Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.04.2020

«Незаконно вирубаний ліс на території Харківської області відправлявся до країн Азії», – прокурор області Олександр Фільчаков

13 квітня відбувся брифінг за участі прокурора Харківської області Олександра Фільчакова, голови ХОДА Олексія Кучера та керівника ДВБ ГУ Національної поліції в Харківській області Олександра Володіна.

Спілкуючись з журналістами, прокурор області розповів про кримінальне провадження, розпочате за фактом організації злочинної діяльності, пов’язаної з незаконною порубкою лісу, яка спричинила тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 246 та ч. 3 ст. 365 КК України).
 
«Прокуратурою встановлено, що у 2018 році один із мешканців Зміївського району створив групу чисельністю понад 30 осіб для організації здійснення незаконної порубки дерев на території різних районів Харківської області. Зокрема, він побудував злочинну схему з явно вираженою ієрархічною структурою, до складу якої він серед інших осіб включив працівників правоохоронного органу, а саме органів Національної поліції», – повідомив прокурор області.
 
Правоохоронці отримали неправомірну вигоду за невжиття заходів, передбачених законом. Крім того, брали активну участь у злочинній діяльності: супроводжували автомобілі з незаконно вирубаною деревиною та надавали службову інформацію членам злочинної групи про заплановані рейди та інші заходи з виявлення та протидії незаконній злочинній діяльності.
 
На даний час у ході розслідування даного кримінального провадження встановлена сума збитків — 850 тис. грн.
 
«Однак у матеріалах досудового розслідування є об’єктивні дані, які вказують, що, починаючи з 2018 року, сума збитків складає близько 300 млн грн. Зараз слідчі ДБР та процесуальні керівники прокуратури області здійснюють  огляд місцевості, де була здійснена порубка дерев, після чого будуть призначені відповідні судові експертизи», – зазначив Олександр Фільчаков.
 
«Саме зараз слідчі ДБР та процесуальні керівники прокуратури області здійснюють  огляд місцевості, де була здійснена порубка дерев, після чого будуть призначені відповідні судові експертизи»,– додав він.
 
На минулому тижні працівники прокуратури разом зі слідчими ДБР та працівниками внутрішньої безпеки поліції провели 48 обшуків за місцем мешкання та місцями роботи  членів злочинної групи. Прокуратурою області погоджено 15 повідомлень про підозру: 11 цивільним особам і 4 працівникам органів Національної поліції.
 
Прокурор області також зазначив, що найближчим часом прокуратура планує оголосити ще близько 10 підозр, у тому числі 5 підозр — працівникам поліції, зокрема деяким керівникам відділів поліції.
 
Олександр Фільчаков відповів на запитання представників ЗМІ та повідомив, що ліс, який з 2018 року незаконно вирубували члени злочинної групи на території Харківської області, не реалізовувався на території України. Він доставлявся в одну з областей та потім відправлявся за кордон у країни Азії.
 
Наприкінці брифінгу прокурор області зауважив, що останнім часом правоохоронцями активізовано діяльність щодо виявлення та фіксації фактів незаконної порубки лісу. Протягом поточного року прокуратура області здійснює процесуальне керівництво у 38 кримінальних провадженнях за фактами незаконної порубки лісу. На даний час слідчими територіального управління ДБР у м. Полтава повідомлено про підозру 32 службовим особам лісового господарства, сума збитків складає близько 110 млн грн. Прокуратурою області затверджено обвинувальний акт стосовно 8 посадових осіб ДП «Жовтневе лісове господарства». Протягом поточного року органами Національної поліції закінчено 21 кримінальне провадження стосовно 28 осіб, сума збитків – 1,4 млн грн, та на даний час розслідується 6 проваджень стосовно 11 осіб, сума збитків – 5 млн 800 тис. грн.
 
 
 
 
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1164