Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.09.2021

У Харківській обласній прокуратурі відбулась нарада керівників правоохоронних та інших державних органів області у сфері захисту прав та інтересів дітей (ФОТО)

3 вересня 2021 року керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів області щодо протидії дитячій злочинності, захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, а також формування системи правосуддя, дружнього до дитини.

У заході взяли участь керівний склад органів Національної поліції, Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Харківській області та представники органів виконання кримінальних покарань і пробації.
 
Свій виступ Олександр Фільчаков розпочав з того, що створення необхідних умов для реалізації та захисту прав і свобод дітей – ключове завдання будь-якої сучасної демократичної правової держави.
 
 «І в нас, колеги, точно немає часу зволікати, адже запит українського суспільства на функціонування ефективної системи захисту прав дитини наразі є надвисоким!» - підкреслив Олександр Фільчаков.
 
Особливої уваги правоохоронців і посадовців органів державної влади потребують неповнолітні, які в силу певних обставин стали на шлях злочинності та вчинили кримінальне правопорушення.
 
На початку поточного року ювенальними прокурорами разом із працівниками органів Національної поліції в Харківській області та Управлінням патрульної поліції в Харківській області проводилися спільні заходи просвітницького характеру з метою профілактики вчинення неповнолітніми, зокрема, учнями та студентами загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, кримінальних правопорушень, насамперед, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів.
 
Керівник обласної прокуратури відзначив, що такі заходи знайшли позитивні відгуки з боку суспільства та, що найголовніше, серед самих дітей, більшість з яких із зацікавленістю віднеслися до спілкування з правоохоронцями та прокурорами.
 
«Колеги, скільки ми ще будемо лише фіксувати факти злочинів, коли вже налагодимо дієву профілактику та розпочнемо ефективно їх розслідувати та встановлювати всі обставини, у тому числі й ті, що передували їх вчиненню?» - акцентував увагу Олександр Фільчаков.
 
Керівник обласної прокуратури підкреслив, що невідкладної реальної допомоги та захисту потребують діти, які постраждали від протиправних посягань, третина з яких є тяжкими та особливо тяжкими.
 
«Ми пам’ятаємо вбивство своєї дванадцятирічної дитини жінкою з психічним захворюванням, яка ходила по вулицях Харкова з відрізаною головою вбитої дитини. А нещодавно суспільство сколихнуло жорстоке вбивство 6-річної дівчинки в смт. Старий Салтів. Все це звучить як сценарії до жахливих фільмів, однак є нашою реальністю», - резюмував керівник обласної прокуратури.
 
«Робота усіх органів повинна бути орієнтована на забезпечення своєчасного та дієвого реагування на всі факти порушення прав та інтересів неповнолітніх. Своєчасне надходження інформації про події з неповнолітніми, зокрема, із закладів охорони здоров’я, освіти, від служб у справах дітей є запорукою своєчасному притягненню до відповідальності осіб, які вчинили стосовно них кримінальні правопорушення», - підкреслив очільник обласної прокуратури.

Також керівником обласної прокуратури звернуто увагу на випадки домашнього насильства стосовно дітей.

«Це неприпустимо, коли рідний дім для дитини стає небезпечнішим, ніж вулиця, а перебування в ньому є загрозою не лише психічному й фізичному здоров’ю, а навіть життю!» - акцентував увагу Олександр Фільчаков.
 
На кінець наради, Олександр Фільчаков зазначив, що він вимагає максимально сконцентрувати зусилля правоохоронних і уповноважених державних органів та зробити все можливе для підвищення ефективності захисту прав дітей задля безпечного та щасливого дитинства кожної дитини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1253