Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2018

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Харківської області у 2017 році

Прокуратурою Харківської області упродовж 2017 року вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на підвищення ефективності прокурорської та слідчої діяльності щодо зміцнення законності, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, належне виконання покладених функцій.

У минулому році знешкоджено 9 організованих груп та 1 злочинну організацію, у складі 40 осіб, з яких дві - з корумпованими зв'язками, одне - у бюджетній системі, три – з ознаками бандитизму (найбільше по державі), виявлено 215 кримінальних корупційних правопорушень.
 
У сфері протидії корупції до адміністративної відповідальності притягнуто 143 особи, ініційовано проведення службового розслідування стосовно  869 осіб із вжиттям заходів щодо усунення порушень вимог антикорупційного законодавства.
 
Підвищено ефективність досудового розслідування слідчими регіональної прокуратури, до суду направлено 136 обвинувальних актів (найкращий показник у державі), з яких 98 – про тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення, 113 – стосовно 148 працівників правоохоронних органів. Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів 43 стосовно 64 осіб – про корупційні кримінальні правопорушення.
 
У межах наданих повноважень активно застосовувалися представницькі повноваження на захист інтересів держави. Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 755,9 млн. грн., у сфері земельних відносин пред’явлено позовів на 572,9 млн. грн.,  з яких – 163, на суму 198 млн. грн., наразі задоволено, за прокурорського втручання у власність держави та територіальних громад повернуто земельні ділянки, загальною площею 2740 га.
 
Пріоритетними напрямами при здійсненні нагляду за дотриманням конституційних прав громадян у місцях несвободи залишались: приведення умов тримання до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів; запобігання корупційним діянням у сфері службової діяльності органів і установ виконання покарань; додержання законодавства на гідні умови та оплату праці засуджених. За виявленими порушеннями у цій сфері зареєстровано 54 кримінальних проваджень, з яких 3 - з ознаками корупції,      21 – охорони здоров’я, внесено 685 документів реагування, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 621 службову особу, приведено у відповідність або скасовано 73 акта піднаглядних органів та установ, звільнено трьох незаконно утримуваних осіб. 
 
                          
Забезпечено ефективне реагування на порушення інтересів держави у сфері охорони дитинства, з цих питань пред’явлено 39 позовів на загальну суму 27,3 млн. грн., площа майна, яке підлягає поверненню за позовами прокурорів, складає понад 11 тис. кв.м., за фактами нецільового використання бюджетних коштів, виділених для функціонування установ освіти та закладів оздоровлення, розпочато 9 кримінальних проваджень.
 
Активною є позиція щодо оскарження незаконних судових рішень в апеляційному порядку – 92,3%, що є вищим середнього по державі (87,5%).
 
Системна роз’яснювальна робота серед населення з питань змін у законодавстві в частині обсягу повноважень органів прокуратури у сфері захисту прав громадян сприяла зменшенню кількості звернень, направлених у подальшому прокурорами для розгляду в інші відомства (-12,5%).
 
Реалізовано системні заходи щодо підвищення професійної майстерності працівників органів прокуратури області. Упродовж 2017 року проведено 15  навчально-методичних семінарів, у структурних підрозділах регіональної прокуратури пройшли стажування 131 працівник місцевих прокуратур, у Національній академії прокуратури України підвищили кваліфікацію 67 прокурорських працівників, у тому числі 53 – місцевих прокуратур. 
 
Під час реалізації принципу гласності проведено низку прес-конференцій та брифінгів, надано коментарі щодо стану законності у регіоні, результатів розслідування кримінальних правопорушень, що мають суспільний резонанс. Упродовж 2017 року працівниками органів прокуратури області здійснено 3684 виступів у засобах масової інформації, що є найкращим показником серед регіональних прокуратур, особисто прокурором області та його  заступниками - 156.
 
Забезпечено активну участь у роботі виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (01.11.2017), круглого столу на базі Харківського національного університету внутрішніх справ (02.11.2017) за темою: «Паспорт безпеки України: регіональний вимір», обласного оперативного штабу при Харківській обласній державній адміністрації щодо мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників та землекористувачів, координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ в області, спільних нарад обласної державної адміністрації з правоохоронними органами області тощо.
 
Конструктивною була взаємодія з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, шляхом проведення  зустрічей та обміну необхідною інформацією.  Як результат, розроблення за ініціативи місії ОБСЄ Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки і порядку на території області на 2018-2019 роки, затверджених рішенням Харківської обласної ради від 07.12.2017 № 557-VІІ.
 
Представниками робочої групи, створеної за ініціативою регіональної прокуратури, розроблено та керівництву Консультативної місії Європейського Союзу з питань реформування сектору цивільної безпеки в Україні презентовано проект Положення про порядок оцінки професійної діяльності прокурорсько-слідчих працівників органів прокуратури України (14.12.2017, м. Київ).
 
Водночас, спільно з  правоохоронцями розроблено та вжито низку скоординованих заходів, як на місцевому так і на регіональному рівнях.
Зокрема, забезпечено контроль за станом виконання постанови координаційної наради керівників правоохоронних органів області від 26.07.2017, рішень спільних нарад, на яких обговорено стан додержання вимог чинного законодавства, ефективність діяльності щодо виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах, передусім у земельній та бюджетній сферах, з корупційними проявами (20.06.2017), стан розкриття та розслідування кримінальних проваджень за фактами грабежів, розбоїв, незаконного заволодіння транспортними засобами, відомчого контролю та прокурорського нагляду на цьому напрямі (20.06.2017), протидії злочинам у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, передусім, які вчиняються з використанням інтернет-мережі, організованими злочинними угрупованнями (30.06.2017).
 
