжвідомчі робочі групи щодо розкриття кримінальних правопорушень, вчинених у бюджетній та земельній сферах, з корупційними проявами, у сфері протидії торгівлі людьми, незаконного обігу нафтопродуктів, незаконного обігу наркотиків для розкриття, розслідування та запобігання кримінальним правопорушенням стосовно громадських активістів.
 
Завдяки запровадженим скоординованим заходам, починаючи з 2016 року  на території Харківського регіону не вчинено жодного терористичного акту.
 
Водночас, упродовж поточного року знешкоджено 14 злочинних угруповань у складі 53 осіб, які вчинили 260 кримінальних правопорушень (найбільше по державі), викрито злочинну групу з корумпованими зв’язками в органах влади та управління, по одній організованій групі – у бюджетній сфері та з транснаціональними зв’язками, дві – сформовані на етнічній основі.
 
Посилено протидію адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, до суду направлено 461 протокол, до передбаченої законом відповідальності притягнуто 220 осіб.
 
З урахуванням законодавчих змін вживалися заходи, направлені на зменшення залишку кримінальних проваджень, що перебувають у провадженні слідчих регіональної прокуратури. До суду направлено обвинувальні акти у 31 кримінальному проваджені, з яких 8 – у сфері корупції (стосовно 15 осіб). Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів - 23 стосовно 33 працівників правоохоронних органів.
 
Забезпечено ефективне застосовування представницьких повноважень прокурорів  на захист інтересів держави. Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 802 млн. грн., за прокурорського втручання у власність держави та територіальних громад повернуто земельні ділянки, загальною площею 207 га, а також майно, загальною площею 3 тис. кв.м., вартістю 23,9 млн. гривень.
 
Вжиті упродовж поточного року заходи в цілому сприяли покращенню стану нагляду за дотриманням конституційних прав громадян у місцях несвободи. За виявленими фактами порушень у цій сфері зареєстровано 15 кримінальних проваджень, внесено 442 документи реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 373 службові особи, приведено у відповідність 77 незаконних актів. Виключені випадки незаконного тримання в’язнів, не допущено масових безладів, групових непокор, захоплення заручників, вчинення дій, що дезорганізують діяльність установ Державної кримінально-виконавчої служби України в області, тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, інших надзвичайних подій, які набули суспільного резонансу.
 
У межах наданих повноважень застосовувалися ефективні заходи реагування на порушення законодавства у сфері ювенальної юстиції. Не допущено фактів безпідставного притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності, на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 37 позовів на загальну суму 3,3 млн. грн., розпочато 7 кримінальних проваджень. З метою реалізації належних правових процедур до учасників кримінального провадження наразі реалізуються пілотні проекти «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» та «NORLAU Проект Пробації».
 
Активною є позиція  прокурорів щодо оскарження незаконних судових рішень в апеляційному порядку, рівень апеляційного реагування у регіоні становить 95,6%.
 
Забезпечено належний  розгляд звернень і запитів громадян. За підсумками роботи у 1 півріччі 2019 року органами прокуратури області розглянуто 8,5 тис. звернень (-26,3%), вирішено 5,3 тис. звернень (-35,3%), задоволено 51 звернення  (+8,5%). Завдяки системній роз’яснювальній роботі серед населення з питань  змін у законодавстві в частині  обсягу повноважень органів прокуратури у сфері захисту прав громадян, як і минулого року, досягнуто поступового зменшення кількості звернень, направлених у подальшому прокурорами для розгляду в інші відомства ( - 5%).
 
Вжитими заходами щодо недопущення порушень Присяги прокурора та Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів упродовж І півріччя 2019 року забезпечено дотримання прокурорами вказаних вимог, випадків вчинення дій, що порочать звання прокурора не допущено. З метою удосконалення професійного рівня  упродовж І півріччя 2019 року проведено 11 семінарських занять, у структурних підрозділах апарату прокуратури області пройшли стажування 64 працівники та підвищили свою кваліфікацію в Національній академії прокуратури України 55, у тому числі 50  працівників  місцевих прокуратур.
 
З метою належної реалізації принципу гласності забезпечено системну роботу на напрямі висвітлення результатів діяльності прокуратури. Так, працівники органів прокуратури у першому півріччі 2019 року здійснили 2012 виступів у ЗМІ (у I півріччі 2018 року - 2095). Це  один із найвищих показників серед регіональних прокуратур. Особисто прокурором області та його заступниками здійснено 76 виступів.
 
