Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.11.2021

Протидія злочинам у сфері дорожнього руху — в обласній прокуратурі відбулась спільна нарада керівників правоохоронних та державних органів (ВІДЕО, ФОТО)

23 листопада 2021 року в Харківській обласній прокуратурі під головуванням Олександра Фільчакова відбулась спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів  щодо стану додержання вимог законодавства про забезпечення безпеки дорожнього руху, а також протидії правопорушенням у сфері безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту.

У заході взяли участь керівний склад Харківської міської ради, Харківської обласної державної адміністрації, органів Національної поліції, народні депутати, судді та представники інших правоохоронних і державних органів.

Свій виступ Олександр Фільчаков розпочав з того, що в Україні щороку на дорогах гине понад 3 тисячі громадян, понад 30 тисяч травмуються.
 
«Кожна така подія, як і будь-який необережний злочин, є результатом збігу низки трагічних обставин. Але одне всіх їх об’єднує – зухвала та безвідповідальна поведінка водія, який безглуздо забрав життя і здоров’я безвинних людей, скалічив свою долю та долю рідних», –  зазначив очільник обласної прокуратури.

Олександр Фільчаков наголосив, що ефективним важелем впливу на стан правопорядку, забезпечення безпеки дорожнього руху не лише у місті Харкові, а й інших територіальних громадах має стати розробка та затвердження програми «Безпечне місто». Досвід інших регіонів свідчить про те, що реалізація аналогічних програм позитивно впливає на громадську безпеку, попередження, виявлення та припинення протиправних посягань, і як наслідок зниження рівня злочинності в цілому.

Керівник обласної прокуратури також окремо зупинився на питаннях профілактики та запобігання керуванню транспортними засобами особами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
 
«Можу впевнено констатувати, що жоден водій, який дозволив собі сісти за кермо у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, внаслідок чого загинули або травмовані люди, не залишиться без принципової та жорсткої реакції прокуратури в межах чинного законодавства. Позиція прокурора у судових дебатах є безальтернативною – призначення реального покарання у вигляді позбавлення волі», – констатував Олександр Фільчаков.
 
З метою підвищення ефективності роботи правоохоронних органів щодо запобігання правопорушенням у сфері безпеки дорожнього руху очільник обласної прокуратури наголосив на необхідних змінах для удосконалення законодавчого забезпечення.
 
«Пропоную на законодавчому рівні розглянути кілька важливих питань. По-перше, повернути кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, вчиненого повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення. По-друге, внести зміни до ст. 286-1 КК України, якими прирівняти відмову водія від проходження огляду щодо встановлення  алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння до перебування у стані такого сп’яніння, – зазначив Олександр Фільчаков.
 
Окрім цього, керівник обласної прокуратури пропонує обмежити застосування інституту умовно-дострокового звільнення від відбування покарання (ст. 81 КК України) до осіб, засуджених за скоєння ДТП, внаслідок яких загинули дві та більше особи.   
 
«Закликаю присутніх правоохоронців, представників державної та місцевої влади працювати на випередження, використовувати весь спектр  наданих повноважень, не відсторонюватись від співпраці один з одним та із небайдужими представниками громадянського суспільства», – резюмував Олександр Фільчаков.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 
 

кількість переглядів: 2109