Загалом упродовж 2017 року органами прокуратури області проведено 22 координаційні та 3 спільні наради керівників правоохоронних органів регіону.
 
Під час реалізації координаційних повноважень забезпечено ефективну роботу міжвідомчих робочих груп, створених за ініціативою регіональної прокуратури.
 
Так, на засіданнях робочих груп керівниками підрозділів правоохоронних органів області здійснено обмін оперативною інформацією з питань протидії організованій злочинності (26.09.2017), протидії та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми (26.10.2017), вчинених у бюджетній та земельній сферах (29.12.2017), обговорено проблемні питання у забезпеченні оперативності судочинства (27.12.2017).
 
З метою підвищення ефективності діяльності на пріоритетних напрямах 15.11.2017 із залученням представників Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, територіального відділення Антимонопольного комітету України в Харківській області,                Північно-східного офісу Держаудитслужби України проведено навчально-методичний семінар з питань особливостей методики розслідування корупційних кримінальних правопорушень за ст. ст. 191, 364 КК України.
 
Регіональною прокуратурою в координації з іншими правоохоронними органами області вживаються системні заходи з виявлення та ефективного розслідування фактів порушення законодавства у сфері земельних відносин.
 
За ініціативою прокуратури області із залученням  керівного складу Головного управління Держгеокадастру у Харківській області проведено робочі наради, навчально-методичний семінар з питань виявлення фактів самовільного зайняття земель та взаємодії органів прокуратури з органами державного контролю щодо поновлення інтересів держави.
 
Упродовж 2017 року органами прокуратури області виявлено факти самовільного використання земель загальною площею 5954 га, у зв’язку з чим до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 46 кримінальних правопорушень, передбачених ст. 197-1 КК України, обвинувальні акти у двох кримінальних провадженнях наразі направлено до суду. На стадії досудового розслідування у провадженнях цієї категорії добровільно відшкодовано збитки на загальну суму понад  1,4 млн.  гривень.
 
Вжиті за ініціативи органів прокуратури області додаткові організаційні та скоординовані заходи сприяли стабілізації криміногенної обстановки у  Харківському регіоні, суттєвому зниженню рівня злочинності.
 
Крім цього, використання координаційних повноважень з метою узгодження зусиль правоохоронних органів дозволили в цілому підвищити рівень протидії злочинності, у тому числі її організованим проявам та з ознаками корупції, забезпечити ефективне розкриття кримінальних правопорушень.
 
І. Загальна характеристика злочинності
У 2017 році на третину зменшилась загальна кількість вчинених злочинів (з 50563 до 34986), у тому числі на 17,6% (з 1036 до 854) - особливо тяжких, на 12,3% (з 16389 до 14371) - тяжких, на 40,4% (з 22765 до 13558) - середньої тяжкості, на 40,2% (з 10373 до 6203) - невеликої тяжкості. Більше ніж на третину менше вчинено злочинів проти життя та здоров’я, на 7,2% менше скоєно умисних вбивств (з 152 до 141) на 35,6% - злочинів проти власності (з 37517 до 24239).

 

Аналіз структури злочинності свідчить, що її зниження відбулося насамперед за рахунок зменшення кількості вчинених злочинів проти власності (з 37617 до 24239), у тому числі на 34,9% менше вчинено крадіжок (19280 проти 29632), на 30% - грабежів (1499 проти 2142), на 13,6% - розбоїв (287 проти 332), на 59,3% - вимагань (24 проти 59), на 45% - шахрайств (2423 проти 4407). Також, на 27,7% зменшилася кількість фактів незаконного заволодіння транспортними засобами (454 проти 628).
 
Поряд з цим, збільшення кількості правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом зброї (з 334 до 393) обумовлено підвищенням ефективності діяльності правоохоронних органів регіону з виявлення злочинів цієї категорії, вдосконалення роботи з перекриття каналів постачання зброї із зони проведення антитерористичної операції.
 
ІІ. Стан розкриття кримінальних правопорушень
 
Вжиті регіональною прокуратурою заходи сприяли активізації роботи щодо розкриття кримінальних правопорушень. Упродовж 2017 року правоохоронними органами області за оголошеною на стадії досудового розслідування підозрою розкрито 15260 кримінальних правопорушень або 43,9% (2016 рік – 23,3%), у тому числі збільшилась кількість розкритих крадіжок (з 18,4% до 40,9%), грабежів (з 27,3% до 41,6%), розбійних нападів     (з 57,5% до 66,6%). Більше ніж у чотири рази збільшена кількість виявлених злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, з метою їх збуту (338 проти 77 у 2016 році).
 

За остаточними результатами досудового розслідування у кримінальних провадженнях відсоток розкриття складає 41,3% (по державі – 39,6%).
 
