Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.09.2020

Прокуратурою вивчено стан додержання вимог законодавства та прав засуджених у зв’язку із запровадженням інституту кримінальних проступків

Органами прокуратури області вивчено стан додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених у зв’язку із запровадженням інституту кримінальних проступків.

Питання додержання прав засуджених знаходиться на постійному контролі керівництва Харківської обласної прокуратури.

Так, встановлено, що на обліку в підрозділах пробації області перебуває 4870 осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. З них 937 осіб засуджено за статтями Кримінального кодексу України, санкції яких Законом змінено та пом’якшено кримінальну відповідальність за вчинення кримінальних проступків.

З метою вирішення питань, пов’язаних із виконанням вироків стосовно цих осіб, у відповідності до вимог Закону (звільнення від призначеного покарання, заміни невідбутої частини покарання більш м’яким тощо) органами пробації області до суду направлено 937 подань, з яких 237 – задоволено, відмовлено у задоволенні 83 подань, інші подання перебувають на розгляді.

Також встановлено, що в установах виконання покарань області відбувало покарання 679 осіб, засуджених за статтями Кримінального кодексу України, санкції яких Законом змінено та пом’якшено кримінальну відповідальність. У зв’язку з цим адміністраціями цих установ до суду направлено 679 подань, з яких 38 – задоволено, відмовлено у задоволенні 33 подань, інші подання перебувають на розгляді.

Однією з причин відмови судом у задоволенні подань є неналежне оформлення їх змісту, на що місцеві прокурори реагували шляхом внесення вказівок керівництву підрозділів пробації та установ виконання покарань.

Поряд з цим, прокурорами встановлено факти винесення судами незаконних рішень за наслідками розгляду подань про приведення вироків у відповідність до Закону, які оскаржено ними в апеляційному порядку.

За результатами проведеної в серпні-вересні 2020 року роботи органами прокуратури області внесено 15 вказівок, 2 апеляційні скарги та 1 заяву про роз’яснення судового рішення.



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 828