Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2021

У Харківській обласній прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів (ФОТО)

4 лютого 2021 року керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів області.

У заході взяли участь керівний склад Харківської обласної державної адміністрації, органів Національної поліції, СБУ, ДБР, ДФС та інших правоохоронних органів.

Під час наради підбито та проаналізовано підсумки роботи за 2020 рік, визначено проблемні питання та способи їх вирішення, а також поставлено завдання на найближчу перспективу.

Олександр Фільчаков розпочав свій виступ з подяки усьому колективу органів правопорядку регіону. Він зазначив, що звітний рік був насиченим, тяжким та наповненим викликами.  

Керівник обласної прокуратури наголосив, що основна правоохоронна функція — запобігання, попередження, припинення правопорушень, їх недопущення. Олександр Фільчаков підкреслив, що найефективніший засіб профілактики злочинності — притягнення до відповідальності кожної винної особи, якою порушено закон та правопорядок.

Очільник обласної прокуратури зазначив, що Генеральним прокурором України вказано посилити координаційну діяльність та зосередити увагу на ключових напрямах. Серед них — протидія організованій злочинності та кримінальним правопорушенням, проти основ Національної безпеки, в бюджетній та земельній сферах, а також у сферах: екології та незаконного використання природних ресурсів, адміністрування податків та пов’язаних із відмиванням майна, одержаного злочинним шляхом, паливно-енергетичного комплексу, відносно суб’єктів інвестиційної діяльності та щодо протиправного втручання в їх діяльність, щодо фактів домашнього насильства.
«Закликаю присутніх спільно та узгоджено протидіяти усім злочинним посяганням», — наголосив керівник обласної прокуратури.

Олександр Фільчаков зазначив, що завдяки реалізації координаційних та наглядових повноважень знизився рівень злочинності (із 119 злочинів до 98 на 10 тисяч населення), яке відбулось за рахунок зменшення злочинів проти власності.

Попри наявність певних досягнень у діяльності правоохоронних органів з виявлення організованих злочинних угруповань, робота щодо їх знешкодження не повинна зупинятися.

Керівник обласної прокуратури зауважив, що, зокрема, докорінних змін потребує організація роботи з протидії та встановлення контролю над «злодіями у законі», а також злочинними спільнотами, які впливають на криміногенну ситуацію в регіоні.

«Суспільство вимагає від правоохоронної системи жорсткої протидії корупції. Зусилля оперативних підрозділів, слідчих та прокурорів повинні бути системними та професійними», — зауважив Олександр Фільчаков.

Одним із пріоритетних напрямків роботи правоохоронних органів є боротьба з незаконною порубкою лісу. Очільник обласної прокуратури констатував, навіть після вжитих скоординованих заходів це негативне явище ще не подолане. У минулому році виявлено дві організовані групи, які незаконно вирубували ліс, і в обох випадках ці групи здійснювали системні порубки не без відома співробітників поліції.

«Одразу після призначення мене прокурором області я дав зрозуміти всім керівникам правоохоронних органів: ніяких «кришувань» вирубки лісу, поки я на посаді, — не буде. Мене не почули раз, не почули два. На третій раз працівники одного відділу поліції опинилися за ґратами та більше на наради вже не їздять», — зазначив Олександр Фільчаков.

Одним із досягнень є суттєве покращення протидії незаконному видобутку корисних копалин. Зокрема, закінчено та направлено до суду 3 кримінальні провадження про вказані злочини. Припинено незаконний видобуток піску в одному з найбільших родовищ, яке розташоване в с. Шестакове. Сума збитків склала понад 612 млн грн.

Серед проблемних питань, визначених керівником обласної прокуратури, — безпека дорожнього руху.

«Ще не зникло з пам’яті харків’ян моторошне ДТП за участі Зайцевої та Дронова, як новий автогонщик — громадянин Єгипту, внаслідок недбалості, вчиняє зухвалий наїзд на чотирьох пішоходів, що чекали зеленого світла на острівці безпеки. Як встановлено слідством, підозрюваний  упродовж останніх трьох років 25 разів притягувався до адміністративної відповідальності. З них майже половина – за керування транспортним засобом, будучи позбавленим права керування».

Олександр Фільчаков звернув увагу правоохоронних органів на необхідність вирішення цієї проблеми та запропонував низку заходів для запобігання зазначеним правопорушенням, а саме  організувати окремий облік злісних порушників,  запровадити систематичне проведення стосовно таких осіб профілактичної роботи, доручити Управлінню патрульної поліції звернутися до профільного Департаменту МВС та винести на розгляд питання про запровадження кримінальної відповідальності за систематичне керування автотранспортним засобом без водійських прав шляхом законодавчої ініціативи.

Боротьба з наркотиками — також проблемне питання, яке потребує розв’язання. Керівник обласної прокуратури зазначив, що лише упродовж січня цього року за один тиждень проведено дві сотні обшуків, припинено діяльність 2 нарколабораторій у Київському та Дергачівському районах, ліквідовано 31 наркопритон, вилучено 150 кг канабісу, 2 400 літрів прекурсорів, 26 кг «солей», затримано 11 осіб.

На нараді піднято питання смертельної пожежі, яка сталася у пансіонаті для літніх людей:

«За моєю вказівкою територіальним управлінням ДБР наразі проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, у якому буде надана правова оцінка діям всіх правоохоронних та контролюючих органів, з вини яких своєчасно не було припинено діяльність цього пансіонату. І така принципова оцінка діям цих органів нами буде надаватися не лише в цьому окремому випадку, а й у подальшій роботі за всіма без винятку резонансними подіями», — підкреслив Олександр Фільчаков.

Крім того, серед важливих проблем, виокремлених очільником обласної прокуратури, — діяльність псевдоактивістів, які систематично вимагали кошти у суб’єктів підприємницької діяльності, гральні автомати, умисні вбивства, а також затягування розумних строків досудового розслідування.

Керівник обласної прокуратури зазначив, що завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів не допущено терористичні акти та інші тяжкі злочини проти основ Національної безпеки, забезпечено оперативне реагування на порушення громадського порядку на території ринку Барабашово, розв’язано конфлікти та пікети за участі представників громадських об’єднань політичних партій, а також по гарячим слідам віднайдено групу осіб, причетних до розстрілу автобуса на трасі біля міста Люботин.

Олександр Фільчаков закликав усіх присутніх активізувати роботу, щоб суспільство і громадськість могли довіряти правоохоронним органам.

За результатами координаційної наради буде прийнято відповідну постанову із конкретними завданнями для підрозділів правоохоронних органів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 613