Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.05.2018

Прокуратура затвердила обвинувачення організаторам міжрегіональної групи, яка дурила пенсіонерів «липовими» акціями

Прокуратура області направила до суду обвинувальні акти стосовно 3 організаторів і 7 виконавців організованої групи, що під приводом акцій у супермаркетах виманювали кошти у покупців.

Як розповів перший заступник прокурора області Артем Степанов, їм інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що злочинну групу влітку 2017 року створили 3 жінки з Луганської та Донецької областей, неодноразово судимі за різні злочини, у тому числі шахрайства. До своєї схеми вони залучили мешканців інших регіонів країни. Майже всі вони раніше засуджені.
 
Учасники шахрайської схеми знаходили своїх потенційних жертв – в  основному людей похилого віку – поблизу супермаркетів. Підходили до них під приводом проведення акцій на товари. Так, потерпілим пропонувався конверт, в якому нібито знаходилася картка на знижку у 50 % на всі товари в магазині. Для того, щоб її отримати, жертви мали виконати дві умови: довести свою платоспроможність та активувати картку. Тобто, у конверт з карткою клієнт мав покласти певну суму грошей (розмір суми впливав на знижку або на інші умови). Потім пакет запаковувався і повертався власнику грошей. Проте потерпілі не здогадувалися, що у конверті коштів уже немає – їх непомітно підміняли «ляльками». Наступного дня необхідно було з’явитися за зазначеною адресою й активувати картку. Тоді ж господарю мали повернути його кошти. Однак, коли наступного дня люди хотіли активувати карту, з’ясовувалося, що жодної акції не проводилося, а в конверті замість грошей – нарізані папірці.
 
До організації входило 4 підгрупи, які діяли в різних регіональних центрах. У  кожній з них «працювало» по 3-4 людини.
 
Зокрема, на території Харкова встановлено 14 епізодів їх діяльності, внаслідок яких потерпілим завдано збитків на суму понад 500 тис. грн.
 
Наразі слідством встановлені усі 18 осіб, причетних до шахрайської схеми.
 
Довідково:
 
Раніше 5 осіб, що брали участь в окремих епізодах діяльності групи, вже отримали вироки за ч. 2 ст. 190 КК України  (шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Кримінальне провадження стосовно ще одного шахрая-виконавця наразі перебуває на розгляді Московського районного суду Харкова.
 
Двоє підозрюваних – 28-річна жінка та 32-річний чоловік – на сьогодні перебувають у розшуку.
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 956