Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.03.2020

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину: перші результати

На Харківщині продовжують звільняти неповнолітніх від кримінальної відповідальності після позитивного проходження програми з ресоціалізації.

За інформацією виконуючого обов’язки начальника відділу ювенальної юстиції Івана Семинякіна, на території шести регіонів України, у тому числі на Харківщині, запроваджено реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Метою проекту є виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковими вжиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації, тобто спрямовування їх на шлях виправлення, а також запобігання повторного вчинення ними злочинів.

Наразі на території Харківської області зазначену Програму застосовано у 17 кримінальних провадженнях стосовно 21 неповнолітнього. 13 осіб пройшли необхідні заходи, передбачені цим пілотним проектом.

Стосовно 9 неповнолітніх до суду направлено клопотання в порядку ст. 48 КК України про їхнє звільнення від кримінальної відповідальності, 5 з яких суд задовольнив. Клопотання стосовно 4 осіб ще перебувають на розгляді.


Приклад реалізації проекту

СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 186 КК України за фактом відкритого викрадення неповнолітнім майна на суму 5650 грн.

27.11.2019 неповнолітнього та його законного представника поінформовано про можливість їх участі у Програмі, на що кожен з них надав письмову згоду.

Підліток успішно пройшов вказану Програму. У зв’язку з цим прокурор направив до суду клопотання про звільнення неповнолітнього підозрюваного від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України, яке суд задовольнив.

Зазначене судове рішення у апеляційному порядку не оскаржувалося та набуло законної сили.


Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1193