 
І. Загальна характеристика злочинності
 
Упродовж першого півріччя 2019 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 33 070 кримінальних правопорушень, що на 1% менше, ніж за аналогічний період минулого року (33 406).

 
 
Зменшилась кількість тяжких злочинів на 9,1% (з 6935 до 6306) та кількість злочинів середньої тяжкості на 7,3% (з 9165 до 8495). У тому числі грабежів - на 7,1% (з 534 до 496) та розбійних нападів на 5,6% (з 90 до 85).
 
На 5,9% зменшилось число кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 523 до 492), на 26,1% - кількість злочинів, які вчиняються у громадських місцях (з 2517 до 1861), у тому числі на 30,8% - на вулицях (з 1539 до 1065).
 
Зросла на 1,1% (з 1701 до 1719) кількість злочинів проти життя та здоров’я особи.
 
Кримінальні правопорушення, вчинені у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, складають 3,7% (742) від загальної кількості облікованих. Їх кількість у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 11% (742 проти 834).
 
Кількість злочинів проти основ національної безпеки України збільшилась на 17,6% (20 проти 17).
 
Спостерігається збільшення кількості виявлених кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (202 проти 164 , +23,2%), з них 12 - фактів фіктивного підприємства, 3 - факти легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, 35 - фактів ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), 6 - фактів шахрайства з фінансовими ресурсами, що пояснюється підвищенням ефективності діяльності оперативних підрозділів правоохоронних підрозділів області.
 
ІІ. Стан розкриття кримінальних правопорушень
 
Скоординовані заходи сприяли активізації роботи з розкриття кримінальних правопорушень. Упродовж І півріччя 2019 року правоохоронними органами області за оголошеною на стадії досудового розслідування підозрою розкрито 7154 кримінальних правопорушення або 36,8%.
 
Активізовано роботу правоохоронних органів з виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.
 
Майже у 2 рази підвищено ефективність розслідування слідчими органів поліції злочинів у земельній сфері (до суду направлено обвинувальні акти у 19 провадженнях проти 11  за аналогічний період 2018 року).
 
Зросла на чверть кількість переданих до суду обвинувальних актів про корупційні злочини  (61 проти 45).



 
ІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції
 
Протягом першого півріччя 2019 року у провадженні слідчих Національної поліції України в області перебувало 131 533 кримінальні провадження. За цей період закінчено 26 075 або 19,8% кримінальних проваджень, від тих, що знаходились у провадженні.
 
До суду з обвинувальними актами направлено 4067 кримінальних проваджень (або 15,6%).
 
Водночас, до суду направлено 22 клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності (загалом у державі - 1419), що становить лише 0,54% від загальної кількості закінчених кримінальних проваджень, направлених до суду.


 


З числа направлених до суду обвинувальних актів 61 або 1,5% (1144 або 1,9%) – про корупційні правопорушення.
 
Основні зусилля слідчих органів поліції зосереджено на розслідуванні  актуальних кримінальних проваджень та щодо злочинів, якими державним інтересам завдано значну шкоду.
 
Як приклад, у поточному році органами поліції направлено до суду обвинувальні акти стосовно:

-голови Есхарівської селищної ради за фактом службової недбалості під час здійснення контролю за виконанням робіт з реконструкції первинних відстійників, що завдало істотної шкоди,  директора ТОВ «АВА Сервіс 2017»  та приватного підприємця  за фактом заволодіння бюджетними коштами Есхарівської селищної ради Чугуївського району Харківської області на суму 238,3 тис. грн. під час виконання робіт з реконструкції первинних відстійників та внесення недостовірних відомостей до офіційного документа;

- директора ПФ «Технотранссервіс» , який під приводом продажу насіння соняшника  заволодів грошовими коштами підприємства на загальну суму 525 тис. грн.;

-Черкасько-Лозівського сільського голови, який у 2008-2009 роках, зловживаючи службовим становищем, видав завідомо недостовірне рішення про надання фізичній особі дозволу на розробку технічної документації із землеустрою для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та державний акт на земельну ділянку, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді шкоди державі в розмірі 392 тис. грн.;

-директора ТОВ «ФОНТАН-ГРАД»., який заволодів бюджетними коштами на  суму 518,4 тис. грн. під час виконання робіт з капітального ремонту та реставрації фонтану в м. Балаклія. Збитки не відшкодовано, заявлено позов на суму 518, 4 тис. грн.
 
