Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.03.2013

Прокуратура Харківщини впроваджує новий інструмент кримінального процесуального законодавства – угоду про визнання винуватості

Угода про визнання винуватості – це абсолютно новий інструмент, що забезпечить скорочений порядок розслідування та розгляду кримінальних проваджень, - вважає начальник управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією прокуратури області Олександр Бабіков.

«Однією з передумов створення Кримінального процесуального кодексу України стала оптимізація роботи правоохоронних органів у сфері запобігання, попередження та протидії кримінальним правопорушенням. Попередником цього закону – КПК України (1960 року) передбачалось, що досудове слідство повинно проводитись за умови дотримання перш за все вимог всебічного, повного й об’єктивного дослідження обставин справи, незалежно від наявності пред’явленого особі обвинувачення», - розповідає начальник управління.
 
Лише під час судового розгляду, у разі визнання підсудним пред’явленого обвинувачення у повному обсязі за його згодою та згодою  прокурора було можливо відповідно до ст. 299 КПК України визнати недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи та розміру цивільного позову, які ніким не оскаржуються. У такому випадку стадія судового слідства зводилась лише до допиту підсудного та дослідження даних про його особу.
 
У кримінальному процесуальному кодексі України, крім зазначеного порядку, створено новий інститут оптимізації кримінального процесу не тільки на стаді судового розгляду, а й на стадії досудового розслідування – угоди про визнання винуватості. Одним з її видів є угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.
 
Ініціаторами можуть виступати як прокурор, так і підозрюваний чи обвинувачений. Укласти її можна тільки в певний період: з моменту оголошення особі про підозру і до виходу суду до дорадчої кімнати для ухвалення вироку. «Домовитись не вдасться лише у провадженнях з особливо тяжких злочинів, у випадках, де у справі є потерпілий та у разі не визнання вини», - зазначає О. Бабіков.
 
Сутність оптимізації кримінального провадження на стадії досудового розслідування у разі досягнення угоди полягає у невідкладному складанні обвинувального акту та направленні його з підписаною сторонами угодою до суду. Тобто достатньо лише підстав (зібраних доказів) для повідомлення особі про підозру. Стадія ж судового розгляду таких кримінальних проваджень передбачає лише затвердження угод про визнання винуватості на підготовчому етапі.
 
Новий механізм уже успішно діє на Харківщині. Прокуратурою області вже в поточному році до суду направлено 3 обвинувальні акти з підписаними угодами про визнання винуватості. У цих справах суди вже винесли обвинувальні вироки.
 
«Наприклад, - говорить начальник управління, - кримінальне провадження від 10.01.2013 за ч. 2 ст. 368 (одержання хабара у значному розмірі) КК України стосовно головного державного інспектора обласного територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України. Він отримав хабара в сумі 5 тис. грн. за проведену на виробництві перевірку без встановлення порушень».
 
За ініціативою прокурорів галузевого відділу прокуратури області з правопорушником укладено угоду про визнання винуватості, та визначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 17 тис. грн. з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційних, розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у державних установах строком на 1 рік.
 
У провадженні складено обвинувальний акт, який разом з угодою невідкладно направлено до суду. На початку лютого вироком суду угоду між прокурором та підозрюваним затверджено в об’ємі покарання, визначеного сторонами.
 
Крім того, відділом прокуратури області закінчено досудове розслідування шляхом підписання угод про визнання винуватості за 2 кримінальними провадженнями: стосовно державного інспектора з карантину рослин у Харківській області за ч. 1 ст. 368 КК України та митного брокера – за ч. 2 ст. 369-2 КК України. Вироками суду від 31.01.2013 та 07.02.2013 відповідно затверджено вказані угоди та призначено покарання у вигляді штрафів.
 
Незважаючи на можливість сплати штрафів упродовж значного часу, засуджені, розуміючи невідворотність покарання та свою провину у скоєному, сплатили визначені угодами штрафи у день винесення вироків на загальну суму більше ніж 40 тис. грн., окрім того, всі засуджені звільнені з обійманих посад.
 
Отже, новий механізм дозволить не тільки скоротити час розгляду кримінальних проваджень, а й дозволить відшкодувати збитки нанесені державі корупційними правопорушниками.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 75686