Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2019

Ю. Данильченко: обвинувальний акт щодо організаторів незаконного сміттєзвалища направлено до суду (відео)

Харківська місцева прокуратура № 4 направила до Московського районного суду м. Харкова обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом облаштування незаконного сміттєвого полігону на території колишнього заводу.

Про це, відповідаючи на питання журналістів, під час прес-конференції за підсумками роботи правоохоронної системи регіону у 2018 році повідомив прокурор області Юрій Данильченко.
 
«Провадження стосовно двох осіб, організаторів несанкціонованого сміттєзвалища, вже розглядається судом. Вони повністю визнали свою вину. За даними експертизи, сума збитків від забруднення ділянки становить понад 272 млн грн. Шкода від самозахоплення землі склала 6 млн 700 тис. грн. В рамках кримінального провадження накладено арешт на техніку та майно на 600 тис. грн.», - розповів Ю. Данильченко.
 
Він також підкреслив, що прокуратурою вживатимуться всі необхідні заходи представницького характеру для відшкодування збитків.
 
«Що стосується діяльності звалища, до функцій прокуратури не входить охорона об’єктів, які належать громаді. За їх збереження та цільове використання відповідає Департамент Харківської міської ради та місцева адміністрація», - наголосив прокурор області.
 
Нагадаємо, у жовтні 2018 року прокуратура спільно з УЗЕ виявила діючий несанкціонований сміттєвий полігон у середмісті Харкова. Частина земель на ділянці площею 8 га на території колишнього заводу виявилася заваленою сміттям.
 
Ці землі є комунальною власністю. Раніше вони перебували в оренді одного з ТОВ. Там планували звести торговельний центр, однак будівництво так і не розпочалося, а орендар близько 4 років не сплачував кошти за користування ділянкою. Прокуратура звернулася до суду й розірвала договір оренди. Земля вартістю понад 140 млн. грн. повернулась у власність громади Харкова, під юрисдикцію міськради.
 
Як з’ясувалося, на комунальних землях облаштований несанкціонований полігон. На звалищі працює спеціалізована вантажна техніка та робочі бригади, які перебирають і сортують сміття.
 
Зазначене правопорушення було кваліфіковано за  ч. 1 ст. 197-1 та ч. 1 ст. 239 КК України (самовільне зайняття ділянки й забруднення земель).
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1014