Активізовано стан виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з гральним бізнесом. До суду направлено 4 обвинувальні акти у провадженнях цієї категорії.
 
Наприклад, СУ ГУ НП в області завершено розслідуванням кримінальне провадження стосовно шести громадян, які у складі організованої групи у період з грудня 2016 року по червень 2018 року здійснювали незаконну діяльність з надання у м. Харкові послуг у сфері грального бізнесу. Обвинувальний акт направлено до суду, судовий розгляд наразі триває.
 
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитки  на  загальну суму 86 млн. 091 тис. грн., у тому числі інтересам держави та територіальних громад – 10 млн. 615 тис. грн.
 
IV. Стан протидії корупції
 
У поточному році правоохоронними органами області викрито 231 корупційне кримінальне правопорушення (проти 159 за аналогічний період 2018 року або на 45,3% більше).
 
При цьому більшість вказаних правопорушень - 185 або 80,1% є тяжкими та особливо тяжкими ( за 6 місяців 2018 року - 110 або  69, 2%).
 
Із загальної кількості виявлених по 1 правопорушенню вчинено в паливно-енергетичному комплексі та на транспорті, по 2  у сфері освіти, бюджетній системі та у сфері земельних відносин, 3 – в агропромисловому комплексі, 4 – у сфері охорони здоров’я.
 
За результатами розслідування направлено до суду 75 (73 або +2,7%) кримінальних проваджень з обвинувальними актами або клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно 87 осіб, з яких 7 заарештовано.
 
Упродовж першого півріччя 2019 року органами поліції складено та направлено до суду 461 протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією (330 або +39,7%).

 
За скоєння корупційних правопорушень до адміністративної відповідальності притягнуто 220 осіб (проти 157 минулого року). Із  загальної кількості 219 (99,5%) посадових осіб притягнуто за порушення вимог фінансового контролю та 1 -  вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів.
 
Органами прокуратури внесено 43 документи  реагування (77). За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 2 особи.


V. Стан законності у сфері боротьби з організованою злочинністю
 
Завдяки вжитим координаційним та організаційно-практичним заходам у першому півріччі 2019 року виявлено 14 стійких злочинних угруповань (за аналогічний період 2018 року - 13, +7,7%).
 
Знешкоджено 2 злочинні організації, по 1 організованій групи з корумпованими та транснаціональними зв’язками, в бюджетній сфері, 2 сформовані на етнічній основі, всього у складі 53 осіб, які вчинили 260 кримінальних правопорушень. 
 
 
 
Так, до суду направлено обвинувальні акти у наступних актуальних та резонансних кримінальних провадженнях вказаної категорії стосовно:
 

- чотирьох осіб - директорів трьох підприємств та фізичної особи - підприємця, які у складі організованої групи, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом підроблення актів приймання будівельних робіт заподіяли територіальній громаді в особі однієї з селищних рад Харківської області матеріальну шкоду у великому розмірі на  суму 599 тис. грн., що були виділені в якості субвенції з місцевого бюджету на реконструкцію водогону;

- семи осіб, у тому числі директора одного з підприємств, які упродовж 2017 - 2018 років, діючи у складі організованої групи, а потім - злочинної організації, шахрайським шляхом заволоділи сільгосппродукцією ряду сільгоспвиробників Харківської та Луганської областей на загальну суму майже 6 млн. 627 тис. грн.;

- організатора  групи з 3 осіб (двох з них оголошено у  розшук), які, в період 2018 - 2019 років, діючи у м. Харкові  під виглядом надання послуг з митного оформлення транспортних засобів з іноземною реєстрацією для їх вільного обігу, на території України шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами 101 потерпілої особи на загальну суму майже 7 млн. 220 тис. грн.;

- чотирьох  осіб, які, діючи у складі організованої групи, сформованої на етнічній основі, вчинили на території м. Харкова та Харківської області  11 епізодів таємного викрадення чужого майна з проникненням до житла потерпілих, яким спричинили матеріальну шкоду на загальну суму понад  971 тис. грн.;

- п’яти осіб, які в період 2017 - 2018 років, діючи у складі організованої групи, здійснювали у м. Харкові систематичний незаконний збут наркотичних засобів та психотропних речовин шляхом «закладок»;

- семи осіб, які у складі організованої групи, в період 2016 - 2018 років здійснювали незаконну діяльність з надання у м. Харкові послуг у сфері грального бізнесу;

- трьох осіб, які, діючи у складі організованої групи, в період з жовтня 2016 року по квітень 2018 року створили і придбали ряд суб'єктів господарювання з метою подальшого прикриття незаконної діяльності з конвертації коштів та штучного зменшення податкових зобов’язань;
 

- стосовно 4 осіб, які у складі організованої групи, під виглядом надання в оренду квартир вчинили у м. Харкові серію грабежів, спричинивши 46 потерпілим матеріальні збитки на загальну суму майже 326 тис. грн.
 