Роботу правоохоронних органів зорієнтовано на  виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах, зокрема у бюджетній та земельній сферах, з ознаками корупції. Як результат, більш ніж у чотири рази підвищилась ефективність розслідування слідчими поліції злочинів у земельній сфері (до суду направлено обвинувальні акти у 13 провадженнях проти 3 у 2016 році), в бюджетній – більше ніж у три рази  (56 проти 16), суттєво зросла також кількість переданих до суду обвинувальних актів про корупційні злочини (67 проти 47).
 
Завдяки вжитим заходам активізовано роботу органів поліції з виявлення та розслідування злочинів проти довкілля. Упродовж минулого року виявлено 336 кримінальних правопорушень вказаної категорії, у тому числі 253 факти незаконної порубки лісу. Закінчено та направлено до суду обвинувальні акти у 49 кримінальних провадженнях вказаної категорії.


ІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції
 
Загалом у 2017 році слідчими органів Національної поліції в області закінчено 67776 кримінальних проваджень, що більше ніж на третину у порівнянні з попереднім роком (50933), до суду направлено обвинувальні акти у 8877 кримінальних провадженнях (7529), збільшилася також кількість проваджень, направлених до суду з угодами  (з 720 до 753).
 
Завдяки вжитим заходам зменшено відсоток кримінальних проваджень, які закінчено органами поліції у строк понад два місяці (з 0,4% до 0,3%, по державі – 0,5%), знижено темпи зростання залишку нерозслідуваних проваджень. Упродовж минулого року вказаний залишок збільшився лише на 8,1% проти 69,8% у 2016 році, станом на 31.12.2017 у залишку перебувало 479 кримінальних проваджень, у яких особам повідомлено про підозру   (2016 рік - 294).
 
 
Забезпечено принципове реагування на порушення вимог кримінального процесуального законодавства при прийманні, реєстрації та розгляді органами поліції заяв і повідомлень про злочини.
 
Упродовж року за результатами вивчень матеріалів ЖЄО утричі більше поставлено на облік укритих злочинів  (902 проти 273 у 2016 році). У подальшому за результатами досудового розслідування до суду направлено обвинувальні акти щодо 113 кримінальних правопорушень (6).
 
Покращилася результативність роботи слідчих підрозділів поліції в області з відшкодування завданих злочинами збитків, у тому числі інтересам держави і територіальних громад. У закінчених провадженнях вказаної категорії встановлено збитків на загальну суму 38,2 млн. грн., з яких вже на стадії слідства відшкодовано 7,4 млн. грн. (19,4%, у 2016 році - 5,3%), накладено арешт на майно, загальною вартістю 23,6 млн. грн. Таким чином, на стадії слідства забезпечено відшкодування 81,4% завданих збитків.
 
Реалізація прокуратурою наданих законом повноважень, у тому числі координаційних, сприяла покращенню стану дотримання органами поліції конституційних прав громадян. Зокрема, майже удвічі зменшилася кількість підозрюваних осіб, стосовно яких прокурорами закрито кримінальні провадження за реабілітуючими підставами (з 37 до 20), на 37,5% - кількість обвинувальних актів, повернутих судом прокурору (з 104 до 65).
 
Слід зазначити, що регіональною прокуратурою вживаються всі необхідні організаційні заходи, спрямовані на зосередження основних зусиль слідчих органів поліції на розслідуванні актуальних кримінальних проваджень та щодо злочинів, якими завдано значні збитки державним інтересам.
 
Як приклад, у 2017 році органами поліції в області направлено до суду обвинувальні акти стосовно:
- колишнього директора ПАТ «Харківський Тракторний завод ім. С.Орджонікідзе», який вчинив розтрату ввірених йому грошових коштів підприємства на загальну суму  23,2 млн. гривень;
- державного реєстратора територіального управління юстиції, який діючи всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди, незаконно зняв обтяження, накладені на нежитлові приміщення, що призвело до відчуження майна та спричинення збитків ПАТ «Укрсоцбанк» на суму понад 7,9 млн. гривень;
- директора КП «Есхарівське ЕЖКЕУ-2011», який допустив незаконний  видобуток води з артезіанської свердловини без дозволу на спеціальне водокористування, чим спричинив державі збитки у розмірі 1,1 млн. гривень;
- службових осіб ПрАТ «Укргазвидобуток», які умисно занижували показники обсягів видобутку корисних копалин та реалізовували отримані надлишки без відображення в бухгалтерській звітності, спричинивши державним інтересам збитки на суму 32,9 млн. гривень;
- президента ТОВ «Моноліт» будівельний альянс», який  зловживаючи своїм службовим становищем привласнив грошові кошти у розмірі    3,1 млн. грн., отримані підприємством від інвесторів за договором про участь у будівництві нежитлового приміщення у місті Харкові.
 

ІV. Стан протидії корупції
 
Упродовж 2017 року правоохоронними органами області викрито 215 корупційних кримінальних правопорушень, з яких: органами поліції – 177, органами    безпеки – 19, органами прокуратури – 18. Більша частина вказаних правопорушень (171) - тяжкі та особливо тяжкі.
 
У сфері протидії корупції до адміністративної відповідальності притягнуто 143 особи, ініційовано проведення службового розслідування стосовно  869 осіб із вжиттям заходів щодо усунення порушень вимог антикорупційного законодавства.


