Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.04.2021

У Харківській обласній прокуратурі відбулась спільна нарада керівників правоохоронних органів та органів державного нагляду про стан додержання вимог законодавства в екологічній сфері (ВІДЕО, ФОТО)

2 квітня 2021 року керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів спільну нараду керівників правоохоронних органів та органів державного нагляду (контролю) Харківської області.

У заході також взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Володимирович Бондаренко, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади.

Олександр Фільчаков нагадав усім присутнім, що Конституція України визначає забезпечення екологічної безпеки основним обов’язком держави, а півроку тому проблему стану екології віднесено до складових частин національної безпеки.

«Ми неозброєним оком бачимо порушення екологічних норм, які можуть призвести до катастрофічних наслідків! Чи лише у мене виникають запитання: що з цим робити і куди рухатися далі?» — звернувся до присутніх Олександр Фільчаков.

Екологічна ситуація на Слобожанщині характеризується як стабільно напружена. Особливо це стосується стану атмосферного повітря, лісових, водних ресурсів, видобутку корисних копалин, а також утилізації відходів.

«Досі не прийнято остаточних процесуальних рішень у більш ніж 3,5 сотні кримінальних правопорушень минулих років. Тому наше ключове завдання — визначити основні напрями, які потребують невідкладного удосконалення  діяльності правоохоронних та інших державних органів», — підкреслив Олександр Фільчаков.

Стан атмосферного повітря

Широкого суспільного розголосу набула «екологічна катастрофа», пов’язана з діяльністю коксового заводу. Директору підприємтва повідомлено про підозру за фактом забруднення атмосферного повітря внаслідок порушення спеціальних правил. Крім того, прокуратурою до суду направлено позовну заяву про стягнення збитків з підприємств за наднормативні викиди.

«При цьому за декілька останніх років жодного матеріалу від компетентних служб про забруднення атмосферного повітря до прокуратури не надійшло. Питання: у нас все добре?» — висловив своє обурення Олександр Фільчаков.

Забруднення поверхневих та підземних вод

Олександр Фільчаков наголосив, що з кожним роком ситуація з екологічним станом водних об'єктів погіршується. Обсяг забруднених стічних вод становить майже 15 млн куб. метрів.

Упродовж 2020 року державною екологічною інспекцією перевірено 5 суб’єктів господарювання, що здійснюють скиди зворотних вод до поверхневих водойм басейну річки Сіверський Донець.

Однак обвинувальні акти у кримінальних провадженнях щодо забруднення поверхневих чи підземних вод протягом 2020-2021 років до суду не направлялись.

«Кому потрібна така робота? Де реальні результати протидії цим злочинам? Одна справа – не помічати, інша – бачити, і не реагувати!» — підкреслив очільник обласної прокуратури.

Ще одним резонансним питанням є забруднення та засмічення поверхневих водойм з території Темнівської виправної колонії, керівництвом якої до цих пір не виконано припис екоінспекції на усунення порушень, наданий ще у червні минулого року.

Наприкінці березня Харківською окружною прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження стосовно адміністрації Темнівської виправної колонії №100 за фактом здійснення викидів забруднюючих речовин в річку Уди.

«Хочу почути від представників органів контролю, яким чином проводились перевірки у виправній колонії в 2019, 2020 роках та в поточному, якщо не встановлено порушень проти довкілля? Не розумію, як взагалі цей жах можливо коментувати», — додав Олександр Фільчаков.

Охорона лісових ресурсів


За інформацією Управління лісового та мисливського господарства, з початку року виявлено 42 факти незаконних рубок на загальну суму понад 2 млн гривень. До правоохоронних органів передано 30 матеріалів, переважна більшість з яких пов’язана із порушеннями на територіях Жовтневого, Куп’янського лісового господарства.

Наразі розслідується більше трьох сотень проваджень про злочини, пов’язані з незаконною порубкою лісу. З них 12 з підозрою 19 особам, на суму збитків понад 2,1 млн гривень.

Судами задоволено 7 позовів на загальну суму майже 20 млн гривень.

У січні поточного року набуло чинності рішення суду області, яким задоволено позов прокурора в інтересах держави в особі Держекоінспекції про стягнення з Чугуєво-Бабчанського лісового господарства 9,2 млн гривень шкоди, заподіяної незаконним вирубуванням дерев.

«Прокуратура обрала принциповий шлях і наша задача – виявити та припинити правопорушення у сфері охорони лісових ресурсів, зокрема вчинених керівниками підприємств та працівниками правоохоронних органів», — наголосив очільник обласної прокуратури.

Він зазначив, що Державним агентством лісових ресурсів впроваджено пілотний проєкт: інтерактивну карту місць розташування постійних лісокористувачів та схему розміщення об'єктів переробки деревини («Ліс у смартфоні» https://map.ukrforest.com/).