Наразі СУ ГУ НП в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 6 учасників злочинної організації, які в період 2018 - 2019 років, використовуючи спеціально створений інтернет-сайт та електронні гаманці, систематично збували шляхом «закладок» у м. Харкові психотропні речовини та наркотичні засоби, серед яких мефедрон, амфетамін, метадон, морфін, кокаїн, канабіс тощо.
 
VІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності
 
Прокуратурою області забезпечено ефективний нагляд за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, перш за все   питанням розшуку безвісно відсутніх осіб  та осіб, які переховуються  від  органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування покарання. Упродовж протягом першого півріччя 2019 року розшукано 415 (проти 373) підозрюваних, обвинувачених, засуджених осіб та 109 (77) осіб, які зникли безвісти.
 
Уповноваженими прокурорами перевірено 5177 (2818,+83,7%) оперативно-розшукових справ, скасовано 22 незаконні постанови, з метою активізації оперативно-розшукової діяльності у порядку ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 985 письмових вказівок. На вимогу прокурорів притягнуто до дисциплінарної відповідальності 57 (36) посадових осіб територіальних органів Національної поліції.
 
Прокурорами розглянуто 3803 (проти 3999 або -4,9%) клопотання слідчих про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, з них погоджено 3 651 клопотання (питома вага 96%). Забезпечено належну якість підготовки зазначених документів, судами задоволено 99,2% клопотань.


VІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України
 
Основні зусилля органів УСБУ в області спрямовувалися на боротьбу зі злочинами проти основ національної безпеки, тероризму та проявів сепаратизму.
 
До суду направлено 28 кримінальних проваджень вказаної категорії, в тому числі 11 проваджень за фактом фінансування сепаратизму та тероризму.
 
Загалом упродовж першого півріччя 2019 року у провадженні слідчих СВ УСБУ в області перебувало 268 кримінальних проваджень, з яких  закінчено 96, з них шляхом направлення до суду обвинувальних актів 78 або 81,3% від загальної кількості з числа закінчених.
 
Наприклад, у березні поточного року співробітниками УСБУ в області під процесуальними керівництвом прокуратури області припинено протиправну діяльність мешканця м. Харкова, який з метою вчинення вибуху помістив імітаційний засіб - вибуховий пристрій на станції метро «Індустріальна» КП «Харківській метрополітен». Під час спроби активувати вибуховий пристрій правопорушника затримано на «гарячому». Обвинувальний акт направлено до суду, розгляд закінчено з винесенням вироку та покаранням у вигляді реального позбавлення волі.
 

Вироком суду засуджено громадянина України, який, діючи умисно, з метою зміни меж території України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, приймав активну участь у масових заходах проросійської спрямованості, які проходили на території Харківської області, а також організував вчинення терористичного акту поблизу залізничної станції в смт. Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області шляхом підриву спорядженого вибуховими засобами автомобіля. Злочинця засуджено до реального позбавлення волі.


VІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області
 
Завдяки вжитим заходам координаційного характеру вдалося підвищити якість роботи СУ ФР ГУ ДФС в області, насамперед при проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях.
 
Упродовж 6 місяців 2019 року у провадженні слідчого управління ФР ГУ ДФС в області перебувало 201 кримінальне провадження, з яких закінчено провадженням 66, що становить 32,8% ( у минулому році - 27,1%) у тому числі направлено до суду з обвинувальним актом - 17.
 
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки, завдані інтересам держави, на загальну суму 18,6 млн. грн., з яких відшкодовано - 13,9 млн. грн., накладено арешт на майно на суму 373 тис. грн., пред’явлено позов на суму 4,6 млн. грн.
 