 

За вказаний період закінчено розслідуванням та направлено до суду обвинувальні акти у 119 кримінальних провадженнях про корупційні діяння (94) стосовно 154 обвинувачених (106).
 
Як приклад, СУ ГУНП в області направлено до суду обвинувальний акт стосовно начальника відділу розслідування нещасних випадків на виробництві Головного управління Держпраці в Харківській області, який вимагав та  одержав грошові кошти в сумі 100 тис. грн. від представника товариства за вирішення питання щодо скасування постанов про накладення штрафів на підприємство, у зв’язку з виявленими порушеннями вимог чинного законодавства про працю.
 
З метою координації діяльності правоохоронних органів області у сфері декларування майна, доходів, грошових активів особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на предмет ухилення від сплати податків, оперативного обміну даними спільним наказом прокуратури області, ГУ ДФС в області, військової прокуратури сил антитерористичної операції, УЗЕ в області ДЗЕ НП України від 04.05.2017 створено міжвідомчу робочу групу із вищезгаданих питань.
 
У подальшому забезпечено ефективну роботу міжвідомчої робочої групи, виявлення актуальних кримінальних правопорушень у цій сфері.
 
Зокрема, прокуратурою області зареєстровано кримінальне  провадження за фактом наявних розбіжностей (на суму понад 122 млн. грн.) між даними, зазначеними в електронній декларації колишнім головою Дергачівської РДА та відомостями про суми сплачених ним податків.
 
Крім цього, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого         ст. 366-1 КК України, за фактом подання суб’єктом декларування - депутатом Харківської міської ради недостовірних відомостей у декларацію (встановлено розбіжності задекларованих грошових коштів на суму 13 млн. грн.). Досудове розслідування у провадженнях триває.
 
V. Стан протидії організованій злочинності
 
Завдяки вжитим заходам забезпечено ефективну протидію кримінальним правопорушенням, що вчинені у складі організованих злочинних угруповань.
 
Так, правоохоронними органами області упродовж минулого року виявлено 10 стійких злочинних угруповань, з яких 9 - організованих груп та 1 - злочинну організацію, у тому числі 2 - з корумпованими зв'язками, 1 - у бюджетній системі, 3 озброєні банди. Злочинними групами у складі 40 осіб вчинено 84 кримінальні правопорушення (створення злочинної організації, 3 - бандитизму, 9 - розбоїв, 5 - злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, 3 - незаконних заволодіння транспортними засобами, 3 - незаконних переправлення осіб через державний кордон України та інші). 
 
До суду направлено обвинувальні акти у 10 кримінальних провадженнях вказаної категорії, у тому числі слідчими Національної поліції - 8, слідчим управлінням регіональної прокуратури – 2.
 
Зокрема направлено до суду  обвинувальні акти стосовно:
- членів злочинної організації з 6 осіб, які скоїли 3 розбійні напади, викрадення людей та незаконне заволодіння транспортними засобами;
- п’яти учасників злочинної організації на чолі зі злочинним авторитетом, які ретельно спланували та вчинили викрадення трьох мешканців м. Харкова з метою вимагання грошових коштів та майна останніх, внаслідок катування один потерпілий загинув.
 
Співробітниками УКР ГУНП в області знешкоджено стійку організовану групу з міжрегіональними зв'язками у складі 15 осіб, які вчинили більше 10 шахрайських дій стосовно громадян похилого віку на території Київської, Сумської, Дніпропетровської та Харківської областей. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
 
Слідчим відділом УСБУ в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 4 осіб, які у складі організованої групи, здійснили незаконну переробку 13 стартових пістолетів у травматичну та вогнепальну зброю з метою контрабандного переміщення їх до Російської Федерації та подальшого збуту.
 
У закінчених кримінальних провадженнях цієї категорії встановлено матеріальних збитків на суму 22 млн. 567 тис. грн., з яких відшкодовано  741 тис. грн., вилучено готівки на суму  1 млн. 117 тис. грн., накладено арешт на майно на загальну суму 18 млн. 273 тис. грн., пред'явлено цивільні позови - 19 млн. 480 тис. гривень.  Завдяки вжитим заходам покращено стан розшуку учасників злочинних угруповань, які переховуються від слідства та суду, розшукано 3 осіб, що упродовж тривалого часу уникали правосуддя.

 
VІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності
 
Прокуратурою області приділяється значна увага нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні          оперативно-розшукової діяльності, насамперед питанням розшуку безвісно відсутніх осіб та осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання.
 
Упродовж 2017 року уповноваженими прокурорами перевірено 5618 оперативно-розшукових справ, скасовано 137 незаконних постанов, з метою активізації оперативно-розшукової діяльності у порядку ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 1408 письмових вказівок. На вимогу прокурора притягнуто до дисциплінарної відповідальності 77 працівників органів Національної поліції в області (найбільше по державі). 
 
Питома вага розшуку злочинців складає 28,8% (23,6%), безвісно зниклих осіб - 32,3% (33,4%). В оперативно-розшукових справах розшукано 583 та 150 осіб цих категорії відповідно.
 
VІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України
 
Упродовж минулого року слідчими СВ УСБУ в області закінчено 135 кримінальних проваджень. Питома вага закінчених справ склала 29,5% (по державі - 13,2%), збільшилася кількість проваджень, направлених до суду з обвинувальними актами (з 101 до 104), більш ніж удвічі зменшилася кількість проваджень, закінчених у строк понад два місяці (з 37 до 14).
 
