Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2020

Прокуратурою перевірено стан додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення при виконанні адміністративних стягнень

Органами прокуратури області проведено перевірки стану додержання вимог законодавства при виконанні адміністративних стягнень у виді громадських, виправних та суспільно корисних робіт.

Упродовж липня 2020 року органами прокуратури області вжито додаткових організаційно-практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з обмеженням особистої свободи громадян.

Як повідомив начальник відділу прокуратури області Роман Дмитренко, встановлено, що упродовж поточного року на обліку в підрозділах пробації області перебувало 515 осіб, які вчинили адміністративні правопорушення. При цьому виявлено, що не всі порушники відбувають суспільно корисні роботи.

Однією з причин невиконання рішень суду вказаної категорії стало те, що окремі особи ухиляються від відпрацювання вказаних робіт, на що місцеві прокурори відреагували внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 389-2 КК України (злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт).

Іншою причиною не відпрацювання порушниками стягнення стало те, що комунальне підприємство м. Харкова, де порушники повинні відбувати суспільно корисні роботи упродовж 2020 року, відмовляло їм у прийнятті на роботу, мотивуючи це відсутністю коштів для оплати праці та введенням карантину.

У зв’язку з викладеним Харківськими місцевими прокуратурами № № 1– 5 Харківському міському голові направлено відповідні листи.

Не позбавлена недоліків і діяльність окремих підрозділів пробації області, у зв’язку з чим органами прокуратури області їх керівництву надано вказівки про усунення порушень вимог чинного законодавства під час виконання адміністративних стягнень.

Усього за результатами перевірок на усунення виявлених порушень органами прокуратури області внесено 9 документів прокурорського реагування, подано до суду 1 апеляційну скаргу на рішення суду в справі про адміністративне правопорушення, зареєстровано 6 кримінальних проваджень за ст. 389-2 КК України, направлено 6 листів головам місцевих рад.


Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 860