Так, у травні направлено до суду обвинувальний акт щодо керівника одного з підприємств міста Харкова, який у 2012 році, здійснюючи в BRF-Brasil Foods S.А. (Бразилія), Agra Agroindustrial De Alimentos SA (Бразилія), Cotrijui-Cooperativa Agropecuaria & Industrial (Бразилія), Alibem Comercial De Alimentos LTDA (Бразилія) придбання та імпорт в Україну замороженого м’яса свиней, шляхом заниження митної вартості даного товару при розмитненні на Південній митниці Міндоходів, тобто шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до митної звітності, умисно ухилився від сплати податків на загальну суму 4 595 384 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів в особливо великих розмірах. У ході досудового розслідування прокуратурою області пред’явлено позов на суму 4,6 млн. грн. Судовий розгляд обвинувального акту триває.


ІХ. Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
У провадженні слідчих органів прокуратури області протягом І півріччя 2019 року перебувало 569 кримінальних проваджень, з яких  383 -  закрито, 31 - направлено до суду, 16 - направлено за підслідністю, 25 - приєднано до матеріалів інших кримінальних проваджень, у 16 - досудове розслідування зупинено та 98 - перебувають у залишку, з яких у 9 кримінальних провадженнях особам повідомлено про підозру.
 
Із вказаної кількості обвинувальних актів 8 (стосовно 15 осіб) – про корупційні правопорушення, 1 стосовно 3 осіб – про кримінальні правопорушення у бюджетній системі, 1  стосовно 1 особи – у сфері земельних відносин.
 
Серед осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності, 33  працівники правоохоронних органів, з яких 28 -органів внутрішніх справ, 4 - фіскальної служби, 1 - іншого органу, що здійснює правоохоронні функції.
 
До суду направлено низку кримінальних проваджень, що набули широкого суспільного резонансу.
 
Наприклад, направлено до суду обвинувальний акт стосовно старшого інспектора з ювенальної превенції СППП Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області, яка неналежним чином відреагувала на повідомлення лікаря БШНМД № 101, внаслідок чого помер малолітній.
 
Також 20.03.2019 направлено до суду обвинувальний акт стосовно працівників Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, які заволоділи грошовими коштами на загальну суму 3 676 260 57 грн.
 

Окрім цього, 31.05.2019 до суду направлено обвинувальний акт стосовно керівника одного з фермерських господарств, який незаконно використовував для особистих потреб з метою збагачення земельні ділянки сільськогосподарського призначення (рілля) державної форми власності. Внаслідок чого державі нанесено збитки на загальну суму 179000 грн.
 
Загалом кримінальними правопорушеннями у розслідуваних протягом  І півріччя 2019 року органами прокуратури області кримінальних провадженнях завдано збитки на суму 5 млн. 483 тис. грн. Забезпечено відшкодування шляхом накладення арешту на майно підозрюваних на суму 1 млн. 279 тис. грн., заявлено позови на суму 4 млн. 188 тис. грн.
 
Х. Стан організації підтримання обвинувачення в суді
 
У 2019 році робота органів прокуратури з питань організації участі прокурорів у кримінальному судочинстві є стабільною та залишається  на належному рівні.
 
Так, за участі прокурорів судами за КПК України в редакції 1960 року  розглянуто 7 кримінальних справ, з  вироком – 3.
 
Забезпечено участь у розгляді судами 4749 кримінальних проваджень,   з яких у 2572 – постановлено вирок, у тому числі 347 – на підставі угод (про примирення – 115, визнання винуватості – 232).
 
 
 
На належному рівні забезпечено апеляційне реагування прокурорів на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях, що є вищим, ніж середнє по державі та складає  95,6% (по державі – 89,9%).
 
Упродовж 2019 року забезпечено участь у перегляді судом апеляційної інстанції 408 кримінальних проваджень та 6 кримінальних справ.
 

Триває робота щодо сприяння судам у якнайскорішому судовому розгляді залишку кримінальних справ.
 
Порівняно з аналогічним періодом 2018 року майже на 11,4% зменшено залишок кримінальних справ, які перебувають на розгляді в судах першої інстанції (з 184 до 163), на 10,6% - провадження, у яких судове слідство триває (з 47 до 42), на 12,3% – провадження, у яких зупинено у зв’язку з розшуком підсудних (з 138 до 121).
 
 
ХІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру
 
У 2019 році органами прокуратури області приділялась увага питанням захисту конституційних прав в’язнів, приведення умов їх тримання до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів, запобігання злочинним та корупційним діянням у сфері службової діяльності органів та установ виконання покарань, додержання законодавства на гідні умови та оплату праці засуджених.
 
