Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2017

Слідчі прокуратури Харківської області – лідери за кількістю направлених до суду кримінальних проваджень

За п'ять місяців поточного року слідчі прокуратури Харківської області завершили досудове розслідування та направили до суду з обвинувальними актами 66 кримінальних проваджень (це перше місце по Україні). 17 із них стосуються корупційних злочинів. Чимало з цих справ мають суспільний резонанс.

Зокрема, всеукраїнського розголосу набуло викриття у грудні минулого року одного із керівників митного посту "Куп’янськ-енергетичний" Енергетичної митниці ДФС України, який розробив злочинну схему "заробітку" на розмитненні скрапленого газу.
 
Слідчі прокуратури вже завершили досудове розслідування і передали справу до суду. Службовець, який займає відповідальне становище, обвинувачується в отриманні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).
 
Чотирьом брокерам –іншим учасникам злочинної схеми - інкримінується надання неправомірної вигоди службовій особі (ч. 3 ст. 369 КК України).
 
За попередніми даними, посадовці Енергетичної митниці дозволяли імпортерам проходити спрощену процедуру розмитнення. Зокрема, не відбиралися зразки імпортованого газу, митне оформлення вантажів відбувалося у неробочий час шляхом формального дослідження документів.
 
Свою лояльність митники оцінювали від 300 до 800 грн. за одну митну декларацію. Гроші перераховувалися на банківські картки.
 
Наразі встановлено, що на реалізації схеми збагачення на скрапленому газі "зароблено" понад 800 тис. грн.
 
 
Серед інших резонансних кримінальних проваджень – справа податківців одного з районів Харківської області, які за відпрацьованою схемою вимагали неправомірну вигоду з аграріїв.
 
40-річному в. о. першого заступника начальника однієї з податкових інспекцій в області та його 42-річній підлеглій - головному інспектору управління доходів і зборів з фізичних осіб інкримінується одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено  кілька епізодів вимагання та отримання хабарів. Потерпілими стали бізнесмени, що займаються вирощуванням та реалізацією сільськогосподарських культур.
 
Схема складалася з кількох етапів. Керівник через підлеглу викликав до себе підприємця та повідомляв, що його господарську діяльність найближчим часом будуть перевіряти. І пропонував уникнути перевірки за певну суму коштів.
 
Згодом аграрія знову викликали "на килим" до податківця, де йому розповідали про чисельні порушення та чималі штрафи у разі проведення перевірки.
 
Далі чиновник "передавав" підприємця своїй підлеглій, і вже вона остаточно домовлялася про час та місце передачі коштів.
 
У такий спосіб у грудні 2016 -січні 2017 років податківці "заробили" на двох підприємцях 50 тис. грн. Один заплатив 30 тис. грн., другий  - 20 тис. грн.
 
Наразі на вимогу прокуратури  підозрювані відсторонені від займаних посад.Обвинувальний акт стосовно фіскалів передано до Красноградського районного суду Харківської області.
 
Також  постануть перед судом поліцейські, що підозрюються у пограбуванні померлої людини.
 
У травні 2017 року прокуратура направила до Московського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовнодвох працівників одного з райвідділів поліції  м. Харкова, яким інкримінують пограбування та шахрайство.
 
40-річного старшого сержанта поліції обвинувачують за ч.ч. 1, 3 ст. 185, ч. 1 ст. 357, ч. 1 ст. 289, ч. 2 ст.190 КК України (крадіжка за попередньою змовою групою осіб, поєднана із проникнення до житла, викрадення та привласнення офіційних документів, незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене із проникненням до приміщення, шахрайство).
 
Його колегу  - 28-річного старшого лейтенанта поліції - судитимуть за вчинення крадіжки, поєднаної з проникненням до житла (ч. 3 ст. 185 КК України).
 
Наприкінці минулого року поліцейські приїхали за викликом до квартири, де помер 79-річний чоловік. Скориставшись тим, що рідні дідуся знаходяться у пригніченому стані та не слідкують за сторонніми у квартирі, поліцейські витягли із верхнього одягу померлого ключі від його квартири та мобільний телефон.
 
Того ж дня правоохоронці прийшли до квартири померлого і вкрали ще й телевізор, 800 грн., банківську картку та ключі від автомобіля «Рено».
 
Трохи згодом старший сержант викрав автівку разом із документами до неї. За змовою зі своїм безробітним пособником він оформив незаконну купівлю-продаж автомобіля і за фальшивим документом перереєстрували на нового власника.  Новоявлений "господар" продав авто за 5 тис. дол. США, а гроші розділив з поліцейським.
 
Крім того, безробітний перевів у готівку понад 4 тис. грн., що знаходилися на викраденій банківській картці померлої людини, і привласнив їх.
 
Пособник поліцейського обвинувачується у шахрайстві, крадіжці за попередньою змовою групою осіб та використанні підроблених документів (ч. 2 ст. 190, ч.2 ст185 та ч. 4 ст. 358,  КК України).
 
Також з початку року винесено чимало вироків у справах, які розслідували слідчі прокуратури.
 
Так, прокуратура довела у Ленінському районному суді м. Харкова провину слідчого одного з відділів ГУ ДФС в Харківській області у закінченому замаху на притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднаного зі штучним створенням доказів (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 372 КК України).38-річного слідчого засуджено до 5 років позбавлення волі та позбавлено спеціального звання майора податкової поліції.
 
Встановлено, що у березні 2016 року слідчий здійснював розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного виготовлення підакцизних товарів, зокрема алкогольних напоїв. Однак, як з'ясувалося, правопорушення було вигаданим, а обвинувачуваний виконував свою роль за гонорар. Податківець таким чином "підвищував показники".
 
Під час судового розгляду доведено, що слідчий умисно склав завідомо неправдиві офіційні документи, серед яких - протокол огляду місця події, протоколи допитів свідків, а також обставини вчинення кримінального правопорушення, нібито встановлені досудовим розслідуванням під час проведення слідчих дій. Усю цю "доказову базу" разом з іншими матеріалами провадження правоохоронець надав до прокуратурина погодження. Для більшої вірогідності він навіть привів із собою жебрака, який "грав" роль обвинувачуваного, придбавши йому у комісійному магазині відповідний одяг. Однак підозрюваний та доказова база викликали у прокурора великі сумніви. Результатом цього стало кримінальне провадження.
 
Одним із пріоритетних напрямків слідства прокуратури Харківщини залишається розслідування злочинів пов'язаних з сепаратистською та терористичною діяльністю. Тільки у цьому році слідчі в порядку спеціального (заочного) досудового розслідування направили до суду 16 обвинувальних актів стосовно 16 осіб у кримінальних провадженнях за злочини, передбачені ч.1 ст. 258-3 КК України (участь у діяльності терористичної організації).
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області
Джерело: "Вісник прокуратури" №6 2017 рік

кількість переглядів: 2568