Пріоритетними напрямами для органів безпеки в області залишаються протидія контрабанді та тероризму. Завдяки вжитим заходам у 2017 році не допущено вчинення терористичних актів у регіоні, за фактами контрабанди, у тому числі наркотичних засобів, до суду направлено обвинувальні акти у 39 кримінальних провадженнях (18).
 
Завдяки принциповій позиції регіональної прокуратури слідчими УСБУ в області упродовж минулого року здійснювалося досудове розслідування кримінальних проваджень, які їм не підслідні, виключно у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством, лише в актуальним провадженнях, що потребували оперативного розслідування та кваліфікованого проведення негласних слідчих (розшукових) дій.


VІІІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області.
 
Відмічається позитивна динаміка збільшення кількості направлених СУ ФР ГУДФС в області до суду обвинувальних актів (33, з яких 3 - у кримінальних провадженнях про тяжкі злочини), із установлених  42,2 млн. грн. збитків  під час досудового розслідування відшкодовано понад   7 млн. грн., накладено арешт на майно на суму 1,6 млн. грн., пред’явлено позови на суму понад 33,4 млн. гривень.
 
Наприклад, СУ ФР ГУ ДФС в області у минулому році до суду направлено обвинувальний акти стосовно:
- директора одного з підприємств міста, який шляхом відображення у бухгалтерському та податковому обліку фінансових операцій з іншими підприємствами, які мають ознаки фіктивності, умисно ухилився від сплати податків на загальну суму понад 29 млн. гривень;    
 - керівника підприємства, який, шляхом не віднесення до складу податкового зобов’язання вартості відчуженого майна, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість в сумі понад 1,7 млн. гривень;
- особи, яка тривалий час здійснювала незаконне придбання, зберігання та збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв.
 
Крім цього, у серпні 2017 року до суду направлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності фізичної особи – підприємця, у зв’язку з повним погашенням останнім податкової заборгованості у розмірі 922 тис. гривень.
 
ІХ. Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
У провадженні слідчих слідчого управління прокуратури області упродовж року перебувало 2143 кримінальних проваджень, з яких у 143 – обвинувальні акти направлено до суду, 1147 – закрито, 48 – направлено за підслідністю, 330 – приєднано до матеріалів інших кримінальних проваджень, у 37 провадженнях досудове розслідування зупинено, 438 – перебувають у залишку, у яких 21 особі повідомлено про підозру.
 
За вказаний період до суду направлено 136 обвинувальних актів (найкращий показник у державі), з яких 98 – про тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення, 113 – стосовно 148 працівників правоохоронних органів. Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів 43 стосовно 64 осіб – про корупційні кримінальні правопорушення.
 
Серед осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності: 107 працівників органів Національної поліції; 27 – фіскальної служби; по 3 – митної служби та установ виконання покарань; 2 – державної лісової охорони; 1 – Національної гвардії.
 
Під час розслідування кримінальних проваджень встановлено збитки, завданих злочинами, на загальну суму 129,3 млн. грн., з яких відшкодовано  680 тис. грн., накладено арешт на майно підозрюваних - 72,6 млн. грн., заявлено  позовів – понад 47,9 млн. гривень.
Серед направлених до суду обвинувальних актів мають місце актуальні та такі, що набули суспільного резонансу.
 
Зокрема, до суду направлено обвинувальні акти стосовно колишніх працівників Дніпровського ВП ГУНП в Дніпропетровській області, які перевищуючи свої службові повноваження вчинили розбійний напад та заволоділи грошовими коштами громадянина у сумі 137 тис. доларів США та 156 тис. євро, ювелірними виробами з дорогоцінним камінням вартістю близько 200 тис. доларів США. 
 
Крім цього, до суду направлено обвинувальні акти стосовно державного реєстратора Харківської міської ради та засновника одного із    житлово-будівельних кооперативів за фактом незаконного заволодіння земельними ділянками територіальної громади міста Харкова, чим спричинено збитків на суму понад 23 млн. гривень, головного інженера державного підприємства у галузі лісового господарства - за фактом отримання неправомірної винагороди у розмірі 41,8 тис. гривень за сприяння безперешкодному відвантаженню деревини.
 
Упродовж 2017 року процесуальними керівниками регіональної прокуратури розглянуто клопотань слідчих або ініційовано проведення 723 негласних слідчих (розшукових) дій, самостійно проведено 672 слідчі дії, особисто внесено 253 клопотання про проведення певних дій.
У кримінальних провадженнях надано 48 письмових вказівок, контроль за виконанням яких здійснюється процесуальними керівниками, скасовано 19 постанови про закриття кримінальних проваджень, які винесені передчасно та необґрунтовано.
 
Працівниками управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури у минулому році вирішено 3889 звернень громадян, прийнято участь у розгляді слідчим суддею 325 скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурора.
 
Х. Стан організації підтримання публічного обвинувачення в суді
 
Упродовж 2017 року органами прокуратури області забезпечено належну реалізацію конституційної функції підтримання публічного обвинувачення в суді. За участі прокурорів судами за КПК України в редакції 1960 року  розглянуто 62 кримінальні справи, з них з вироком – 33, а також 11863 кримінальних проваджень, з яких у 6162 – постановлено вироки, у тому числі 881 – на підставі угод (про примирення – 456, визнання винуватості – 425).

