Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2020

У прокуратурі Харківської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів області

Сьогодні, 4 лютого, прокурор області Олександр Фільчаков провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів області.

У заході взяли участь голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, керівний склад прокуратури області, органів Національної поліції, ДФС та інших правоохоронних органів.
 
На нараді обговорено стан ефективності протидії злочинності, в тому числі її організованим формам, на території області за підсумками роботи у 2019 році з визначенням пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів регіону у 2020 році у сфері боротьби із корупційними злочинами, порушенням прав людини, злочинами, вчиненими у банківській сфері, оборонно-промислового комплексу, злочинами, вчиненими організованими групами та у сфері обігу наркотичних засобів.
 
Очільник прокуратури Харківської області наголосив на необхідності боротьбі із незаконною порубкою лісу на території області, ефективного розслідування злочинів у лісовій сфері, корупційних злочинів та особливого контролю з боку керівництва усіх правоохоронних органів регіону.
 
З аналізом стану протидії злочинності у Харківській області у 2019 році виступив на нараді перший заступник прокурора області Андрій Кравченко.
 
Він відзначив, що у 2019 року активізовано роботу міжвідомчих груп з викриття та розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з діяльністю організованих злочинних угруповань, а також вчинених на пріоритетних напрямах, передусім у бюджетній та земельній сферах, сфері охорони довкілля.
 
Максимальна увага була зосереджена на попередженні та розслідуванні злочинів, учинених у складі організованих груп, забезпеченні протидії гральному бізнесу, незаконній торгівлі паливно-мастильними матеріалами.
 
Продовжено системний обмін відомостями щодо забезпечення публічного порядку й безпеки, про резонансні події, виконання узгоджених заходів регіональних програм протидії терористичній діяльності, убезпечення дорожнього руху на території області. Приділено увагу питанню виявлення та припинення проявів антидержавної діяльності, запобігання спробам дестабілізації та тероризму.
 
Вжиті упродовж 2019 року скоординовані заходи загалом покращили криміногенну ситуацію в області. Спостерігається зменшення числа тяжких кримінальних правопорушень, середньої  та невеликої тяжкості. На третину зменшилась кількість злочинів проти основ національної безпеки та встановленого порядку несення військової служби. На понад 20 % зменшились злочини за фактами незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Скоротилась кількість злочинів, учинених неповнолітніми, рецидивних злочинів та злочинів, вчинених групою осіб. Менше вчинено кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, власності та проти громадської безпеки.
 
Проте, станом на сьогодні, результати роботи ще неповною мірою відповідають наявній криміногенній ситуації в регіоні. При загальному зменшенні кількості облікованих тяжких злочинів, спостерігається зростання злочинів проти довкілля, правосуддя, статевої свободи, фактів привласнень майна, порушення правил безпеки дорожнього руху, у тому числі майже на чверть тих, що спричинили смерть потерпілого, а також злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.
 
Попри активізацію діяльності щодо протидії організованій злочинності підрозділами Національної поліції в області, вимогам сьогодення не повною мірою відповідають вжиті правоохоронними органами області заходи щодо виявлення злочинів у сфері економіки та на її пріоритетних напрямах.
 
Водночас низка напрямів потребує посиленої уваги та активізації роботи правоохоронних органів області.
 
З метою протидії злочинності, в тому числі її організованим формам, визначення пріоритетів діяльності правоохоронних органів регіону за результатами координаційної наради буде прийнято відповідну постанову із конкретними завданнями для підрозділів правоохоронних органів.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1713