Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2021

Захист прав дітей — головне завдання ювенальних прокурорів

1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Головною метою свята є привернення уваги до проблеми дотримання прав і охорони здоров’я дитини.

Міжнародний день захисту дітей засновано в листопаді 1949 року у Парижі. Вперше це свято відзначалося у 1950-му році в 51 країні світу.

В Україні Міжнародний день захисту дітей відзначається з 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок.

Охорона дитинства — один з пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури. Особлива увага приділяється дотриманню вимог діючого законодавства у сфері охорони дитинства. Вживаються заходи, направлені на притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб та відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями у цій сфері.

Упродовж поточного року за процесуального керівництва органів прокуратури до суду направлено 9 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях у сфері законності використання бюджетних коштів і проведення державних закупівель зі збитками майже 3,5 млн грн.

Зокрема встановлено, що у грудні 2020 року між відділом освіти Барвінківської районної державної адміністрації Харківської області та ТОВ укладено договір підряду щодо ремонту котельні, яка використовувалась для опалення приміщень школи та дитячого садка на території району.

Директор ТОВ, який достовірно знав, що роботи не виконані, склав та підписав акти приймання виконаних робіт та отримав на рахунок ТОВ бюджетні кошти на загальну суму 1,4 млн грн, завдавши тим самим майнової шкоди державі на вказану суму.  Наразі Ізюмською окружною прокуратурою Харківської області стосовно зазначеної особи затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт за фактами службового підроблення та службової недбалості (ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України).

Золочівським відділом Богодухівської окружної прокуратури Харківської області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 191 КК України стосовно директора будинку культури та директора ТОВ. Встановлено, що ремонтні роботи закладу освіти проводились з використанням неякісних матеріалів та із завищенням вартості виконаних робіт на суму понад 800 тис. грн.

На цей час триває досудове розслідування у 7 кримінальних провадженнях з орієнтовними збитками майже 2 млн грн. Наразі 7 особам повідомлено про підозру.

Крім того, органами прокуратури вживаються заходи представницького характеру з питань захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Так, протягом 5 місяців 2021 року направлено до суду 24 позови у сфері охорони дитинства на загальну суму понад 151 млн грн.

Із вказаної кількості 11 позовів у бюджетній сфері, 2 — з питань збереження державного та комунального майна, 2 — щодо створення служб у справах дітей, 7 — із земельних питань, 2 — з питань усунення порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Як приклад, Дергачівською окружною прокуратурою Харківської області пред’явлено позовну заяву в інтересах Міністерства освіти і науки України, ГУ Держгеокадастру у Харківській області до одного з вищих навчальних закладів області та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсними договорів про спільну діяльність та звільнення земельної ділянки вартістю понад 50 млн грн. Розгляд справи на цей час триває.

У поточному році реально виконано рішення судів у сфері охорони дитинства на загальну суму більш ніж 8 млн грн.

Кожна дитина має право на захист, розвиток і навчання для кращого майбутнього. Міжнародний День захисту дітей — це не тільки свято малечі, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права маленьких громадян.

Ювенальні прокурори щодня захищають права дітей, а стан дотримання вимог діючого законодавства перебуває на постійному контролі керівництва обласної прокуратури.




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 497