При здійсненні нагляду на цьому напрямі налагоджено співпрацю з представниками громадських та правозахисних організацій, які залучаються до проведення перевірок додержання законів та конституційних прав громадян в установах виконання покарань області.
 
У цих установах за підсумками 6 місяців 2019 року відсутня заборгованість з виплати заробітної плати засудженим, у тому числі звільненим з місць позбавлення та обмеження волі. Рівень заробітної плати засуджених складає 2403 грн. при середньому державному показнику 1965 грн.
 
Забезпечено принципове реагування на порушення вимог законодавства при забезпеченні режиму тримання осіб у спеціальних приміщеннях органів Національної поліції.
 
З метою усунення виявлених порушень закону за 6 місяців поточного року органами прокуратури області внесено 442 документи реагування, які розглянуто з вжиттям заходів до усунення порушень законодавства. За результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 373 службові особи, скасовано, приведено у відповідність 77 актів піднаглядних органів та установ.
 
За наслідками проведених перевірок у Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 15 кримінальних проваджень за фактами вчинення працівниками піднаглядних органів та установ кримінальних правопорушень,  у тому числі щодо перевищення службових повноважень – 1, службової недбалості – 1, невиконання судового рішення – 3, порушення вимог законодавства про охорону праці в’язнів – 1, у сфері охорони їх здоров’я – 10.


ХІІ. Діяльність у сфері ювенальної юстиції
 
Завдяки вжитим заходам за 6 місяців 2019 року рівень злочинності серед неповнолітніх зменшився на 21,6% (105 злочинів проти 134 за 6 місяців 2018 року).
 
Також на 13,8% зменшилась кількість неповнолітніх осіб, якими скоєно кримінальні правопорушення (з 109 до 94).
 
 
За виявленими порушеннями законодавства, спрямованого на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, органами прокуратури області внесено 32 вказівки, за наслідками їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 17 посадових осіб, за результатами роботи за перше півріччя 2019 року прокуратурою області на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 37 позовів на суму 3,3 млн. грн., розпочато 7 кримінальних проваджень.
 
Так, у сфері земельних відносин пред’явлено 10 позовів, з яких 9 - про зобов’язання  щодо оформити правовстановлюючі документи на земельну ділянку закладу освіти (загальна площа земельних ділянок складає понад 10 га, вартістю 2,5 млн. грн.) та 1 позов – про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки.
 
Наприклад, Лозівською місцевою прокуратурою пред’явлено позов до Мечебилівської сільської ради Барвінківського району Харківської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під навчальним закладом, площею 1,1 га, вартістю 643 тис. грн., який судом задоволено в повному обсязі. Наразі  рішення суду виконано, право користування земельною ділянкою оформлено належним чином.
 
Разом з цим, вживалися заходи щодо представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства  у бюджетній сфері.
 
Рішенням господарського суду Харківської області від 27.03.2019 задоволено позов Ізюмської місцевої прокуратури про визнання недійсними договорів державної закупівлі, укладених між відділом освіти Борівської районної державної адміністрації та ТОВ «ІТ-ТРЕЙД». Задовольняючи позовні вимоги, суд погодився з позицією прокурора щодо наявності порушень вимог Закону «Про публічні закупівлі» під час проведення відкритих торгів на загальну суму 263 тис. грн.


ХIІІ. Представництво інтересів держави в суді
 
У межах наданих законом повноважень забезпечено ефективне застосування представницьких повноважень на захист інтересів держави в суді.
 
За позовами прокурорів у першому півріччі 2019 році судами відкрито провадження у справах на суму 806 млн. грн., задоволено 137 позовних заяв на 342,2 млн. грн.
 
 


Реально виконано рішень суду на суму 525,5 млн. грн., з них з питань земельних відносин на 305,5 млн. грн., з питань захисту державної та комунальної власності на 212 млн. грн., з питань охорони навколишнього природного середовища – 4,6 млн. грн., про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 0,3 млн. грн. Відсоток реального виконання судових рішень складає 87,3%.
 
 
 
 
У сфері земельних відносин органами прокуратури області пред’явлено позови на загальну суму 485,8 млн. грн., задоволено 46 позовів на суму 140,3 млн. грн., площа повернутих земель у власність держави та територіальних громад складає 207 га.

