Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.08.2020

Злочини, вчинені у бюджетній сфері: результати роботи органів прокуратури за 2020 рік

Прокуратура Харківської області протягом поточного 2020 року проводить активну роботу по пріоритетних напрямках. Одним із них є викриття, документування та розслідування злочинів, вчинених у бюджетній сфері.

За процесуального керівництва прокуратури Харківської області за вчинення злочинів у бюджетній сфері повідомлено про підозру 80 особам, діями яких завдано збитків на загальну суму майже 60 млн грн.
 
Прокурор області Олександр Фільчаков розповів, що повідомлено про підозру 6 службовим особам одного з департаментів  Харківської міської ради, які незаконно продавали асфальтову крихту, за фактом розтрати бюджетних коштів (ч. ч. 2, 3, 4, 5 ст. 191 КК України). Сума збитків, завданих територіальній громаді м. Харкова, складає майже 8 млн грн.

Крім того, оголошено підозру двом посадовим особам державних лабораторій за фактом заволодіння бюджетними коштами під час закупівлі послуг на проведення лабораторних досліджень на загальну суму понад 2 млн грн (ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).

Директору одного з комунальних підприємств повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 191 КК України за фактом розтрати бюджетних коштів під час поточного ремонту житлових будинків на території м. Харкова,  чим завдано збитків на суму понад 2,6 млн грн.

Органами прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно двох посадовців ДП «Завод «Електроважмаш», які реалізовували продукцію заводу за заниженими цінами.  Представнику вищого керівництва ДП повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України, а одному з його заступників — за ч. 4 ст. 191 КК України. Загальна сума збитків складає майже 1,2 млн грн.
 
 
 
У 2020 році за погодженням з прокуратурою Харківської області до суду скеровано 52 обвинувальних акти стосовно 58 осіб за кримінальні правопорушення вчинені у бюджетній сфері, якими завдано збитків на суму понад 55 млн грн.

Директор одного з ТОВ обвинувачується у привласненні бюджетних коштів у сумі понад 7,5 млн грн, перерахованих АТ «Харківобленерго» в якості авансу за договором підряду щодо виконання робіт з технічного переоснащення (ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Крім того, до суду скеровано обвинувальний акт за ч. ч. 3, 4, 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України стосовно директора ТОВ за фактом заволодіння понад 7 млн грн, за попередньою змовою зі службовою особою філії бурового управління «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», під час надання послуг з оренди автокранової техніки.
 
 
Також до суду скеровано обвинувальний акт за фактом неналежного виконання своїх службових обов’язків провідним інженером під час виконання робіт з поточного ремонту автомобільної дороги  Дергачі-П'ятихатки Дергачівського району Харківської області (ч. 2 ст. 367 КК України). Сума спричиненої матеріальної шкоди складає майже 8 млн грн.

Щодо розкрадання бюджетних коштів, розпорядниками яких є органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, за процесуального керівництва прокуратури Харківської області повідомлено про підозру 48 службовим особам у 29 кримінальних провадженнях. Загальна сума збитків складає близько 39 млн грн.

З вказаної кількості оголошених підозр, 20 оголошено службовим особам за розкрадання бюджетних коштів, розпорядником яких є Харківська обласна державна адміністрація. Сума збитків складає майже 9 млн грн. До суду направлено 36 обвинувальних актів на загальну суму збитків більш ніж 37 млн грн.

Ще 28 службовим особам оголошено про підозру за розкрадання бюджетних коштів розпорядником яких є Харківська міська рада. Сума збитків складає майже 30 млн грн. До суду направлено 11 обвинувальних актів на загальну суму збитків більше ніж 11 млн грн.

Прокуратура Харківської області не оминула увагою і злочини, які вчинені правоохоронцями у бюджетній сфері, у 2020 році проводиться досудове розслідування у 7 кримінальних провадженнях.

Так, прокуратурою області повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України двом службовим особам ГУНП в Харківській області, а саме одному з колишніх заступників начальника та діючому заступнику начальника ГУНП в Харківській області, які протягом 2018 року розробили схему розтрати бюджетних коштів ГУНП в Харківській області під виглядом проведення ремонтних робіт службового автотранспорту обласного управління нацполіції, завдавши збитків на суму понад 850 тис. грн.
 
 
Також прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у  низці кримінальних проваджень за фактом зловживання владою службовими особами ГУНП в Харківській області, які за попередньою змовою із цивільними особами завищили вартість будівельних робіт та матеріалів під час ремонту покрівель і приміщень в адміністративних будівлях ГУНП в Харківській області (ч. 2 ст. 364 КК України). Загальна сума збитків, завданих фігурантами вказаних проваджень, складає близько 1 млн 200 тис. грн.

На цей час у кримінальному провадженні триває проведення судових будівельно-технічних та економічних експертиз щодо встановлення та підтвердження спричинених державі збитків.

Робота щодо документування та розслідування злочинів вчинених у бюджетній сфері продовжує залишатися пріоритетним напрямком, якому прокуратура Харківської області приділяє особливу увагу.
 
 
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1772