 

Забезпечено своєчасне апеляційне реагування прокурорів на незаконні судові рішення - 92,3%, що є вищим за середній по державі (87,5%).

 

У минулому році прийнято участь у перегляді судом апеляційної інстанції 1303 кримінальних проваджень та 47 кримінальних справ.
 
Триває робота щодо сприяння судам у якнайскорішому судовому розгляді залишку кримінальних справ.
 
Зокрема, зазначені питання, поряд з іншими, 27.12.2017 обговорено на засіданні міжвідомчої робочої групи, утвореної за ініціативою регіональної прокуратури, щодо забезпечення явки учасників процесу в судові засідання, контролю за виконанням рішень суду про приводи учасників процесу та судових рішень у кримінальних справах, провадженнях, повноти вжитих заходів при розшуку обвинувачених (підсудних), які ухиляються від суду.
 
Робочою групою розроблено низку додаткових спільних заходів, спрямованих на забезпечення оперативності судочинства.
 
Порівняно з 2016 роком майже на 18,1% зменшено залишок кримінальних справ, які перебувають на розгляді у судах першої інстанції    (з 237 до 194), на 17,6% – провадження по яких зупинено у зв’язку з розшуком підсудних (з 176 до 145), на 19,7 – у яких триває судове слідство. 
 
ХІ. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру
 
У 2017 році органами прокуратури області вжито низку  організаційно-практичних заходів, що сприяли підвищенню ефективності нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
 
За ініціативою галузевого відділу регіональної прокуратури проведено навчально-методичні семінари з питань організації та здійснення нагляду: за додержанням законодавства щодо забезпечення конституційних прав затриманих, взятих під варту та засуджених осіб, порядку та умов їх тримання, надання медичної допомоги, застосування до громадян заходів адміністративного примусу (26.04.2017); за участю науковців Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, представників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаріату моніторингової місії ООН з прав людини в Україні – вимог законодавства щодо захисту прав затриманих, взятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я, належного виявлення, документування і розслідування випадків катувань в’язнів (15.12.2017). 
 
Організовано та проведено ефективні перевірки додержання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» з питань медичного обслуговування засуджених осіб в установах виконання покарань області, дотримання конституційних прав громадян при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, порядку і умов тримання у спеціалізованих установах та інших спеціально відведених для цього приміщеннях органів Державної прикордонної служби України в області.
 
Завдяки вжитим заходам покращено стан правопорядку у закладах попереднього ув’язнення, обмеження та позбавлення волі, у місцях несвободи не допущено масових заворушень, дій, що дезорганізують їх діяльність, тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, інших надзвичайних подій, які набули суспільного резонансу.
 
В установах виконання покарань відсутня заборгованість з виплати заробітної плати засудженим та працівникам, наразі рівень заробітної плати засуджених складає 1843 грн. (середнє по державі – 1422 грн.).
 
За виявленими порушеннями на напрямі нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, зареєстровано 54 кримінальних проваджень, з яких 3 - з ознаками корупції, 21 – охорони здоров’я, внесено 685 документів реагування, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 621 службову особу, приведено у відповідність або скасовано 73 акта піднаглядних органів та установ, звільнено трьох незаконно утримуваних осіб. 
 
Наприклад, у кримінальному провадженні, розпочатому регіональною прокуратурою за фактом незаконного позбавлення волі 7 громадян у центрі боротьби з наркоманією та алкоголізмом, 14.11.2017 Жовтневим районним судом міста Харкова винесено обвинувальний вирок, який наразі набув законної сили. 


ХІІ. Діяльність у сфері ювенальної юстиції
 
Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства та прав неповнолітніх у кримінальному провадженні є одним із пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури області.
 
Упродовж 2017 року вживались ефективні заходи щодо оскарження в апеляційному та касаційному порядку незаконних судових рішень у кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, належного процесуального керівництва та участі у судовому розгляді проваджень цієї категорії, у тому числі про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру.
 
Забезпечено системний нагляд за додержанням Кримінально-виконавчого кодексу України, законів України «Про попереднє ув’язнення», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» щодо дотримання прав дітей у місцях несвободи, з цих питань упродовж минулого року внесено 12 вказівок, за результатами розгляду яких 13 службових осіб установ виконання покарань притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
 
У межах наданих повноважень вживалися заходи щодо захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства, зокрема з питань цільового використання майна навчальних та дитячих оздоровчих закладів, земельних ділянок таких закладів, тощо. За виявленими порушеннями пред’явлено 39 позовів на загальну суму 27,3 млн. грн., площа майна, яка підлягає поверненню за позовами прокурорів, складає понад 11 тис. кв. м.
 
Наразі судом розглянуто та задоволено 23 позови прокурора на загальну суму 11,3 млн. грн., реально виконано рішень суду  4 млн. гривень.
 
Так, за результатами розгляду апеляційної скарги заступника прокурора області постановою Харківського апеляційного господарського суду від 05.12.2017 скасовано рішення суду першої інстанції та задоволено позовні вимоги прокурора про визнання права державної власності будівель і споруд дитячого оздоровчого табору «Зміна», площею 2 тис. м.кв., вартістю 10,7 млн. гривень.
 