 

 

Продовжено активну роботу на захист інтересів держави за фактами «псевдофермерства», а саме - одержання в оренду земельних ділянок для фермерського господарства без наміру та можливостей вести такий вид господарської діяльності. Органами прокуратури області  пред’явлено 46 позовів щодо земель, площею 2,4 тис га, вартістю 83,4 млн. грн.
 
Протягом 6 місяців 2019 року судами задоволено 2 позовні заяви на загальну суму 52,3 млн. грн. щодо земельних ділянок, загальною площею  609,4 га.
 
Так, постановою Харківського апеляційного суду від 12.02.2019 задоволено позовну заяву Дергачівської місцевої  прокуратури про визнання недійсним наказу Головного управління Держземагенства у Харківській області, договорів оренди та суборенди земельної ділянки, а також зобов’язання Полторапавловій З.Г повернути державі в особі ГУ Держгеокадастру у Харківській області спірну земельну ділянку, загальною площею 47,6 га, вартістю 780, 2 тис.грн.
 
Встановлені факти незаконного отримання у власність земельних ділянок гаражними кооперативами за так званою «кооперативною схемою».
 
Так, Харківською міською радою протягом 2008-2012 років на підставі рішень сесії двом гаражним кооперативам надано у власність на безоплатній основі більше 40 га землі. Засновниками обох кооперативів є одні і ті самі особи, які одночасно є засновниками великої кількості підприємств та яким Харківською міською радою вже виділялась земля у власність для будівництва житлових і нежитлових приміщень. За результатами судового розгляду позовів провадження закриті у зв’язку з добровільним виконанням відповідачами у 2019 році позовних вимог прокурора, тобто добровільної відмови та повернення у власність територіальної громади вказаних земельних ділянок, загальною площею 41,8 га, вартістю 534,7 млн. грн.
 
Також продовжено роботу з виявлення фактів самовільного зайняття сільгоспугідь. Так, у 2019 році задоволено позов Первомайської місцевої прокуратури до Дубіни В.О. про звільнення  та повернення у власність держави самовільно зайнятої земельної ділянки сільськогосподарського призначення у  Зачепилівському районі, площею понад 12 га, вартістю 1,7 млн грн.
 
Встановлені факти тривалого невикористання  земель водного фонду за призначенням, а також систематичної несплати коштів за них, з огляду на що Первомайською місцевою прокуратурою до суду заявлено 2 позови про розірвання договорів  земель, площею 40 га, вартістю 2,2 млн. грн., готується ще 7 позовних заяв на суму 4 млн. грн. щодо 86 га.
 
Вивчались питання повноти надходження коштів до бюджету по укладених договорах оренди земельних ділянок та повернення земельних ділянок у зв’язку з систематичною несплатою платежів за землю, невиконанням умов договору.
 
Так, у березні поточного року господарським судом Харківської області задоволено позов Харківської місцевої прокуратури № 1 в інтересах Харківської міської ради до ТОВ «СТС»  про стягнення заборгованості, розірвання договору оренди земельної ділянки, площею понад 3 га, вартістю 118 млн.грн., з підстав систематичної несплати орендної плати та невикористання її за цільовим призначенням.
 
Упродовж І півріччя 2019 року органами прокуратури області пред’явлено 33 позовні заяви про стягнення безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати на загальну суму 12,9 млн. грн. щодо земель, загальною площею 9,8 га.
 
До суду направлено 22 позовних заяви щодо повернення у державну та комунальну власність майна, загальною площею 3,1 тис. кв. м., вартістю 24,1 млн. грн.
 
У сфері охорони навколишнього природного середовища у лютому поточного року пред’явлено позов в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Харківській області щодо стягнення шкоди, спричиненої порушенням природоохоронного законодавства, зокрема засміченням земельної ділянки відходами у сумі 273 млн. грн. (судовий розгляд триває).
 
У бюджетній сфері  заявлено позови на 11,4 млн. грн., які  перебувають на розгляді.
 
Зокрема, численними є факти  використання земельних ділянок  без правовстановлюючих документів під нерухомістю, що є власністю юридичних та фізичних осіб. Тяганина в оформленні прав на землю призводить до втрат бюджету у вигляді ненадходження орендної плати за її фактичне використання. Заходами представницького характеру охоплено майже 7 га  земель, права на які не оформлені у 23 випадках.
 
Так, Харківською місцевою прокуратурою № 2 до місцевого суду заявлено позов про стягнення збитків у розмірі 891 тис. грн., спричинених особою внаслідок незаконного використання землі для розміщення та експлуатації АЗС.
 
