Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2021

Керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков зустрівся з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (ФОТО)

15 червня 2021 року Олександр Фільчаков провів робочу зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Наталією Бородич та іншими працівниками Офісу Омбудсмана.

Учасники зустрічі обговорили стан дотримання прав і свобод людини на Слобожанщині, а також взаємодію органів прокуратури з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в рамках тогорічного Меморандуму про співпрацю між Генеральним прокурором та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.
 
Зокрема, Наталія Бородич довела до відома керівництва обласної прокуратури стурбованість Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо численних порушень вимог законодавства в державних установах «Олексіївська виправна колонія № 25» та «Темнівська виправна колонія № 100», наявних проблем в психоневрологічних інтернатах області, недоліків в роботі уповноважених державних органів з неповнолітніми особами тощо.
 
Серед головних питань зустрічі — дотримання конституційних прав засуджених у державній установі «Олексіївська виправна колонія № 25», у тому числі піднятих народними депутатами України під час відвідування вказаної колонії у травні 2021 року.
 
Очільник обласної прокуратури підкреслив, що кожен факт, який стосується порушення вимог законодавства у пенітенціарних установах області, ретельно вивчається органами прокуратури, якими, за наявності підстав, невідкладно вживаються заходи прокурорського реагування, у тому числі кримінально-правового характеру. Поряд з цим, він поінформував Наталію Бородич про конкретні заходи прокурорського реагування, вжиті органами прокуратури впродовж минулого та поточного років на усунення   порушень, виявлених в Олексіївській виправній колонії № 25, та підкреслив важливість спільної роботи на цьому напрямку.

Ще одна проблема, обговорена під час зустрічі, — достатність доказів для кваліфікації кримінальних правопорушень, вчинених стосовно засуджених, які мають ознаки катувань та іншого жорстокого поводження. Задля цього необхідно напрацювати певний механізм для захисту осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.
 
Олександр Фільчаков наголосив, що захист прав засуджених — спільна справа органів прокуратури та Офісу Омбудсмана. Він висловив готовність до постійної співпраці та оперативного обміну інформацією.
 
Крім того, Олександр Фільчаков та Наталія Бородич дійшли висновку, що співпраця в регіоні між органами прокуратури та Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини забезпечена на належному рівні, вжиті спільні заходи в цілому сприяли зміцненню законності та досягненню конкретних результатів – усунення порушень прав і свобод в’язнів у місцях несвободи.
 
Наприкінці зустрічі її учасники визначили подальші кроки співпраці та  конкретні заходи, спрямовані на покращення стану додержання прав в’язнів, які тримаються в кримінально-виконавчих установах області.
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 545