Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.05.2014

Обізнаність виборців з чинним законодавством є важливою складовою волевиявлення народу

У державі триває виборча кампанія з дострокових президентських виборів, які відбудуться 25 травня 2014 року. Їх проведення визначено Постановою Верховної Ради України від 22.02.2014 № 757-VII.

З огляду на напружену суспільно-політичну ситуацію у країні надзвичайно важливим є проведення виборів у законодавчому полі. У зв’язку з цим актуальним для кожного учасника виборчого процесу є обізнаність із чинним законодавством.
 
Організацію підготовки і проведення виборів Президента України,  контроль за додержанням вимог виборчого законодавства забезпечує Центральна виборча комісія.
 
Окружні та дільничні виборчі комісії здійснюють контроль за додержанням вказаного законодавства на відповідних територіях.
 
Усі скарги, що стосуються виборчого процесу, розглядаються на засіданнях виборчих комісій або ж у судах.
 
До Центральної виборчої комісії оскаржуються рішення, дії чи бездіяльність окружної виборчої комісії або члена такої комісії.
 
Окружна виборча комісія розглядає звернення, заяви і скарги щодо організації та проведення виборів у межах територіального виборчого округу, а також звернення, заяви і скарги на рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій та/або їх членів і приймає щодо них рішення.
 
Дільнична виборча комісія розглядає звернення, заяви і скарги з питань внесення змін до списку виборців, організації та проведення голосування і підрахунку голосів на виборчій дільниці та приймає щодо них рішення.
 
Законом визначено права кожного виборця. Зокрема, право на ознайомлення зі списком виборців у приміщенні відповідної дільничної  виборчої комісії та перевірку правильності внесених до нього відомостей. Громадянин також має право звернутися до відповідних дільничної чи окружної виборчих комісій або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильних чи неточних даних, відсутності у списку виборців неправильних чи неточних даних, відсутності у списку виборців його або інших осіб, а також відповідних відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.
 
Слід зауважити, що порушення законодавства про вибори Президента України передбачає кримінальну, адміністративну або іншу відповідальність.
 
Органи прокуратури України не уповноважені здійснювати нагляд, представництво інтересів громадян або держави з питань додержання виборчого законодавства, зокрема, виборчими комісіями.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1546