Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2021

У Харківській обласній прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів (ФОТО)

29 липня 2021 року керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів області.

У заході взяли участь керівний склад Харківської обласної державної адміністрації, органів Національної поліції, СБУ, ДБР, ДФС та інших правоохоронних та державних органів.
 
Свій виступ Олександр Фільчаков почав з гучної справи про вбивство малолітньої дитини — 6-річної дівчинки, скоєне вчора неповнолітнім хлопцем. За словами керівника обласної прокуратури, вина за скоєне вбивство лежить на дорослих, і не лише на батьках хлопця, а й на співробітниках правоохоронних та державних органів, відповідальних за проведення превентивної діяльності серед неповнолітніх.
 
«Ми ще не забули про загибель літніх людей у січні внаслідок пожежі у приватному пансіонаті, як учора сталась чергова трагічна подія. Від зухвалих дій злочинців все більше потерпають неповнолітні. Ще гірше — коли злочинцями є самі діти. Тому питання посилення впливу наглядових та соціально-виховних заходів наразі є першочерговим завданням для нас усіх».
 
Олександр Фільчаков ініціював провести вже у серпні окреме обговорення стану профілактичної, соціально-виховної роботи та ресоціалізації неповнолітніх, схильних до протиправної поведінки, а також прав дітей, які потерпіли від правопорушень.

У ході наради підбито підсумки півріччя, обговорено досягнення та визначено подальші кроки для ефективної протидії злочинності на наступний період.
 
Очільник обласної прокуратури зазначив, що на кожному з ключових напрямів роботи здійснено певні зрушення, зокрема у сфері протидії організованій злочинності, бюджетній та земельній сферах, а також у сферах екології та незаконного використання природних ресурсів.
 
«Ми вийшли за межі декларативних гасел. Налагодили взаємодію та координацію дій не лише із силовими відомствами, а й з іншими державними органами, громадськістю».
 
Стан злочинності
 
За словами Олександра Фільчакова, рівень злочинності зменшився на 16%, а кожне друге кримінальне правопорушення розкрито.
 
Суттєво посилено боротьбу з організованою злочинністю. Знешкоджено 24  угруповання у складі 94 осіб, а також припинено діяльність 2 злочинних організацій.
 
Протягом півріччя покращено стан протидії корупційним проявам, зокрема до суду скеровано 105 обвинувальних актів стосовно 131 особи.
 
Також до суду скеровано 53 обвинувальні акти стосовно 72 осіб за фактами розкрадання бюджетних коштів на суму 43,5 млн грн.
 
Керівник обласної прокуратури підкреслив суттєву активізацію роботи з протидії незаконному видобутку корисних копалин. Зокрема, припинено злочинну діяльність глиняних та піщаних кар’єрів у Валківському, Дергачівському, Харківському і Балаклійському районах, а також викрито незаконно вугільну шахту в Ізюмському районі.
 
Протидія організованій злочинності
 
Олександр Фільчаков акцентував, що завдяки організаційним змінам вдалося суттєво переорієнтувати роботу правоохоронців з протидії організованій злочинності. Так, викрито організовані групи, якими скоєно низку вимагань, шахрайств, грабежів, а також привласнено квартири людей похилого віку.
 
«Проте весь потенціал правоохоронної системи регіону у сфері протидії організованій злочинності на пріоритетних напрямах ще не розкрито», — констатував керівник обласної прокуратури.
 
У поточному році викрито групу службовців комунальної організації та приватних підприємців, які у змові з посадовими особами 8-ми управлінь освіти адміністрацій Харківської міської ради з 2017 року систематично поставляли продукти харчування за завищеними цінами у дошкільні навчальні заклади. Сума збитків, завданих державному бюджету, складає 5 млн грн.
 
«Протидія організованій злочинності повинна стати ще більш потужною, насамперед — в економічній сфері», — наголосив Олександр Фільчаков.

Охорона лісових ресурсів
 
За словами очільника обласної прокуратури, маркер активності правоохоронних органів єдиний — це загальна кількість виявлених та розкритих кримінальних правопорушень проти довкілля, у тому числі пов’язаних з незаконною порубкою лісу. На сьогоднішній день число таких злочинів зменшилося на 19 %.
 
Зокрема, до суду направлено 31 обвинувальний акт стосовно 38 осіб із загальною сумою збитків 8,8 млн грн. Також до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 6 членів організованої групи та 9 пособників, які, використовуючи корупційні зв’язки з працівниками поліції, систематично здійснювали незаконну порубку дерев на території Валківського району, чим завдали збитків на суму 3,2 млн грн.
 