Протягом 6 місяців поточного року судом розглянуто та задоволено 43 позови прокурорів щодо відшкодування збитків, спричинених злочинами, на загальну суму 0,5 млн. грн.
 
Так, Дергачівською місцевою прокуратурою до суду у квітні поточного року поза межами кримінального судочинства пред’явлено позовну заяву до Джолос Ю.М. про стягнення збитків, заподіяних кримінальним правопорушенням у сумі 1,3 млн. грн. внаслідок ухилення від сплати податків до державного бюджету за ввезення в Україну транспортних засобів у 2015 році.
Здійснюючи представницьку діяльність при виконанні судових рішень забезпечено реальне виконання рішень суду (з урахуванням рішень судів минулих років) на загальну суму 525,5 млн. грн. (87,3 %).
 
Так, рішенням Господарського суду Харківської області задоволено позов заступника прокурора області, визнано недійсним та скасовано рішення приватного нотаріуса про реєстрацію права власності за публічним акціонерним товариством з одночасним визнанням права власності на майно за державою України в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України.
 

Наразі рішення суду виконано у повному обсязі, право власності зареєстровано за Міністерством аграрної політики та продовольства України, про що внесені відомості до Державного реєстру речових прав, тим самим підтвердивши майнове право держави на цілісний майновий комплекс, площею понад 11,6 тис. кв.м. та вартістю 195,9 млн. грн.
 
В ході реалізації представницької функції при виконанні судових рішень органами прокуратури області зареєстровано 7 кримінальних проваджень за фактами невиконання судових рішень. У порядку відомчого контролю та до суду подано 75 скарг на дії та бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби області, які розглянуто та задоволено.


ХІV. Стан роботи з розгляду звернень та запитів
 
У І півріччі 2019 року розглянуто 8,5 тис. звернень (-26,3%), вирішено 5,3 тис. звернень (-35,3%), в тому числі 191 звернення, що надійшли від народних депутатів України (-10,3%). Задоволено 51 звернення (+8,5%).
 
Як і в попередні роки, найбільше звернень органами прокуратури області вирішено з питань досудового розслідування - 3,9 тис. звернень, з них на дії і рішення слідчих поліції - 1,7 тис. звернень.
 
Систематично здійснюються спільні зустрічі з громадськістю та виїзні прийоми громадян з метою визначення проблемних питань щодо стану публічної безпеки і порядку на території регіону та визначення заходів щодо їх розв’язання відповідно до регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2018-2019 роки.

 
 

У І півріччі 2019 року на особистому прийомі прийнято 3,7 тис. громадян, з них керівниками прокуратури - 311.
 
Забезпечено належну організацію роботи щодо оприлюднення  публічної інформації, розгляду запитів на інформацію. На офіційному сайті прокуратури Харківської області та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних оприлюднено визначену Законом для суб’єктів владних повноважень публічну інформацію.
 
Органами прокуратури області розглянуто 417 запитів на інформацію, з яких задоволено - 257, відмовлено у задоволенні - 13, надані роз’яснення по 147. Іншим розпорядникам направлено 24 запити.
 


 
Найчастіше запитувана інформація стосувалася кадрових питань та досудового розслідування.


ХV. Стан інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури
 
Органами прокуратури області протягом першого півріччя 2019 року забезпечено системну роботу з реалізації принципу гласності.
 
Так, працівниками органів прокуратури здійснено 2 012 виступів у ЗМІ, що є одним із найвищих показників серед регіональних прокуратур. Особисто прокурором області та його заступниками здійснено 76 виступів.
 
Упродовж I півріччя 2019 відбулося 30 прес-конференцій та брифінгів, і надано 99 коментарів із резонансних справ.
 
Окрім системного та своєчасного наповнення актуальною інформацією рубрик офіційного інтернет-порталу прокуратури області, активно ведеться робота на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер (розміщено по 303 повідомлення), відеохостингу Ютуб (розміщено 14 відеокоментарів).
 
Як і раніше, основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на висвітлення результатів розслідування корупційних злочинів, виявлення та розслідування економічних злочинів, особливо на державних підприємствах і в сфері земельних відносин, а також питань співпраці з міжнародними організаціями, такими як Консультативна місія ЄС, ОБСЄ, ООН.
 
 
Прокуратура Харківської області

кількість переглядів: 3626