Природно-заповідний фонд


За фактами незаконної передачі у власність земельних ділянок в межах вказаного парку «Гомільшанські ліси», загальною площею майже 37 гектарів та вартістю понад 26 млн гривень прокурорами пред’явлено 45 позовів, які перебувають на розгляді у суді.

Що стосується земель лісу, органами прокуратури встановлено факт незаконної передачі у приватну власність 88 земельних ділянок, що перебували у постійному користуванні Старосалтівського ліснинцтва ДП «Вовчанське лісове господарство». З приводу повернення цих земель до належного власника пред’явлено відповідні позови.

Здійснення моніторингу земель вказаних категорій відноситься до повноважень Управління з контролю за використанням та охоронною земель, яке діє у складі Головного управління Держгеокадастру в області.

«Проте робота вказаного органу держконтролю у цьому напрямі не проводиться. Відповідні факти не виявлялись та заходи реагування не вживались», — резюмував очільник обласної прокуратури.

Полігони та сміттєзвалища

У Харківській області існує 48 полігонів для вивозу побутових і промислових відходів.

За обсягом коштів, спрямованих на розвиток сфери поводження з відходами, та кількістю працюючих комунальних підприємств регіон обіймає перше місце.

Полігони поступово розширюються, займаючи і отруюючи все більше і більше землі.

«При цьому переважна частина полігонів здійснюють свою діяльність без наявних правовстановлюючих документів на користування земельними ділянками, а інша — лише на підставі паспортів», — зазначив Олександр Фільчаков.

Масштабні сміттєзвалища на території області виявлені працівниками Національної поліції, які ініціативно в рамках кримінального процесуального законодавства організували перевірки найбільших 72 полігонів.

«Фактично поліція не стоїть осторонь та взяла на себе функцію контролерів задля подолання сміттєвої загрози регіону. Постає питання. Чому ці об’єкти сміттєзвалищ своєчасно не стали предметом перевірки наглядових органів?» — звернувся до присутніх керівник Харківської обласної прокуратури.

Видобуток природного газу, бурові роботи


Найбільшої шкоди газовидобувна діяльність спричиняє родючим ґрунтам, оскільки переважна більшість газових родовищ розташована на землях сільськогосподарського призначення.

«Однак  реальний моніторинг збереження родючих земель під час видобувної діяльності – контролюючі органи не здійснюють, що в подальшому нерідко призводить до їх забруднення токсичними відходами буріння. Лише завдяки втручанню прокуратури та управління стратегічних розслідувань поліції викрито масштабну корупційну схему фіктивної утилізації бурових відходів, внаслідок якої забруднювалося навколишнє середовище», — зазначив Олександр Фільчаков.

Так, у минулому році правоохоронцями виявлено службових осіб суб’єкта господарювання, які у змові із працівниками газопромислового підприємства «Шебелинкагазвидобування» розікрали 9 млн гривень державних коштів на утилізацію відходів буріння.
          
Надра

«Також постає питання, як органи контролю виконують свої службові обов’язки, якщо масштаби незаконного видобутку надр, незаконної порубки лісу в регіоні, кількість забруднених територій сміттєзвалищами, вражають», — звернувся до учасників наради Олександр Фільчаков.

Одним з найбільш актуальних питань для регіону є порушення під час використання надр: природного газу, нафти, вугілля, глини, пісків, крейди, мінеральних вод, тощо.

Так, в області діяв найбільший у державі незаконний кар’єр з видобутку кварцового піску в с. Шестакове. Власником фермерського господарства розгорнуто незаконну діяльність на території 13 земельних ділянок, площею 25 га, чим завдано збитків на суму понад 600 млн гривень. Проте цей об’єкт жодного разу не став предметом перевірки органів контролю.

«Через самоусунення контролюючих органів від своєчасного оперативного реагування тепер постає питання. Хто буде державі відшкодовувати мільйонні збитки?» — запитав очільник обласної прокуратури.

«Попереджаю кожного про відповідальність за невиконання службових обов’язків!» — наголосив Олександр Фільчаков.

Керівник обласної прокуратури зазначив, що першочерговою задачею є налагодження спільної роботи правоохоронних та контролюючих органів та забезпечення системного обміну інформацією:

«Ініціюю створити в обласній прокуратурі міжвідомчу робочу групу з питань протидії та розкриття екологічних правопорушень. До її складу включити усі правоохоронні органи та органи нагляду і контролю та державної виконавчої влади».

Олександр Фільчаков наголосив на необхідності розробки спільних дієвих практичних заходів, виконання яких дозволить зміцнити стан законності та правопорядку в екологічній сфері.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 779