Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.10.2020

Злочини, вчинені у земельній сфері: результати роботи органів прокуратури за 2020 рік

Харківською обласною прокуратурою протягом 2020 року проводиться активна робота по пріоритетних напрямках, одним з яких є викриття, документування та розслідування злочинів, вчинених у земельній сфері.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури за вчинення злочинів у земельній сфері повідомлено про підозру 29 особам, діями яких спричинено шкоду державі на суму 12 млн грн.

Зокрема, підозрюється управляючий відділення ТОВ за фактом самовільного зайняття земельних ділянок площею понад 75 га, розташованих у Красноградському районі Харківської області (ч. 2 ст. 197-1 КК України). Протиправні дії зазначеної особи завдали державі в особі ГУ Держгеокадастру збитків на суму майже 3 млн грн.

За погодженням з Харківською обласною прокуратурою до суду направлено обвинувальні акти у 28 кримінальних провадженнях стосовно 29 осіб, діями яких спричинено шкоду на суму 13,1 млн грн, у зв’язку з незаконним використанням  майже 1,3 тис. га  земель. Накладено арешт на суму 13,6 млн грн та пред’явлено позовів на суму 1,8 млн грн.

Так, викрито начальника одного з відділів ГУ Дежгеокадастру за фактом службової недбалості (ч. 1 ст. 367 КК України). Неправомірні дії зазначеного посадовця призвели до вибуття  з державної власності земельних ділянок прибережної захисної смуги, які належать до природно-заповідного фонду НПП «Гомільшанські ліси». Сума збитків, завданих державі, складає майже 265 тис. грн.
 
 
 
Також до суду направлено обвинувальний акт стосовно колишнього начальника управління Держкомзему у Зміївському районі Харківської області за фактом службової недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки (ч. 1, 2 ст. 367 КК України). Вказаний посадовець підписав позитивні висновки по проектам землеустрою щодо відведення трьох земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва та будівництва житлових будинків у власність громадянам. Надалі це стало підставою для передачі земель природно-заповідного фонду у приватну власність. Отже, дії посадовця призвели до вибуття з державної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, які перебувають у межах Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та належать до категорії земель природно-заповідного фонду. Сума завданих збитків складає близько 200 тис. грн.

 



Крім того, органами прокуратури викрито та зупинено найбільший в області незаконний видобуток особливо цінного кварцового піску. Ці незаконній дії здійснювалися керівником фермерського господарства, матеріали вже направлені до суду за (ч. 4 ст. 240, ч. 1 ст. 254 КК України). Загальна сума шкоди, заподіяної державі, складає понад 612 млн грн. Також у вказаному кримінальному провадженні накладено арешт на 13 земельних ділянок загальною площею 25 га, Державною екологічною інспекцією заявлено цивільний позов про відшкодування збитків, завданих неправомірними діями керівника фермерського господарства на суму понад 612 млн грн, а також пред’явлено позов про скасування права власності на земельну ділянку у зв’язку з її нецільовим використанням.
 



Що стосується злочинів, вчинених у земельній сфері представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, то органами прокуратури викрито заступника голови однієї з районних державних адміністрацій Харківської області, де за його активної участі відбулося зайняття земельної ділянки групою осіб  в зонах особливого режиму використання земель (ч. 2 ст. 197-1 КК України), також на цьому злочині викрито колишнього керівника Печенізького відділення поліції Чугуївського ВП ГУНП  в Харківській області ще й за фактом  перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 197-1, ч. 3 ст. 365  КК України КК України).

Так, заступник голови районної державної адміністрації спільно з підприємцем та екскерівником Печенізького відділення поліції який покривав їх злочинну діяльність, незаконно захопили земельну ділянку загальною площею понад 31 га, яка належить до земель Міністерства оборони України. Вказані особи здійснювали на цій земельній ділянці незаконний посів та вирощування сільськогосподарських рослин. Такими протиправними діями вони завдали збитків державі на суму понад 1,3 млн грн.
 
 

 




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 796