«Ми повинні бути на крок попереду злочинців», — наголосив керівник обласної прокуратури.

Протидія наркозлочинності
 
Олександр Фільчаков нагадав присутнім, що близько двох років тому у Харкові ухвалено місцеву програму з протидії поширенню наркотиків «Чисте місто», створено інтерактивну карту з місцями, де поширюються наркотики, а також запроваджено роботу Телеграм-боту.
 
«Однієї лише інформаційної кампанії на місцевих телеканалах, а також використання соціальної реклами в транспорті і на вулицях замало. Члени злочинних угруповань, які реально відповідають за постачання та масове поширення на вулицях Харкова наркотичних засобів, не повинні залишатись на свободі», — підкреслив керівник обласної прокуратури.
 
Зброя
 
У зв’язку із наближеністю до зони АТО через територію регіону йде нескінченний потік нелегальної автоматичної зброї, боєприпасів та інших засобів масового ураження. Частина цієї зброї осідає в тому числі і на Харківщині, після чого перепродається злочинними угрупуваннями.
 
Упродовж 6 місяців поточного року на території області із використанням зброї вчинено 14 тяжких та особливо тяжких злочинів. Зокрема, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства з використанням вогнепальної зброї, що сталося у лютому у центрі Харкова, після проведення розшукових заходів через 2 місяці в одному із кооперативних гаражів виявлено великий арсенал зброї — понад 4 тисячі патронів різних калібрів, автомати, кулемети, пістолети, гранати, міни тощо.
 
Торгівля людьми
 
Торгівля людьми — проблема, яка не втрачає своєї актуальності і торкається всіх соціальних груп населення. Це і жінки, які потрапляють у сексуальне рабство, і нелегальна трудова міграція, і використання праці неповнолітніх.
 
«Ефективно протидіяти зазначеному явищу можна лише за умов використання системного підходу та координації діяльності усіх зацікавлених сторін — державних та неурядових організацій, органів соціального захисту, міграційних служб тощо».

Бюджет
 
Олександр Фільчаков розповів, що протягом 6 місяців поточного року до суду скеровано обвинувальні акти за фактами розкрадання коштів державної та комунальної власності із загальною сумою збитків 27 млн грн.
 
Зокрема, до кримінальної відповідальності притягнуто керівників та службових осіб двох департаментів Харківської міської ради, Зачепилівської, Золочівської, Харківської районних державних адміністрацій, а також 5 комунальних підприємств міста та області.
 
«Реальні масштаби скоєння бюджетних злочинів є набагато більшими. Тому третій квартал буде для нас визначальним», — акцентував керівник обласної прокуратури.
 
Земля
 
За звітний період до суду скеровано 30 обвинувальних актів стосовно 30 осіб зі збитками на суму 8,5 млн грн.
 
«У кожному районі області місцеві ділки незаконно використовують державні землі для сільськогосподарського виробництва. Вимагаю від правоохоронців регіону об’єднати зусилля в питаннях документування цих зухвалих злочинів та активізувати роботу».
 
Екологія
 
Після наради, проведеної у квітні 2021 року, за ініціативи прокуратури  організовано складання екологічних паспортів (карт) районів та моніторинг екологічної ситуації у межах кожної територіальної одиниці.
 
«Кожного дня відбуваються нові і нові факти забруднення відходами земель, водних об’єктів та атмосферного повітря. Вони не зникнуть, доки ми не притягнемо до кримінальної відповідальності всіх ділків та корумпованих чиновників, які не цураються руйнувати екосистему та наживатися на здоров’ї громадян. Вимагаю від правоохоронців забезпечити до кінця року не декларативне, а реальне посилення протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля», — акцентував Олександр Фільчаков.
 
Також він звернув увагу керівників правоохоронних органів на те, що на території нашої області діють групи псевдоактивістів, які під виглядом здійснення громадської діяльності фактично тероризують малий та середній бізнес.
 
«Вимагаю від усіх без винятку правоохоронців приділяти підвищену увагу викриттю вказаних угруповань. Ми маємо звільнити бізнес від будь-яких злочинних покровителів з боку кримінальних елементів та корумпованих правоохоронців і дати можливість чесно працювати».
 
Під час наради обговорено широкий спектр проблем у сфері боротьби зі злочинністю та розроблено комплекс додаткових спільних дій з їх подолання. Олександр Фільчаков наголосив:
 
«Ми повинні закріпити у мешканців міста та області відчуття захищеності, справедливості та успішного економічного розвитку територіальних громад».
 
За результатами координаційної наради буде прийнято відповідну постанову із конкретними завданнями для підрозділів правоохоронних органів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 998