Постанова суду набрала законної сили, стан виконання судового рішення перебуває на контролі регіональної прокуратури.
 
У сфері захисту прав дітей у минулому році розпочато кримінальних проваджень.
 
Наприклад, Дергачівською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом незаконних дій службових осіб відділу освіти районної державної адміністрації, які при укладанні договорів на проведення капітального ремонту покрівлі  навчально-виховного комплексу  зависили ціни на закупівлю робіт, чим спричинили шкоду бюджету району. Проводиться досудове слідство.
 
Незважаючи на вжиті скоординовані заходи, кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, та неповнолітніх осіб, які їх вчинили, збільшилась.
 
За наслідками 2017 року рівень злочинності серед неповнолітніх збільшився на 40,7% (401 кримінальне правопорушення проти 285 у 2016 році).
 

Зростання злочинності відбулося переважно за рахунок вчинення підлітками майнових кримінальних правопорушень (вчинено 299 крадіжок проти 189 у 2016 році), скоєння останніми багатоепізодних злочинів.
 
Наприклад, у Слобідському районі м. Харкова одним неповнолітнім скоєно 17 крадіжок, у Зміївському районі області один неповнолітній - 16 крадіжок, Харківському - 4 крадіжки та 1 пограбування.
 
З урахуванням зазначеного органами прокуратури області вживались заходи реагування на порушення законодавства, спрямованого на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, внесено 39 вказівок, на вимогу прокурора до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 службових осіб.
 
ХІІІ. Представництво інтересів держави в суді
 
Реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва залишається однією із дієвих форм захисту інтересів держави в суді.
 
Судами відкрито провадження за позовами прокурорів на загальну суму 755,9 млн. грн., задоволено 386 позовів (найбільше по державі) на суму 239,7 млн. грн. За закритими справами добровільно відшкодовано  131,3 млн. гривень.

 

Упродовж 2017 року реально виконано рішень суду (з урахуванням рішень суду минулих років) на загальну суму 661 млн. грн., з них з питань земельних відносин - 456,1 млн. грн., захисту державної та комунальної власності - 192,3 млн. грн., охорони навколишнього природного середовища - 5,5 млн. грн., про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями - 0,9 млн. гривень. Відсоток реального виконання судових рішень складає 89,5%.

 

Органами прокуратури області забезпечено участь у розгляді 1657 справ (найбільше у державі), сума за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, складає 7,2 млн. гривень.
 
Вжито заходи щодо подальшої активізації представницької діяльності у сфері земельних відносин, зокрема за фактами заниження розмірів орендної плати, її визначення без врахування нормативно-грошової оцінки землі, а також незаконного розпорядження землями сільськогосподарського та лісогосподарського призначення.
 
У минулому році у сфері земельних відносин пред’явлено позовів на загальну суму 572,9 млн. грн., задоволено 163 позови на суму 198 млн. грн., площа повернутих земель у власність держави та територіальних громад складає 2740 га.

 

Наприклад, рішеннями Балаклійського районного суду від 17.08.2017 та від 01.12.2017 задоволено позови Лозівської місцевої прокуратури, визнано незаконними договори оренди та суборенди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, скасовано державну реєстрацію та зобов’язано повернути у відання держави ділянки площею 413,9 га, вартістю понад 8 млн. грн. та 524 га, вартістю 12,5 млн. грн., відповідно.
 
Активізовано діяльність щодо виявлення фактів незаконного відчуження органами місцевої влади земель лісогосподарського призначення для їх подальшої забудови. Зокрема, пред’явлено 26 позовів до місцевого суду щодо повернення у власність держави земельних ділянок загальною площею понад 3 га.
 
Так, прокуратурою області до  суду пред’явлено 4 позови до Мурафської сільської ради Краснокутського району, якою незаконно передано у власність для будівництва та ведення особистого селянського господарства земельні ділянки ДП «Гутянське лісове господарство», площею 1,2 га, вартістю понад 1,1 млн. гривень. Наразі справи за позовами перебувають в провадженні суду.
 
Крім цього, прокурорами активно застосовувалися повноваження у сфері охорони державної та комунальної власності.
 
Зокрема, рішенням господарського суду Харківської області задоволено позов Ізюмської місцевої прокуратури про стягнення з ТОВ «Геодезична база 2008» на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по області збитків у розмірі понад 1 млн. грн., нарахованих за демонтаж об’єкту незавершеного будівництва. Рішення суду набрало законної сили, стан його виконання перебуває на контролі регіональної прокуратури.
 
У полі зору прокуратури перебували питання дотримання законодавства у сфері надання комунальних послуг.
 
Встановлено, що відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 25.07.2017 №943 збільшено тариф на послуги з водопостачання та водовідведення, які надаються населенню            КП «Харківводоканал». Проте, усупереч чинному законодавству зазначену постанову не зареєстровано в Міністерстві юстиції України та не внесено до Єдиного державного реєстру.
 
З огляду на викладене, Харківською місцевою прокуратурою № 2 до окружного адміністративного суду м. Києва 28.09.2017 пред’явлено позов про визнання не чинною, з моменту прийняття, постанови НКРЕКП від 25.07.2017 №943,  в частині встановлення тарифів для населення. Судовий розгляд позову наразі триває, чергове засідання призначено на 27.02.2018.  
 
