Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2017

Суд призначив до розгляду по суті справу щодо організованої групи виробників смертельного сурогату

Комінтернівський районний суд м. Харкова за результатами проведення підготовчого засідання призначив до судового розгляду кримінальне провадження щодо організатора та ще двох членів угрупування, яке займалося незаконним виробництвом алкогольних напоїв з недоброякісної сировини (метанолу) та їх збуту. Результатом діяльності ОЗГ стали десятки загиблих.

Як повідомив начальник відділу прокуратури Харківської області Нвер Антонян, перше судове засідання щодо розгляду справи по суті відбудеться 13 грудня 2017 року.
 
Обставини справи:
 
У березні минулого року 27-річний харків’янин організував групу, яка займалася незаконним виготовленням та збутом спиртних напоїв.  У спільники взяв двох своїх знайомих – 31 та 45 років.
 
Підпільний цех з виготовлення небезпечного сурогату облаштували у гаражах, орендованих за підробленими документами. Метиловий спирт закуповували у сусідній області, розбавляли його водою та домішками коньячної есенції. Розливали "отруту" у полімерні 5-літрові ємності та 10-літрові тетрапаки.
 
Смертельні напої (коньяк та горілку) реалізовували як безпосередньо оптовим клієнтам, так і через кур’єрські служби доставки вантажів по всій території України. Покупців знаходили через мережу Інтернет та особисті знайомства.
 
При цьому організатор угрупування продавав спиртне під чужим прізвищем, використовуючи підроблений документ. Він обманом заволодів паспортом іншої людини та вклеїв у нього своє фото.
 
Затримали виробників сурогату у вересні 2016 року.
 
Максимальна санкція статей передбачає 10 років позбавлення волі.
 
Нагадаємо, до складу організованої групі увійшли троє харків'ян. Всім їм інкримінується незаконне виготовлення алкогольних напоїв, що призвело до отруєння та загибелі людей, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 204 КК України).
 
Крім того, організатор угрупування підозрюється ще й  у незаконному заволодінні паспортом (ч. 3 ст. 357 КК України), підробленні документу та його використанні ( ч. 1, 4 ст. 358 КК України).
 
Також один із пособників обвинувачується у підробленні акцизних марок (ч.1 ст. 199 КК України).
 
Довідково:
 
Наразі на вимогу прокуратури підозрювані перебувають під вартою.
 
Провадження щодо посередників і безпосередніх продавців сурогатного алкоголю знаходяться на розгляді в судах.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1093