Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.11.2020

Харківська обласна прокуратура на захисті охорони дитинства: результати роботи у 2020 році

Обласною прокуратурою постійно приділяється увага дотриманню вимог діючого законодавства у сфері охорони дитинства, вживаються заходи, направлені на притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб та відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями у цій сфері.

Упродовж поточного року за процесуального керівництва органів прокуратури до суду направлено 15 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях  щодо законності використання бюджетних коштів і проведення державних закупівель. Загальна сума збитків, завданих державі, складає близько 7,7 млн грн.

Зокрема, за процесуального керівництва Харківської місцевої прокуратури № 4  завершено досудове розслідування стосовно фізичної особи- підприємця за ст.ст. 190, 358, 367 КК України, за фактом шахрайства, підробки документів та службової недбалості. Між фізичною особою-підприємцем та медзакладом укладено договір про закупівлю 8 тисяч альбомів для новонароджених. Підприємець, діючи умисно, надав завідомо підроблену накладну, згідно якої він передав медичному закладу вказаний товар. Головний лікар, який є матеріально-відповідальною особою, неналежно виконуючи покладені на нього обов’язки, не перевірив наявність зазначених альбомів. Він підписав акт приймання-передачі та платіжне доручення, на підставі чого на рахунок підприємця перераховано майже 3 млн грн бюджетних коштів. Таким чином, державі завдано збитків на вказану суму.

Крім того, місцевою прокуратурою до господарського суду Харківської області було подано позовну заяву про визнання недійсним вказаного договору та повернення зазначеної суми грошових коштів. Рішенням суду позовні вимоги задоволено в повному обсязі.

Харківською місцевою прокуратурою № 3 до суду скеровано обвинувальний акт стосовно директора ТОВ за фактом службової недбалості (ч. 1 ст. 367 КК України). Підприємство здійснювало підрядні роботи з ремонту сільського клубу, який є об’єктом культурного призначення та використовується для забезпечення національно-культурних потреб дітей та молоді. Директор ТОВ вніс до актів приймання виконаних будівельних робіт завідомо недостовірні відомості, завищивши обсяги виконаних робіт та використаних матеріалів, чим завдав збитків на суму понад 150 тис. грн.

Місцевою прокуратурою  було пред'явлено позовну заяву до господарського суду Харківської області про стягнення коштів, які зазначене товариство отримало за невиконані роботи, яку задоволено в повному обсязі.

Також органами прокуратури вживаються заходи представницького характеру з питань захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Так, у 2020 році до суду направлено 45 позовних заяв на загальну суму майже 97 млн грн.

Із вказаної кількості 12 позовів — у бюджетній сфері, 3 — з питань створення служб у справах дітей в окремих територіальних громадах, 10 — у сфері земельних відносин, 2 —  щодо зобов’язання проведення паспортизації об’єктів благоустрою, 14 — з питань протипожежної безпеки дитячих закладів, 1 – щодо скасування державної реєстрації приміщення, незаконно розташованого на території навчального закладу, 2 – про стягнення надмірно сплачених коштів, 1 – про зобов’язання забезпечити безпечні умови руху транспорту біля закладу освіти.

Судами розглянуто та задоволено 13 позовів прокурора на загальну суму 8,9 млн грн, відповідачами добровільно відшкодовано за закритими справами 1,5 млн грн.

Зокрема, рішенням господарського суду Харківської області частково задоволено позовну заяву Ізюмської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області до загальноосвітнього навчального закладу та суб’єкта господарювання про визнання недійсним договору про спільну діяльність, зобов’язання звільнити займану земельну ділянку площею 45 га, оціночною вартістю  майже 1,5 млн грн. Судом прийнято рішення про визнання недійсним відповідного договору, а відповідачем добровільно повернуто зазначену ділянку.

Дотримання вимог діючого законодавства у сфері охорони дитинства є одним із пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури, стан якого перебуває на постійному контролі керівництва обласної прокуратури.



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 740