Регіональною прокуратурою забезпечено ефективну реалізацію представницьких повноважень шляхом вступу у розгляд актуальних справ на захист законних інтересів держави.
 
Зокрема, здійснено вступ у справу шляхом внесення апеляційної скарги на рішення господарського суду Харківської області від 31.07.2017, яким задоволено позов ТОВ «Будівельна компанія «Алара» до ТОВ «ПЕК Інвест» про визнання права на одноповерхову нежитлову будівлю (кафе), площею 144,5 м. кв. Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 11.12.2017 апеляційну скаргу прокурора задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано.
 
Здійснюючи представницьку діяльність при виконанні судових рішень органами прокуратури області зареєстровано 7 кримінальних  проваджень за фактами невиконання судових рішень, перешкоджання їх виконанню та правопорушень у цій сфері з боку посадовців. В порядку відомчого контролю подано 176 скарг на дії та бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби області, які розглянуто та задоволено.


ХІV Стан роботи з розгляду звернень та запитів
 
Упродовж 2017 року органами прокуратури області розглянуто 25 тис. звернень (- 10%), вирішено 16,4 тис. звернень (- 8,2%), у тому числі 540  - що надійшли від народних депутатів України (-23,8%), в інші відомства направлено понад 8 тис. звернень (-12,5%).           Тенденція до поступового зменшення загальної кількості звернень громадян, що надходять до прокуратури, пов’язана із значним звуженням повноважень, ефективною роз’яснювальною роботою в умовах законодавчих змін, тощо.
 
Водночас, у минулому році спостерігається тенденція до збільшення загальної кількості задоволених звернень – 101 (+40,3%).

 

Як і в попередні роки найбільша кількість вирішених звернень - це заяви та скарги з питань досудового розслідування  (12,6 тис., або 77% від загальної кількості вирішених).
 
Водночас, особливу увагу приділено проведенню особистих прийомів громадян, торік - понад 10 тис. громадян, з них 553 - керівниками місцевих прокуратур та прокурором області. Збільшилась кількість прийнятих на особистому прийомі громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі, прийнято 80 в’язнів (+ 56,9% ніж у 2016 році).
 
Забезпечено системні спільні прийоми громадян керівниками місцевих прокуратур, територіальних правоохоронних органів та місцевих органів влади з метою визначення проблемних питань щодо стану публічної безпеки і правопорядку на території регіону, визначення заходів щодо їх розв’язання відповідно до Регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на 2016-2017 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 14.04.2016 №106-VІІІ. Під час проведення спільних прийомів до керівників місцевих прокуратур звернулося понад 200 громадян.
 
Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» прокуратурою області  забезпечено оприлюднення публічної інформації на офіційному веб-сайті прокуратури області, у ЗМІ, на спеціальних інформаційних стендах.
 
Систематично розміщуються та оновлюються певні організаційно-розпорядчі документи, оперативно оприлюднюється інформація про результати діяльності органів прокуратури, висвітлюються структурні, кадрові зміни, тощо.
 
У 2017 році органами прокуратури області розглянуто 179 запитів на інформацію, з яких 146 - задоволено, у 26 - надані роз’яснення. Іншим розпорядникам направлено 31 запит.

 

Найбільш запитувана інформація стосувалася питань досудового розслідування, кадрових питань, організаційно-розпорядчої діяльності.
 
ХІV. Стан інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури
 
В умовах законодавчих змін та реформування органів прокуратури забезпечено системну роботу з реалізації принципу гласності.
Так, упродовж 2017 року працівниками органів прокуратури області здійснено 3684 виступи у засобах масової інформації. Це найвищий показник у державі серед регіональних прокуратур. Особисто прокурором області та його заступниками здійснено 156 виступів.
 
Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на висвітлення результатів розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, боротьби з проявами сепаратизму та тероризму, протидії корупції, питанням процесу реформування органів прокуратури, виявлення та розслідування економічних кримінальних правопорушень, злочинів, які викликали суспільний резонанс, тощо.
 
Крім цього, під час реалізації принципу гласності, до відома громадськості доводилися питання співпраці регіональної прокуратури з міжнародними організаціями, у тому числі з представниками Консультативної місії Європейського Союзу, ОБСЄ, ООН. 
 
Впроваджено практику висвітлення майже кожного судового засідання у резонансних провадженнях щодо подій, пов’язаних з правопорушеннями під час проведення акцій Євромайдану та проявів сепаратизму, тероризму, обрання запобіжних заходів та винесення вироків у кримінальних провадженнях за корупційними злочинами, резонансних ДТП та інше. 
 
Упродовж 2017 року відбулося 28 прес-конференцій та брифінгів  (2016 рік – 25), надано 150 коментарів з резонансних проваджень (143).
 
Окрім системного та своєчасного наповнення актуальною інформацією рубрик офіційного інтернет-порталу прокуратури області (розміщено 674 повідомлень), налагоджено постійну роботу офіційних сторінок у соціальних мережах Фейсбук, Твіттер (розміщено 628 повідомлень), відеохостингу Ютуб (30 відео).


Прокуратура Харківської області

кількість переглядів: 2822