Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.02.2021

Чому слід сказати «Ні» наркотикам — прокуратура та поліція провели лекцію для неповнолітніх (ФОТО)

5 лютого 2021 року прокурори обласної прокуратури спільно зі шкільними офіцерами Управління патрульної поліції Харківської області провели лекцію для учнів про кримінальну відповідальність неповнолітніх за злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.

Тему лекції обрано не випадково. Незважаючи на те, що кожному відомо про жахливі наслідки вживання наркотиків,  за останні п’ять років кількість смертей серед осіб, які перебували на наркологічному обліку, зросла більш ніж у 3 рази, у тому числі від передозування —  майже в 4 рази. Існує тенденція до збільшення кількості споживачів наркотиків серед підлітків.

Так, у 2020 році рівень злочинності серед неповнолітніх збільшився на 2,2 % у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Зокрема, чотирьом неповнолітнім особам повідомлено про підозру за кримінальні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів.

Зазначена проблема потребує комплексного вирішення. Заступник начальника відділу обласної прокуратури Іван Семинякін розповів слухачам про критерії кримінальної відповідальності неповнолітніх, особливості кримінального покарання та правові наслідки за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, а також наслідки для подальшого життя після притягнення до відповідальності.
«В останні роки ситуація в Україні ускладнюється тим, що злочини в сфері незаконного обігу наркотичних засобів набувають організований характер. Це втілюється у виготовленні наркотиків у підпільних лабораторіях, а також залученні до дрібнооптового та роздрібного незаконного обігу наркотиків неповнолітніх, студентів та незайнятої у сфері виробництва молоді», — зазначив Іван Семинякін.

Кримінальна відповідальність неповнолітніх має свою специфіку, яка обумовлена як соціально-психологічними особливостями неповнолітньої особи, так і кримінологічною характеристикою злочинів. Сукупність цих факторів вливає на характер покарання.

За загальним правилом, до кримінальної відповідальності притягається особа, якій до скоєння злочину виповнилося 16 років. Але це не означає безкарність осіб, які ще не досягли зазначеного віку, а вже скоїли злочин.

Кримінальну відповідальність батьків за злочини, скоєні малолітніми та неповнолітніми дітьми, законодавець не передбачає. Проте батьки несуть цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми та неповнолітніми дітьми, у тому числі і заподіяну у результаті злочину.

Якщо особа у віці від 11 до 16 років вчинила злочин, пов’язаний з незаконним виробництвом, виготовленням, придбанням, зберіганням, перевезенням наркотичних засобів, психотропних речовин, до неї застосовуються примусові заходи виховного характеру.

«Втім, незважаючи на лояльне відношення кримінального кодексу до неповнолітніх, я не хочу, щоб у вас склалося хибне враження, що уникнути відповідальності просто, або що це не вплине на ваше подальше життя!» — підкреслив Іван Семинякін.

Зазначено, що будь-який випадок потрапляння особи у конфлікт із законом відображається у численних інформаційних базах та реєстрах. Результатом цього можуть стати численні негативні наслідки, пов’язані як із суспільно-побутовою частиною життя, так і правового характеру.

«Якщо до неповнолітнього були застосовані примусові заходи виховного характеру або звільнення від кримінальної відповідальності, з великою долею вірогідності слід очікувати постійної уваги з боку правоохоронних органів, які, знаючи, що ця особа раніше потрапляла в поле їхнього зору, будуть постійно перевіряти її на причетність до скоєння кримінальних правопорушень поблизу місця мешкання.
А вже наслідки, до яких призводить судимість, значно вагоміші та можуть на все подальше життя стати небажаною рисою в біографії».

Тема лекції зацікавила учнів. Найдопитливіші з них задавали питання, на які отримали роз’яснення від правоохоронців — борців з наркозлочинністю.

Найближчим часом органами прокуратури з метою боротьби з наркозлочинністю буде проведено низку аналогічних лекцій в інших навчальних закладах Харківської області.
 
 
 
 
 




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 923